Δοκιμάσαμε το νέο μενού του Explorer’s Bar

plaza-explorers
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Μάθαμε ότι φυσά γαλλικός αέρας στο Explorer’s Bar-Bistro του NJV Athens Plaza και δεν μπορούσαμε παρά να το επισκεφτούμε για να γευτούμε όλα αυτά που «σκαρώνει» ο ελληνογάλλος σεφ, Henri G aka Henri Emmanuel Guibert.

Στην καρδιά της Αθήνας, στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza και πιο συγκεκριμένα στον υψηλής αισθητικής χώρο του Explorer’s Bar με τη βρετανική επιρροή και τις Chesterfield πολυθρόνες, οι γαστρονομικές επιλογές φαγητού αλλάζουν κι έχουν πλέον την υπογραφή του ελληνογάλλου σεφ, Henri G.

Με πολύχρονη εμπειρία από την Κορσική και το βλέμμα πάντα στην Ελλάδα, όπου και γεννήθηκε, ο σεφ έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον τόπο μας, ενώ την περασμένη χρονιά έκανε το όνειρό του πραγματικότητα μαζί με τον αδερφό του και δημιούργησαν το εστιατόριο Henri G, στην Πάρο, σε ένα αρχοντικό νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, που χρονολογείται από το 1890, μέσα στην καρδιά της παλιάς πόλης της Παροικιάς.

Ο ελληνογάλλος σεφ Henri G aka Henri Emmanuel Guibert παρουσιάζοντας τα νέα μενού

Σε αυτό το πλαίσιο αγάπης για την Ελλάδα και μπλέκοντας πάντα τη γαλλική και την ελληνική κουζίνα, κρατώντας τις τεχνικές της γαλλικής και την έμπνευση και πρώτη ύλη της ελληνικής, ο σεφ σε συνεργασία με το Explorer’s Bar&Bistro του NJV Athens Plaza, δημιούργησε δύο μικρά μενού, τα οποία μπορεί κάποιος να γευτεί και συνδυαστικά, φέρνοντας τη δική του αύρα στο κέντρο της Αθήνας και όπως μάθαμε θα σερβίρονται σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος, συνδύασε αγαπημένα προϊόντα της ελληνικής γης, ακολουθώντας γαλλική τεχνική και δίνοντας ένα αποτέλεσμα που έχει στόχο να εμπλουτίσει την αθηναϊκή γαστρονομική εμπειρία. 

Το κάθε μενού απαρτίζεται από τρία πιάτα (πρώτο, κυρίως και επιδόρπιο) στα 55 και 59 ευρώ το άτομο, με τη δυνατότητα, όπως είπαμε, να επιλέξει κάποιος και από το δύο μενού συγκεκριμένα πιάτα για να συνθέσει το γεύμα του.

Η λευκή βελουτέ ψαρόσουπα με μυλοκόπι

Εμείς γεμίσαμε το ποτήρι μας με ροζέ κρασί Προβηγκίας, το οποίο και κρατήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος και δοκιμάσαμε και τα δύο μενού, ξεκινώντας με την λευκή ψαρόσουπα βελουτέ υφής καμωμένη με το κεφάλι από μυλοκόπι, πατάτα και σάλτσα χαρίσα. Μια σούπα που ανέδυε τα διακριτικά αρώματα από το σχοινόπρασο και το σκορδάτο κρουτόν που συνδυάζονταν αρμονικά με το ψάρι, το οποίο δεν έβγαζε έντονη γεύση. Συνεχίσαμε με το πρώτο πιάτο από το δεύτερο μενού, που ήταν τόνος ταρτάρ, γουακαμόλε και μους ούζου, το οποίο άφηνε το άρωμά του στο βάθος, σε μια δροσερή και προσεγμένη σύνθεση.

Τα  κυρίως από τα δύο μενού ήρθαν στη συνέχεια, με πρώτο το μυλοκόπι κονφί που συνοδευόταν από μια νόστιμη σάλτσα με αλατισμένο βούτυρο που έδινε την τελική γεύση και χροιά στο ψάρι και πουρέ πατάτας με ελληνική τρούφα. Η αλήθεια είναι ότι η νοστιμιά του πιάτου κρυβόταν κυρίως στον πουρέ με το άρωμα τρούφας, ο οποίος έκλεβε λίγο την δόξα από το ψάρι. Highlight, όμως του πιάτου, ήταν και η τηγανισμένη για 8 δευτερόλεπτα σε λάδι αραχίδας λαχανίδα, η οποία άφηνε μια πεντανόστιμη τραγανότητα στο στόμα και η αλήθεια είναι ότι το έκανε και οπτικά λίγο πιο όμορφο.

Ο τόνος ταρτάρ με άρωμα άνοιξης

Το επόμενο κυρίως, από το δεύτερο μενού ήταν απλή σύνθεση που «μοσχοβολούσε» περισσότερο Ελλάδα σε σχέση με τα προηγούμενα, με μοσχαρίσιο φιλέτο στην σχάρα με πάστα ελιάς Καλαμών και ψητά λαχανικά με θυμαρίσιο μέλι, τα οποία χάριζαν γλυκύτητα και έξτρα χρώμα στο πιάτο. Ένα ευχάριστο πιάτο με ελληνική πρώτη ύλη που έδινε έναν απλό, αλλά γευστικό συνδυασμό.

Το ελληνικού ύφους μοσχαρίσιο φιλέτο στην σχάρα με πάστα ελιάς Καλαμών και ψητά λαχανικά

Για επιδόρπιο, στο πρώτο μενού μας περίμενε μους σοκολάτας Gauanaja 70%, με φράουλες μαριναρισμένες σε πετιμέζι, όπου οι φράουλες συμπλήρωναν την γλυκύτητα που έλειπε στην πικράδα που άφηνε η 70% σοκολάτα, ενώ η δεύτερη πρόταση ήταν καρπάτσιο μάνγκο, γλυκό τριαντάφυλλο και παγωτό γιαούρτι. Αυτός ο συνδυασμός κατάφερε να συνδυάσει το τροπικό μάνγκο, το οποίο έβγαζε μια πιο ήπια γεύση από το συνηθισμένο, με την ελληνικότητα του γλυκού τριαντάφυλλο που αφήνει έντονα το άρωμά του σε κάθε μπουκιά και το δροσερό παγωτό γιαούρτι, που «έδεσε» μεταξύ τους όλα τα υλικά, χωρίς έντονη οξύτητα.

Πώς το μάνγκο μπορεί να κάνει παρέα με γλυκό τριαντάφυλλο και παγωτό γιαούρτι

Με μια φράση, τα νέα μενού μεταφράζουν σε γεύση τη συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας και μας τη σερβίρουν στο πιάτο σε ένα συνολικά ευχάριστο γεύμα, από έναν πολύ συμπαθή σεφ που δείχνει να θέλει πραγματικά να ενώσει τις δυο γαστρονομικές κουλτούρες, με τον δικό του χαρακτήρα.

Info
Explorer’s Bar, NJV Athens Plaza
Βασιλέως Γεωργίου Α' 2
Πλατεία Συντάγματος
210 3352400

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ