Ποιο είναι το πιο ακριβό χαβιάρι;

xabiari
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Το πιο σπάνιο είναι και το πιο ακριβό, κάτι που ισχύει και σε ό,τι αφορά το χαβιάρι.

Αν και πίσω στα 1800 το χαβιάρι ήταν τόσο φθηνό που τα bar και τα saloon το σέρβιραν δωρεάν στα σάντουιτς, σήμερα είναι ένα από τα πιο ακριβά φαγητά, με το μπελούνγκα να κοστίζει πάνω από 200 ευρώ τα 50 γραμμάρια, αν και υπάρχουν κάποιες χαμηλότερης ποιότητας εκδοχές του που δεν είναι τόσο ακριβές. 

Μαζί με την αυθεντική σαμπάνια, το χαβιάρι θεωρείται ως μια από τις κατεξοχήν ακριβές γεύσεις, ένα βρώσιμο σύμβολο κύρους και δύναμης. Πλέον, η τιμή του σε αρκετές περιπτώσεις είναι προσιτή σε πολύ κόσμο, αλλά υπάρχουν και κάποιες περιτπώσεις που είναι απλησίαστες. 

 Το «πραγματικό» χαβιάρι φτιάχνεται αποκλειστικά από τα αυγά οξυρρύγχου της Μαύρης και της Κασπίας Θάλασσας. Η πιο σπάνια ποικιλία του αυθεντικού χαβιαριού είναι η Almas από το Ιράν. Τα αυγά αυτής της συγκεκριμένης ποικιλίας χαβιάρι είναι σχετικά μεγάλα και ωχρά, καθώς παράγονται από αλμπίνους οξύρρυγχους που είναι άνω των 100 ετών. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, δεν υπάρχουν πολλά τέτοια υπέργηρα ψάρια και δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι το κόστος ενός κιλού κυμαίνεται στις 25.000 δολάρια. Το πανάκριβο αυτό έδεσμα, μάλιστα, έρχεται σε ένα ολόχρυσο κουτί 24 καρατίων, οπότε... κάτι θα σας μείνει στο τέλος για να θυμάστε.