Η Μαλαγουζιά ξεχωρίζει διεθνώς

leuko-krasi
ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Εξαιρετικές διακρίσεις έλαβε η Μαλαγουζιά 2019, Κτήμα Αρβανιτίδη σε δύο εξαιρετικά σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

Η αγαπημένη μας Μαλαγουζιά κατέκτησε Χρυσό μετάλλιο στις Vinalies Internationales 2020, τον διαγωνισμό που κάθε χρόνο διοργανώνουν οι Γάλλοι Οινολόγοι στο Παρίσι, και στον οποίο 125 οινολόγοι, γεωπόνοι, δημοσιογράφοι και αγοραστές οίνου από 35 χώρες δοκίμασαν και αξιολόγησαν, σε τυφλές γευστικές δοκιμές, 3.000 κρασιά από τις περισσότερες αμπελουργικές χώρες του πλανήτη.

Διακρίθηκε, επίσης, με Αργυρό μετάλλιο στον Mundus Vini Spring Tasting 2020, τον διάσημο διαγωνισμό που διοργανώνεται στην αμπελουργική περιοχή Neustadt/Weinstraße της Γερμανίας, όπου 270 ειδικοί κρασιού δοκίμασαν και αξιολόγησαν, σε τυφλές γευστικές δοκιμές, μεγάλο αριθμό κρασιών από 150 οινοπαραγωγικές περιοχές.

Και οι 2 διεθνείς διαγωνισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον αυστηρό κανονισμό του O.I.V. που επιτρέπει τη βράβευση μόλις του 30% των συμμετεχόντων δειγμάτων.

Όπως μας εξηγεί ο δημιουργός του κτήματος γεωπόνος και οινοποιός Θανάσης Αρβανιτίδης: «Στον Ασκό, στα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο ορεινός αμπελώνας προστίθενται οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής που δίνουν κρασιά με πολύπλοκο οργανοληπτικό προφίλ, δροσερές οξύτητες, πολύ ώριμο φαινολικό δυναμικό και ιδιαίτερα αρωματική επίγευση. Η Μαλαγουζιά μας είναι single vineyard, προέρχεται δηλαδή από έναν συγκεκριμένο αμπελώνα, τον Άγιο Κωνσταντίνο, με πετρώδες ασβεστολιθικό έδαφος. Και η σοδειά του 2019, ιδιαίτερα εκφραστική, με τραγανό φρούτο, πολύ καλή οξύτητα και συγχρόνως ευχάριστο όγκο, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους».

Το Κτήμα Αρβανιτίδη βρίσκεται στον Ασκό Θεσσαλονίκης, ένα μικρό, ήσυχο χωριό σε υψόμετρο 500 μέτρων στην ανατολική πλαγιά του Βερτίσκου.

Η ευρύτερη περιοχή του Ασκού χαρακτηρίζεται από αργιλοπηλώδη εδάφη που ευνοούν την καλλιέργεια του αμπελιού. Συγκεκριμένα για την εγκατάσταση του γραμμικού αμπελώνα του Κτήματος Αρβανιτίδη επιλέχθηκαν περιοχές με ισορροπημένη περιεκτικότητα σε άμμο, ίλη και άργιλο, ιδανικές για περιορισμένη φυτική ανάπτυξη.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό και χαρακτηρίζεται από την έντονη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, κατά τη θερινή περίοδο. Ο προσανατολισμός του αμπελώνα είναι νοτιοδυτικός, ιδανικός για την ηλιοφάνεια και τη ζέστη της Ελλάδας, ενώ το καλοκαίρι φυσάει στην περιοχή μια ανοδική αύρα από τη λίμνη Κορώνεια, ευνοϊκή για την ωρίμανση των σταφυλιών.

Η παρουσία του ανέμου συμβάλει επίσης στη μειωμένη εμφάνιση ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών. Οι επεμβάσεις στο αμπέλι και δη οι φυτοπροστατευτικές γίνονται πάντα με γνώμονα τη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας του υπόγειου και υπέργειου τμήματός του, καθώς και την προστασία του καταναλωτή.

Οι αμπελώνες του κτήματος, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων, βρίσκονται σε υψόμετρο 500 - 550 μέτρων. Η φύτευση είναι αρκετά πυκνή, 340 - 400 φυτά ανά στρέμμα και ως υποκείμενο χρησιμοποιήθηκε το 1103Ρ. Η ποικιλιακή σύνθεση περιλαμβάνει τις ελληνικές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο και τις γαλλικές: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah καθώς και ένα τμήμα πειραματικό με τις ιταλικές Nebbiolo και Barbera.

Τα κρασιά

Στο Κτήμα Αρβανιτίδη παράγονται τα ακόλουθα κρασιά:

Μαλαγουζιά

Chardonnay

Chardonnay oak

Rosé Ξινόμαυρο

Ξινόμαυρο

Cabernet-Merlot

Merlot