Σεφ στο εξωτερικό μετατρέπει τα εστιατόριά του σε κοινωνικές κουζίνες λόγω κορωνοϊού

Jose-andres David Quinalty
ΤΡΙΤΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες σε κάποιους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Κάπως έτσι το είδε και ο βραβευμένος σεφ José Andrés.

Δωρεάν μεσημεριανό σερβίρει ο βραβευμένος με αστέρια Michelin σεφ, José Andrés, σε πόλεις και ανθρώπους που έχει κατατροπώσει ο κορωνοϊός.

Ο διάσημος σεφ μετατρέπει 8 από τα αναγνωρισμένα και αγαπητά εστιατόριά του στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον DC σε γκουρμέ κουζίνες για σούπα, για όλους αυτούς που παλεύουν να τα καταφέρουν εν μέσω της πανδημίας.

Τα γεύματα κοστίζουν 7 δολάρια για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα καλύψουν, ενώ οι εθελοντές που δουλεύουν στις κουζίνες θα είναι πιο ελαστικοί με όσους έχουν οικονομικά προβλήματα ή είναι άνεργοι, ενώ υπάρχει και η επιλογή να δωρίσει κάποιος ένα γεύμα σε κάποιον που μπορεί να το έχει ανάγκη. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο σεφ, όσοι δεν έχουν να πληρώσουν είναι εξίσου ευπρόσδεκτοι με τους υπόλοιπους.

Στη Νέα Υόρκη, όπου ο δήμαρχος Bill de Blasio ζήτησε να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και να προσφέρουν μόνο take-out και ντελίβερι, το Little Spain του Andrés θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κοινωνική κουζίνα, πίσω από τις γυάλινες πόρτες του, ενώ κατά τ’ άλλα θα παραμείνει κλειστό.

Η κοινωνική κουζίνα είναι ανοιχτή από τις 12 μέχρι τις 17.00 καθημερινά, προσφέροντας μόνο take-out, ενώ όλοι οι υπάλληλοι παίρνουν πληρωμένη άδεια τουλάχιστον για τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Άλλα εστιατόρια της πόλης κάνουν επίσης κάποιες κινήσεις, προσφέροντας εκπτωτικά μενού take-away, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν όσο μπορούν και τις επιχειρήσεις τους μέσα στην κρίση που δημιουργεί η πανδημία. Ήδη υπάρχουν αναφορές πτώσης 50% τις προηγούμενες εβδομάδες και κανείς δεν γνωρίζει πού θα οδηγήσει η τρέχουσα κατάσταση.