Ο γύρος του κόσμου σε... 29+1 σάντουιτς

o-guros-tou-kosmou-se-29kai1-santouits

ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Σε όποιο μέρος του κόσμου και αν σας ρίξει η μοίρα, παντού θα υπάρχει ένα σαντουιτσάδικο να σας χορτάσει. Ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά του «δρόμου», έχει παρεισφρήσει στις περισσότερες γαστρονομικές κουλτούρες του κόσμου και κάθε χώρα έχει πια τη δική της παραλλαγή.

Τα περισσότερα σάντουιτς περιέχουν κρέας «στριμωγμένο» ανάμεσα σε λαχταριστά και αφράτα ψωμάκια, γαρνιρισμένο με λαχανικά και πίκλες, μερικά έχουν πατάτες, κάποια έχουν ανανά, κάποια ζάχαρη, κάποια ψάρι και κάποια… ωμό κιμά. Οι επιλογές δεν τελειώνουν, όπως δεν τελειώνει κι όρεξη για ένα φρέσκο, παραγεμισμένο σάντουιτς!

1. Chacarero (Χιλή)

Το χιλιανό σάντουιτς αποτελείται από λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού ή χοιρινού, ντομάτα, πράσινα φασολάκια και πιπεριά τσίλι. Τα φασολάκια είναι που κάνουν τη διαφορά σε αυτή την περίπτωση.

2. Chip Butty (Αγγλία)

Το απλούστερο σάντουιτς θα το βρείτε στη χώρα της Βασίλισσας Ελισάβετ και το βασικό του συστατικό είναι οι πατάτες. Ένα στρογγυλό ψωμάκι ή δύο φέτες ψωμί του τοστ, μερικές τηγανιτές πατάτες και λίγη κέτσαπ είναι κατά βάση τα συστατικά αυτού του σάντουιτς. Σερβιριζόταν αρχικά στις pubs και αποτελούσε κολατσιό της εργατικής τάξης. Σήμερα μαζί με το γεύμα σας σε οποιαδήποτε pub, θα σας φέρουν και ένα ψωμάκι, για να φτιάξετε το δικό σας chip butty, με τις πατάτες που θα έχουν περισσέψει από το πιάτο.

3. Cemita (Μεξικό)

Cemita είναι το όνομα του στρογγυλού ψωμιού στο οποίο σερβίρεται το σάντουιτς, θυμίζει μπριός και από εκεί παίρνει και το όνομά του το ίδιο το σάντουιτς. Το cemita περιέχει, αβοκάντο, κρέας, λευκό τυρί, κρεμμύδια και κόκκινη σάλτσα. Το κρέας που συνήθως χρησιμοποιείται είναι λεπτό φιλέτο βοδινού, ενώ το τυρί είναι μια παραλλαγή μοτσαρέλας.

4. Barros Luco (Χιλή)

Όταν πρόεδρος της Χιλής ήταν ο Ramón Barros Luco, του άρεσε να τρώει το σάντουιτς μόνο με βοδινό κρέας και λιωμένο τυρί και έτσι ακριβώς το συνήθιζε να το παραγγέλνει από το κυλικείο του Κογκρέσου. Έκτοτε, το σάντουιτς αυτό σερβίρεται σε όλη τη χώρα και έχει πάρει και το όνομα του καλοφαγά προέδρου.

5. Chivito (Ουρουγουάη)

Chivito σημαίνει μεν μικρή κατσίκα, αλλά το σάντουιτς ούτε μικρό είναι, από θέμα γέμισης, ούτε κατσικίσιο κρέας περιλαμβάνει. Είναι φτιαγμένο από φέτες βοδινού συνοδευμένες από μοτσαρέλα, ντομάτες, μαγιονέζα, μαύρες ή πράσινες ελιές, μπέικον, τηγανιτά ή βρασμένα αυγά και ζαμπόν.

6. Choripán (Νότιος Αμερική)

Το choripán πρωτοδημιουργήθηκε στην Αργεντινή αλλά ολόκληρη η νότιος Αμερική το καταβροχθίζει χωρίς δεύτερη σκέψη. Σερβίρεται σε τραγανό ψωμάκι και περιέχει λουκάνικο τσορίθο, που είναι είδος χοιρινού λουκάνικου, κομμένο κατά μήκος μαζί με σάλτα chimichurri. Η σάλτα chimichurri φτιάχνεται από μαϊντανό, σκόρδο, ελαιόλαδο, ρίγανη και ξύδι.

7. Donkey Burger (Κίνα)

Το κινέζικο «βρώμικο» περιέχει κρέας από γάιδαρο, μαζί με λίγο λάχανο ή πιπεριές μέσα σε τραγανό ψωμάκι. Μπορεί να είναι κατεξοχήν σπεσιαλιτέ του δρόμου αλλά σερβίρεται και στα γκουρμέ εστιατόρια της χώρας.

8. Doubles (Τρινιντάντ και Τομπάγκο)

Το δημοφιλές σνάκ στο μακρινό Τρινιντάντ φτιάχνεται από φρυγανισμένο ψωμί και ρεβίθια αρωματισμένα με κάρυ. Πολλοί προσθέτουν και μάνγκο, αγγούρι, καρύδα, ταμάρινθο και σάλτσα πιπεριάς. Το doubles οι ντόπιοι το τρώνε για πρωινό, μεσημεριανό ή ακόμα και αργά το βράδυ.

9. Dyrlagens natmad (Δανία)

Το δανέζικο σάντουιτς είναι ανοιχτό και μεταφράζεται ως «το μεταμεσονύχτιο σνακ του κτηνίατρου» για κάποιο λόγο που μόνο οι Δανοί γνωρίζουν. Αποτελείται από μια φέτα ψωμί σίκαλης, πηχτή, παστό βοδινό και ένας είδος σκανδιναβικού πατέ.

10. Döner Kebab (Τουρκία)

Ο τούρκικος γύρος δεν έχει και πολλές διαφορές από τον ελληνικό. Το σουβλάκι των γειτόνων περιέχει ντομάτα, κρεμμύδι, λάχανο, αγγουράκι τουρσί και τσίλι και είναι ιδανικό για τους πότες του μεσονυχτίου.

11. Fischbrötchen (Γερμανία)

Το γερμανικό αυτό σάντουιτς είναι παραγεμισμένο με ρέγγα και ωμά κρεμμύδια. Υπάρχει όμως και η εκδοχή με τη μαρινάτη ρέγγα που τυλίγεται γύρω από μια γευστική γέμιση και μετά τοποθετούνται μέσα στο σάντουιτς.

12. Gatsby (Νότιος Αφρική)

Το τεραστίων διαστάσεων νοτιοαφρικανικό σάντουιτς έχει μεγάλη ποικιλία στα συστατικά του, ανάλογα με τις ορέξεις του καθενός, αλλά πάντα περιλαμβάνει τηγανιτές πατάτες. Πολλοί βάζουν κοτόπουλο, λουκάνικο ή ακόμα και καλαμάρι. Είναι τόσο μεγάλο που συνηθίζεται να κόβεται στα τέσσερα!

13. Leberkässemmel (Γερμανία)

Leberkässe είναι ένα είδος αλλαντικού, που ουσιαστικά αποτελείται από παστό βοδινό, χοιρινό, μπέικον και κρεμμύδια. Το αλλαντικό κομμένο σε φέτες μαζί με λίγη μουστάρδα τοποθετούνται ανάμεσα σε στρογγυλό ψωμάκι και φτιάχνουν ένα νόστιμο σάντουιτς.

14. Katsu-sando (Ιαπωνία)

Το σάντουιτς των Ιαπώνων είναι ανάλογης μινιμαλίστικης φιλοσοφίας με την ιαπωνική κουζίνα και περιέχει παναρισμένη χοιρινή κοτολέτα και τεμαχισμένο λάχανο. Ιδιαίτερα απλό και εύκολο αλλά πιθανόν όχι και τόσο χορταστικό.

15. Medianoche (Κούβα)

Το κουβανέζικο σάντουιτς, του οποίου η ονομασία σημαίνει «μεσάνυχτα» επειδή σε εκείνη ακριβώς την περίοδο του 24ώρου το καταναλώνουν οι περισσότεροι, είναι γεμισμένο με ψητό χοιρινό, ζαμπόν, μουστάρδα, ελβετικό τυρί και πίκλες. Σε αυτό τον τομέα έχει κατακτήσει η Κούβα την Αμερική και θα βρείτε το εν λόγω «βρώμικο» σε όλες τις ΗΠΑ.

16. Pan-bagnat (Γαλλία)

Η γαλλική εκδοχή του γρήγορου φαγητού θα ήταν σίγουρα φινετσάτη. Το pan-bagnat περιέχει τόνο ή αντζούγιες, φέτες βρασμένου αυγού, λαχανικά και ελαιόλαδο. Το ψωμί συνήθως είναι με προζύμι, που το κάνει ακόμα πιο γευστικό. Ποτέ όμως, μην κάνετε το λάθος να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με μαγιονέζα...

17. Mettbrötchen (Γερμανία)

Το mettbrötchen, περιέχει μαριναρισμένο ωμό χοιρινό κιμά, φρέσκα κρεμμυδάκια και λευκό πιπέρι και τρώγεται πάντα κρύο.

18. Pljeskavica (Σερβία)

Το βαλκανικό αυτό πιάτο, είναι ουσιαστικά ένα γενναίο μπιφτέκι και περιέχει διαφόρων ειδών κιμά, ανάλογα με τις διαθέσεις του σεφ και συνήθως σερβίρεται στο ψωμάκι του μπέργκερ. Μπορείτε όμως να το βρείτε και σε πίτα μαζί με σάλτσα πιπεριάς και βουβαλίσια κρέμα γάλακτος.

19. Pork Chop Bun (Μακάου, Κίνα)

Χοιρινή μπριζόλα ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

20. Bánh mì (Βιετνάμ)

Το Βιετνάμ έχει να παρουσιάσει ένα αρκετά φτηνό αλλά εγγυημένα εύγευστο σάντουιτς. Περιλαμβάνει χοιρινό ή πατέ χοιρινού, αγγούρι, κόλιαντρο και ξιδάτο καρότο μέσα σε γαλλική μπαγκέτα.

21. Roti John (Μαλαισία)

Το πρωινό σάντουιτς των Μαλαισιανών που φτιάχνεται στο τηγάνι είναι μια μπαγκέτα κομμένη στη μέση και ανοιχτή, σκεπασμένη με ομελέτα με κρεμμύδι. Ποικιλίες του πιάτου, περιλαμβάνουν και κάποιο είδος κρέατος όπως είναι το κοτόπουλο ή το βοδινό ή ακόμα και σαρδέλες με σάλτσα από τσίλι.

22. Rou jia mo (Κίνα)

Ένα σάντουιτς που θα γευθείτε στους δρόμους της Κίνας αποτελείται από τεμαχισμένο κρέας, συνήθως χοιρινό, πιπεριές και μπαχαρικά. Το χοιρινό βράζεται για πολλές ώρες με πληθώρα μπαχαρικών και καρυκευμάτων και σερβίρεται σε επίπεδο ψωμί για σάντουιτς.

23. Arepa (Βενεζουέλα)

Arepa λέγεται το λευκό και αφράτο ψωμί από καλαμπόκι αλλά το ίδιο όνομα έχει και το σάντουιτς που φτιάχνεται με αυτό το ψωμί. Η γέμιση περιλαμβάνει τυρί, χοιρινό, αβοκάντο αλλά σε αυτό το σάντουιτς, σημασία έχει περισσότερο το ψωμί παρά η γέμιση.

24. Kaya Toast (Σιγκαπούρη)

Kaya είναι ένα επάλειμμα από καρύδα και ζάχαρη και μαζί με ένα αυγό, αποτελεί τη γέμιση για αυτό το τοστ της Σιγκαπούρης. Σερβίρεται ανάμεσα σε δυο φέτες λευκού ψωμιού του τόστ.

25. Toast Hawaii (Γερμανία)

Το χαβανέζικο τοστ θα το βρείτε στη Γερμανία και αποτελείται από ζαμπόν, ανανά, λιωμένο τυρί και ένα κεράσι μαρασκίνο και με αυτήν ακριβώς τη σειρά από κάτω προς τα πάνω, ενώ στο πάνω μέρος είναι ανοιχτό.

26. Yakisoba-pan (Ιαπωνία)

Οι Ιάπωνες επέλεξαν στο μακρόστενο ψωμάκι του hot-dog να βάλουν ρυζομακάρονα ή αλλιώς noodles, γαρνιρισμένα με πίκλες και μαγιονέζα.

27. Zapiekanka (Πολωνία)

Η πολωνέζικη συμμετοχή στη λίστα είναι μια μπαγκέτα κομμένη στη μέση και ανοιγμένη, γαρνιρισμένη με μανιτάρια, λιωμένο τυρί και ζαμπόν. Μερικοί προσθέτουν και πάπρικα, κρεμμύδι ή κέτσαπ.

28. Vada Pav (Ινδία)

Το vada pav είναι ίσως το μόνο χορτοφαγικό σάντουιτς της λίστας. Είναι πικάντικο, όπως όλα τα ινδικά και αποτελείται από έναν πατατοκεφτέ μέσα σε ψωμάκι του μπέργκερ μαζί με πιπεριές τσίλι και άλλα πικάντικα καρυκεύματα.

29. Fluffernutter (ΗΠΑ)

Οι ΗΠΑ κάνουν και πάλι τη διαφορά με το δεύτερο χορτοφαγικό σάντουιτς της λίστας. Τα υλικά είναι απλά, αμερικανικά και αν έχετε δοκιμάσει έστω ένα από τα προαναφερθέντα σάντουιτς, το fluffernutter θα σας φανεί μάλλον, αστείο και θα το προσπεράσετε γελώντας. Δυο φέτες ψωμί του τοστ. Η μία αλειμμένη με φυστικοβούτυρο και η άλλη αλειμμένη με κρέμα από λιωμένα ζαχαρωτά marshmallow. …

30. Greek σουβλάκι

Για το τέλος, κρατήσαμε το λατρεμένο μας σουβλάκι, τυλιχτό σε λαδωμένη πίτα, με έξτρα δόση τζατζίκι, γύρο ή καλαμάκι και ντομάτα. Έχετε κάτι καλύτερο;