Πέντε tips από τους ειδικούς για μαγειρική στο σπίτι

mageiriki-manitaria-karoto
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η καραντίνα συνεχίζεται και σε λίγο θα γίνουμε όλοι εξπέρ στη μαγειρική, θέλουμε δεν θέλουμε. Οι παρακάτω διεθνείς σεφ και διατροφολόγοι μας βοηθούν να απογειώσουμε τα πιάτα μας και να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας σωστά.

Η μαγειρική στο σπίτι όλο αυτό το διάστημα, εκτός από αναγκαστική, έχει και μια θεραπευτική χροιά, μας κρατά ενεργούς, σε εγρήγορση και δημιουργικούς. Το μαγείρεμα και το ψήσιμο, άλλωστε, όλη την περίοδο της καραντίνας αποτέλεσαν δυο από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες των ημερών, που όχι μόνο αποσπούν το μυαλό από το στρες, αλλά μας βοηθούν και να μαθαίνουμε. Όταν ακολουθούμε μια συνταγή, ο εγκέφαλος συντονίζεται, συγκεντρώνεται σε αυτή και την εκτελεί, αφήνοντας πίσω κάθε άγχος και στρες -γι’ αυτό και το ψήσιμο και η μαγειρική εν γένει θεωρούνται αγχολυτικά, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούν όλες μας τις αισθήσεις.

Αν, όμως, είστε από αυτούς που η μαγειρική αποτέλεσε πρόσφατη κατάκτησή σας, δείτε τις παρακάτω συμβουλές καταξιωμένων σεφ, ώστε μαζί με όλα τα παραπάνω να έχετε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη γεύση και τη νοστιμιά, με τον λιγότερο κόπο.

Αξιοποιήστε βασικά υλικά
Όταν αγοράζουμε προμήθειες για μεγάλα διαστήματα, τα τρόφιμα που έχουν μακρά διάρκεια ζωής συνήθως εξαφανίζονται από τα ράφια, με βασικά τα μακαρόνια, το ρύζι, τα φασόλια, τα αλλαντικά. Με αυτά τα βασικά υλικά μπορείτε να φτιάξετε πολλά εναλλακτικά πιάτα χωρίς να βαρεθείτε και χωρίς να τρώτε συνεχώς τα ίδια. Μπορείτε, για παράδειγμα, όπως αναφέρει η σεφ, παρουσιάστρια και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Pati Jinich στο περιοδικό TIME, ένα υλικό όπως τα φασόλια, να τα μαγειρέψετε μια μέρα στη βασική τους μορφή και την επόμενη να χρησιμοποιήσετε κάποια για πουρέ σε σούπα, έπειτα να προσθέσετε κάποια άλλα σε ζεστή σαλάτα κ.ο.κ.

Φτιάξτε μεγάλες παρτίδες
Τόσο η σεφ Jinich, όσο και η διατροφολόγος Andrea Kapner, συστήνουν να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε στην κουζίνα κάθε μέρα, ετοιμάζοντας μεγάλες ποσότητες από βασικά υλικά, που μπορείτε στη συνέχεια να τα αξιοποιήσετε γρήγορα σε κάποια αγαπημένα σας πιάτα, ως βάση. Αυτό δεν θα σας βοηθήσει μόνο στην προετοιμασία, αλλά θα σας χαρίσει και επαρκή «περισσεύματα» ώστε να έχετε περισσότερα γεύματα στη διάθεσή σας. Φτιάξτε, λοιπόν, μεγάλες παρτίδες από φασόλια, φακές, ρύζι, αποθηκεύστε στο ψυγείο και αξιοποιήστε τα και σε άλλα πιάτα. 

Ενσωματώστε φρέσκα λαχανικά με κάθε ευκαιρία
Οι junk food επιλογές όπως τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να μοιάζουν δελεαστικές όταν περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι, αλλά αν επιλέξετε πιο υγιεινές και χορταστικές τροφές, θα μπορείτε πιο εύκολα να αντισταθείτε στην ανάγκη για σνακ στη συνέχεια. Σύμφωνα με την Kapner, μια εύκολη λύση είναι να ενσωματώσετε φρέσκα λαχανικά στο πιάτο σας, προσθέτοντας χρώμα σαν ουράνιο τόξο. Χρησιμοποιήστε σαν βάση δημητριακά, επιλέξτε δυο ή τρία φρέσκα λαχανικά για να φτιάξετε το ουράνιο τόξο σας, προσθέστε πρωτεΐνη από όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο ή τόφου και έπειτα ρίξτε το ντρέσινγκ σας, κάνοντας κάθε φορά δοκιμές.

Δοκιμάστε χρονοβόρες συνταγές
Το πιθανότερο είναι αυτό το διάστημα να έχετε πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως. Δείτε το σαν ευκαιρία να δοκιμάσετε συνταγές όπως παρασκευή και ψήσιμο ψωμιού, κάποιο γλυκό ή ένα φαγητό που απαιτεί χρόνο και πάντα αναβάλλατε τα μαγείρεμά του λόγω έλλειψης χρόνου.

Βάλτε και τα παιδιά στο παιχνίδι
Τώρα που τα παιδιά είναι μαζί σας στο σπίτι, είναι ευκαιρία να τους δείξετε κάποια βασικά μαγειρικά κόλπα και –γιατί όχι- να τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον προς τη μαγειρική τέχνη. Αν είστε τυχεροί, θα εξοικειωθούν και με διάφορες νέες γεύσεις και πιθανόν να γίνουν λιγότερο εκλεκτικά, κάτι που σίγουρα θα σας ξεκουράσει στο μέλλον.