Πώς μεταδόθηκε ο κορωνοϊός σε πελάτες εστιατορίου στην Κίνα;

estiatorio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Μια μικρή κινέζικη μελέτη έδειξε ότι το ρεύμα του κλιματιστικού μπορεί να παίξει το ρόλο του στη διάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους.

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, σε ένα εστιατόριο στη Guangzhou της Κίνας, μια πελάτισσα φαίνεται να είχε μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, χωρίς ακόμη να παρουσιάζει συμπτώματα, μεταφέροντας την ασθένεια σε εννέα ακόμη άτομα που βρέθηκαν στο εστιατόριο και οι υποψίες των ειδικών δείχνουν ότι μάλλον το ρεύμα ενός από τα κλιματιστικά του εστιατορίου που λειτουργούσε, διέσπειρε τα μολυσμένα σωματίδια στον χώρο.

Στον ίδιο όροφο που γευμάτισε το κρούσμα (το εστιατόριο είναι πενταόροφο), βρέθηκαν 73 άλλα άτομα εκείνη την ημέρα και το θετικό είναι ότι κανείς τους δεν αρρώστησε. Όπως δεν αρρώστησαν ούτε οι υπάλληλοι που εργάζονταν στον όροφο τη συγκεκριμένη ημέρα.

Οι κινέζοι ερευνητές περιέγραψαν το συμβάν σε μια μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο τεύχος Ιουλίου του Emerging Infectious Diseases, μιας επιθεώρησης που δημοσιεύεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, αν και παρουσιάζουν πολλούς περιορισμούς. Δεν πραγματοποίησαν, για παράδειγμα, πειράματα προσομοίωσης αερογενούς μετάδοσης.

Η μετάδοση, όμως, εν προκειμένω, δείχνει ότι τα εστιατόρια θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιες προκλήσεις όταν ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για τον κόσμο. Τα συστήματα κλιματισμού φαίνεται πως δημιουργούν ρεύματα αέρα και κρατούν τους ιούς ψηλά, που σημαίνει ότι το να έχουν 2 μέτρα απόσταση τα τραπέζια μεταξύ τους, μπορεί να μην είναι αρκετό για την προφύλαξη από τον νέο κορωνοϊό.

Όσο περισσότερο παραμένει κάποιος σε μολυσμένο περιβάλλον, τόσο περισσότερα σωματίδια που φέρουν τον ιό μπορεί να εισπνεύσει και η χρήση μάσκας εν προκειμένω δεν είναι δυνατή. Κι επειδή τα σταγονίδια περνούν στον αέρα κι όταν μιλάμε ή αναπνέουμε, κι όχι μόνο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος. Το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, άλλωστε, συστήνει την αποφυγή μεγάλων και μικρών συγκεντρώσεων σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Από την άλλη, όσοι αρρώστησαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο της Κίνας, βρίσκονταν είτε στο ίδιο τραπέζι με το κρούσμα, είτε σε γειτονικό. Το γεγονός ότι όσοι βρίσκονταν πιο μακριά δεν «κόλλησαν» τον ιό δίνει πάντως ελπίδες ότι ο SARS-CoV-2 μεταφέρεται πρωτίστως από μεγάλα σταγονίδια που πέφτουν πιο γρήγορα από μικρά σταγονίδια, τα οποία μπορεί να αιωρούνται για ώρες.

Το χρονικό της μόλυνσης
Στις 24 Ιανουαρίου, μια οικογένεια πήγε να δειπνήσει σε ένα εστιατόριο στην Guangzhou από την Wuhan, απ’ όπου έφυγαν μια ημέρα προτού οι αρχές επιβάλλουν Lockdown στην πόλη και την επαρχεία Hubei.   

Στο δείπνο, η πενταμελής οικογένεια ήταν φαινομενικά υγιής, μέχρι που αργότερα μέσα στην ημέρα, η 63χρονη γυναίκα της οικογένειας ανέβασε πυρετό και βήχα και επισκέφτηκε το νοσοκομείο, όπου και βγήκε θετική στο τεστ.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, εννέα ακόμη άτομα που γευμάτισαν στον ίδιο όροφο του εστιατορίου βγήκαν θετικά στο τεστ, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν συγγενείς της 63χρονης και μπορεί να μολύνθηκαν εκτός εστιατορίου. Για τους υπόλοιπους πέντε, όμως, το εστιατόριο φαίνεται να ήταν η πηγή του κακού. Φάνηκε, μάλιστα, ότι το κλιματιστικό έστελνε τον αέρα στα τρία τραπέζια τα οποία νόσησαν. Εκείνο το διάστημα να πούμε ότι στην Wuhan ακόμη ο ιός δεν είχε μεταδοθεί ευρέως και οι υγειονομικές αρχές μπόρεσαν να ιχνηλατήσουν τα συγκεκριμένα κρούσματα και να φτάσουν στο εστιατόριο, το οποίο αποτέλεσε το μοναδικό πιθανό μέρος που εκτέθηκαν στον ιό.  Τα 73 άτομα, πάντως που βρέθηκαν στον ίδιο όροφο του εστιατορίου, τέθηκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες και δεν παρουσίασαν συμπτώματα.

Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι η μετάδοση των μολυσμένων με τον ιό σταγονιδίων έγινε μέσω του κλιματιστικού και καθοριστικό παράγοντας ήταν η ροή του αέρα. Γι’ αυτό και επισημαίνεται ότι τα εστιατόρια θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τη ροή του αέρα στην οργάνωση των τραπεζιών τους, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν και μικροβιοκτόνοι υπεριώδεις λαμπτήρες που θα δύνανται να καταστρέψουν τα μολυσμένα σωματίδια.