Τα εστιατόρια ανοίγουν στην Αυστρία

austria-estiatoria
ΤΡΙΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η Αυστρία ετοιμάζεται να ανοίξει μπαρ, εστιατόρια και εκκλησίες, χαλαρώνοντας τα μέτρα του lockdown που πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τα μέτρα αρχίζουν και χαλαρώνουν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και η Αυστρία έχει μπει σε τροχιά λειτουργίας των εστιατορίων, καφέ και μπαρ, τα οποία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τον Καγκελάριο Sebastian Kurz.

Η χώρα φαίνεται να έδρασε νωρίς στο ξέσπασμα της πανδημίας, κλείνοντας εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, μαγαζιά με είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης και άλλους χώρους δημόσιας συνεύρεσης, ζητώντας από τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι και να δουλέψει από εκεί αν είναι δυνατόν.

Πλέον είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες που χαλαρώνουν τα μέτρα, επιτρέποντας σε καταστήματα DIY, φυτώρια και καταστήματα μικρότερα των 400 τετραγωνικών μέτρων να ανοίξουν ξανά. Τα εμπορικά κέντρα, τα μεγαλύτερα καταστήματα, τα κομμωτήρια και άλλες υπηρεσίες θα ακολουθήσουν από την 1η Μαΐου κι έπειτα.

Τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ που θα ανοίξουν στα μέσα του Μαΐου, θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα που ανοίγουν θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των πελατών τους. Η χρήση μάσκας, μάλιστα, φαίνεται πως θα αποτελέσει μέρος της νέας κανονικότητας και ήδη απαιτείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το μοντέλο της χαλάρωσης των μέτρων, το οποίο φαίνεται πως θα ακολουθήσει και η Ελλάδα, απαιτεί επανεκτίμηση κάθε δύο εβδομάδες με βάση τα κρούσματα και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί και να επιβραδυνθούν ή ακόμη και να ανατραπούν διαδικασίες χαλάρωσης.