10 μοναδικές περιηγήσεις για τους λάτρεις των εκλεκτών γεύσεων

10-monadikes-periigiseis-gia-tous-latreis-ton-eklekton-geuseon

ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο καλύτερος και πιο νόστιμος τρόπος για να γνωρίσετε την κουζίνα μιας πόλης είναι να ξεκινήσετε μια οργανωμένη περιήγηση και να δοκιμάσετε το τοπικό φαγητό, ξεκινώντας από το street food και φτάνοντας μέχρι τους μεγάλους σεφ, τα καφέ και τα εστιατόρια.

Είναι αλήθεια ότι το φαγητό είναι ακόμη καλύτερο όταν το ανακαλύπτετε. Πολλές πόλεις στον κόσμο προσφέρουν αυτή τη χαρά της ανακάλυψης, οπότε οπλιστείτε με όρεξη και ετοιμαστείτε για τις 10 καλύτερες γευστικές περιηγήσεις, όπως τις παρουσίασε το Lonely Planet.

Aγορές ανάμεσα σε δύο ηπείρους, Κωνσταντινούπολη

Το Παζάρι των Μπαχαρικών στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης είναι ένα μεθυστικό μίγμα αρωμάτων, ενώ σε μικρή απόσταση με το βαρκάκι βρίσκεται η αγορά Kadikoy στην ασιατική ακτή της πόλης, με τοπικά θαλασσινά, τυριά και τουρκικά αρτοσκευάσματα και γλυκά.

Street food στο Ανόι, Βιετνάμ

Οι εκδρομές ξεκινούν στην πολυσύχναστη αγορά Chau Long, της δαιδαλώδους Παλιάς Συνοικίας του Ανόι. Εκεί γιορτάζεται καθημερινά η τοπική κουζίνα, με pho bo (σούπα noodles με βοδινό κρέας), banh xeo (κρέπες αυγών) και banh cuon (κρέπες ρυζιού στον ατμό με γέμιση χοιρινού κιμά, κρεμμυδάκια και μανιτάρια). Η περιήγηση ολοκληρώνεται με sua chua ca phe (καφέ με γιαούρτι).

Μπίρα στο Gastown, Βανκούβερ

Το μόνο που χρειάζεστε για μια περιήγηση στην ιστορική Gastown του Βανκούβερ είναι μεγάλη δίψα για μπύρα. Υπάρχουν πολλά ζυθοποιεία και βρίσκονται σε κάθε μεριά, οπότε ετοιμαστείτε για «βόμβες λυκίσκου» και για καινοτόμες παραγωγές με συστατικά, όπως η γλυκόριζα. Τα σνακ είναι τρόφιμα που συνδυάζονται με τις μπύρες.

Γαλλικό street food, Νίκαια

Το street food είναι πιο δημοφιλές στην Ασία, την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική, αλλά και η γαλλική μεσογειακή πόλη της Νίκαιας φημίζεται επίσης, για το φαγητό που προσφέρει στο δρόμο. Η ιστορία της πόλης αποκαλύπτεται μέσω τοπικών σπεσιαλιτέ, όπως pissaladiere (τάρτες με καραμελωμένα κρεμμύδια), socca (τηγανίτες με ρεβίθια) και tourte de blettes (τάρτες με σέσκουλα και κουκουνάρι). Τα μαγαζιά με τυρί και τα κρεοπωλεία περιλαμβάνονται επίσης, στη γαστριμαργική περιήγηση της πόλης.

Η ιταλική κληρονομιά του North Beach, Σαν Φρανσίσκο

Ανακαλύψτε τις ιταλικές ρίζες της γειτονιάς North Beach του Σαν Φρανσίσκο, πίνοντας εσπρέσο, δοκιμάζοντας ζεστή τσιαπάτα στην ιταλογαλλική Εταιρεία Αρτοποιίας και καταναλώνοντας φρέσκα σάντουιτς. Αφήστε πάντως χώρο και για ένα δεύτερο πιάτο γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα εδέσματα όπως σοκολάτα και φοντάν, πίτσες, ζυμαρικά και διάφορα ιταλικά επιδόρπια.

Ανακαλύπτοντας την Brick Lane, Λονδίνο

Η Brick Lane είναι γνωστή για τα εστιατόρια κάρυ από το Μπαγκλαντές, αλλά υπάρχουν και άλλα… γαστρονομικά αξιοθέατα στην πολυπολιτισμική γειτονιά του ανατολικού Λονδίνου. Κινεζικές γεύσεις τσαγιού, bagels και street food από πολύβουες αγορές, σε έναν απλό περίπατο. Αργότερα μπορείτε να δοκιμάσετε τοπική μπίρα και το εξαιρετικό χοιρινό σε σάντουιτς με ζεστή σάλτσα μήλου (pulled pork).

Καφές, τυρί και μπίρα, Ουέλινγκτον

Οι ντόπιοι παίρνουν το φαγητό και τον καφέ τους πολύ σοβαρά και η φήμη της πρωτεύουσας της Νέας Ζηλανδίας τη θέλει να έχει περισσότερα κατά κεφαλήν εστιατόρια και καφετέριες από τη Νέα Υόρκη. Η γευστική περιήγηση στο λιμάνι της πόλης περιλαμβάνει μια στάση για ένα φλιτζάνι καφέ, gourmet τυριά και τοπικές σπεσιαλιτέ. Η Νέα Ζηλανδία είναι επίσης, το επίκεντρο του λυκίσκου, οπότε σίγουρα οι λάτρεις της μπίρας θα εκπλαγούν.

Μεξικανικό street food, Πόλη του Μεξικού

Η μεξικανική κουζίνα είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και στην Πόλη του Μεξικού θα βρείτε σε προσφορά φαγητό από κάθε γωνιά της χώρας. Αφιερώστε τέσσερις περίπου ώρες και θα επισκεφθείτε υπαίθριους πάγκους με tacos, quesadillas και φρέσκους χυμούς φρούτων για να γίνετε… εξπέρ της τοπικής τους κουζίνας.

Η αναδυόμενη σκηνή τροφίμων στο Hobart, Τασμανία

Με έμφαση στην τοπική παραγωγή προϊόντων, το Hobart της Τασμανίας είναι τέλειο για μια περιήγηση γεμάτη λαχταριστά αρώματα. Από τα ποικίλα εστιατόρια και το σπιτικό chai, μέχρι τα τυριά από το κοντινό Bruny Island, το Hobart επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Οι πάγκοι στο Georgetown, Πενάνγκ

Το καλύτερο ασιατικό street food βρίσκεται στους δρόμους του Georgetown της Μαλαισίας και συνδυάζει γεύσεις από Ινδία, Μαλαισία και Κίνα. Ανάμεσα σε πάγκους με φαγητά και kopitam (καφετέριες), θα βρείτε πιάτα όπως char kway teow noodles και ξινή Asam laksa (ψαρόσουπα με άρωμα ταμάρινθου) και αν είστε λάτρεις των γλυκών ή των αρκετά πικάντικων φαγητών, η εκδρομή θα ικανοποιήσει σίγουρα τις ανάγκες σας.