Εσείς θα δοκιμάζατε αυτά τα περίεργα επιδόρπια;

martabak
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΙΟΥ 2020

Απέχουν αρκετά από τα προφιτερόλ, τις τάρτες και τις σοκολατίνες, αλλά σε κάποια μέρη του κόσμου κάνουν θραύση. Είναι άραγε και νόστιμα ή μόνο παράξενα;

Martabak, Ινδονησία
Τα martabak είναι τηγανίτες που βρίσκει κανείς σε Ινδονησία και Μαλαισία, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, μαγειρεμένες σε τηγάνι ειδικού σχήματος, με βούτυρο και διάφορα τόπινγκ, από μπανάνα και σουσάμι, μέχρι φιστίκια και σοκολάτα. Μέχρι εδώ καλά. Το βραβείο, όμως, του πιο περίεργου συνδυασμού πάει στο martabak special, που συνδυάζει τυρί και λιωμένη σοκολάτα.

Tavuk göğsü, Τουρκία
Το κοτόπουλο σίγουρα δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε μια πουτίγκα, αλλά αυτή η τούρκικη… λιχουδιά το φέρνει στην εξίσωση. Το tavuk göğsü που κάποτε ήταν πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους οθωμανούς σουλτάνους του Topkapi, φτιάχνεται με αλεύρι ρυζιού, γάλα με ζάχαρη, κανέλα και… κοτόπουλο και μαγειρεύεται σε ένα χάλκινο κατσαρολάκι. Είναι ουσιαστικά μια γλυκιά, πλούσια πουτίγκα, όχι πολύ μακριά από την κλασική στη γεύση, αφού το κοτόπουλο βράζεται, μαλακώνει και χωρίζεται στις ίνες του, προσθέτοντας μια έξτρα υφή στο πιάτο.

Aletria Doce, Πορτογαλία
Μακρινός… συγγενής της πουτίγκας ρυζιού, το γλυκό αυτό έχει παρόμοια βάση με γάλα και βανίλια, αλλά αντικαθιστά το ρύζι με νουντλς. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο κυρίως σε χριστουγεννιάτικα πάρτι και γαρνίρεται με διάφορα σχέδια με κανέλα ή με μούρα.

Παγωτό wasabi, Ιαπωνία
Το wasabi είναι αυτή η πράσινη πάστα από ιαπωνικό χρένο που συνοδεύει το σούσι και καταναλώνεται μόνο σε πολύ μικρή ποσότητα καθώς είναι υπερβολικά καυτερή. Σίγουρα δεν θα περίμενε κανείς αυτή τη γεύση σε παγωτό, αλλά η αλήθεια είναι πως αν και «γαργαλάει» τη γλώσσα, η παγωμένη έκδοσή του είναι καλά ανεκτή και φαίνεται να αρέσει.

Αμύγδαλο-τόφου, Κίνα
Το συγκεκριμένο κινέζικο γλυκό είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα, σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Σιγκαπούρη, και πρόκειται για μια ακόμη πουτίγκα που παρασκευάζεται με γάλα αμυγδάλου, άγαρ και ζάχαρη, δίνοντας ένα απαλό, ζελοειδές αποτέλεσμα. Υπάρχει στο μενού πολλών εστιατορίων, ενώ κυκλοφορεί και σε μείγμα σκόνης για να το φτιάξει κάποιος στο σπίτι.

Crème de Abacate, Βραζιλία
Στη βόρεια Αμερική, τα αβοκάντο είναι πολύ διαδεδομένα, κυρίως στη σαλάτα, σε γουακαμόλε, σε σάντουιτς κ.ο.κ. Στα νότια της ηπείρου, όμως, πρωταγωνιστεί και σε επιδόρπια, σε παγωτά, smoothies κ.ο.κ. Ο πιο νόστιμος τρόπος να το απολαύσει κάποιος, όμως, είναι ως κρέμα αβοκάντο, που φτιάχνεται με πολτοποιημένα αβοκάντο, συμπυκνωμένο γάλα και φρέσκο χυμό lime. Η κρέμα αυτή σερβίρεται είτε σκέτη, συνήθως κρύα με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς, είτε χρησιμοποιείται σε κέικ και γλυκά.