Πώς θα λειτουργήσουν ξανά τα εστιατόρια

taberna-kalokairi
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2020

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν είναι και τόσο κανονική και η επιστροφή στα εστιατόρια την 1η Ιουνίου μάλλον θα κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Σας έλειψε λίγο ψαράκι σε ταβερνάκι πλάι στο κύμα; Τα καλά νέα είναι ότι θα το έχετε σύντομα, αφού τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν από 1η Ιουνίου, δηλαδή την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, αν όχι νωρίτερα σύμφωνα με σκέψεις. Η εποχή είναι με το μέρος μας και η καλοκαιρία μας επιτρέπει να απολαύσουμε το γεύμα μας σε εξωτερικό χώρο, σαφώς πιο προφυλαγμένοι απ’ ό,τι σε έναν κλειστό χώρο που εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του ιού.  Πώς, όμως, θα γίνει η επαναφορά και επαναλειτουργία των εστιατορίων; Τι θα ισχύσει και τελικά πόσο ασφαλείς θα είμαστε;

Αρχικά, θα λειτουργήσουν τα εξωτερικά τραπεζάκια των χώρων εστίασης, καθώς η λειτουργία των εσωτερικών χώρων ακόμη αργεί. Το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους πελάτες θα είναι υποχρεωμένο να φορά μάσκα και γάντια, ενώ τα τραπέζια θα πρέπει να τοποθετηθούν με βάση το γνωστό πλέον σε όλους μας social distancing και να απέχουν 2 μέτρα το ένα από το άλλο, μειώνοντας τον αριθμό πελατών που θα μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε εστιατόριο ή καφέ.

Αν έχετε πολλούς φίλους που θέλετε να δείτε, μάλλον θα πρέπει να διαλέξετε τους αγαπημένους σας μέχρι τέσσερα άτομα, αφού αυτός είναι ο αριθμός ατόμων που θα επιτρέπεται ανά τραπέζι, ενώ ανά 3 τετραγωνικά άτομα σε εξωτερικό χώρο, επιτρέπεται ένα άτομο. Αν η παρέα σας είναι μεγαλύτερη, θα τη δείτε σε δύο δόσεις.

Στους εσωτερικούς χώρους το πλεξιγκλάς μοιάζει αναπόφευκτο και ήδη έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη, αν και το κόστος είναι υψηλό και ωθεί τους επιχειρηματίες σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια. Κάποιες επιχειρήσεις, μάλιστα, θα θερμομετρούν τους πελάτες που εισέρχονται στο χώρο.

Τα μέτρα αυτά, όπως είναι φυσικό, θα έχουν ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν μέχρι και στο 1/3 της δυναμικής τους, ενώ αναφέρεται ότι πολλές θα δυσκολευτούν να λειτουργήσουν ξανά, καθώς το κόστος λειτουργίας είναι υψηλό και αβάσταχτο μετά τους μήνες που παρέμειναν κλειστές και χωρίς έσοδα.