10 συχνά λάθη που κάνουμε στα burgers

10-suxna-lathi-pou-kanoume-sta-burgers

ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Αν ένα burger δεν είναι τόσο γευστικό όσο αυτά που τρώτε έξω, υπάρχουν λόγοι και καλό θα ήταν να τους μάθετε...

Δεν υπάρχει τίποτα πιο λαχταριστό από ένα ζουμερό μπιφτέκι μέσα σε ένα πλούσιο burger, αλλά ακριβώς επειδή νομίζουμε ότι είναι ένα από τα πιο εύκολα φαγητά για να φτιάξουμε, πάντα καταλήγουμε να κάνουμε λάθη που επηρεάζουν σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα. Αν λοιπόν κάνετε κάτι από τα 10 παρακάτω στην προετοιμασία των burger, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.

Δεν παίρνετε καλό κρέας

Κάπως έτσι καταλήγετε να φτιάχνετε μικρά και μίζερα, πατικωμένα μπιφτέκια από τα οποία κανείς δε θα μείνει ποτέ ικανοποιημένος.

Η σχάρα σας δεν είναι καθαρή και λαδωμένη

Κάπως έτσι τα μπιφτέκια κολλάνε στη σχάρα και αυτό συμβαίνει γιατί δεν την έχετε προετοιμάσει για το ψήσιμο. Για να την καθαρίσετε, τα βασικά βήματα είναι να ξεκινήσετε με μια ζεστή σχάρα, να την ξύσετε με μια συρμάτινη βούρτσα και να τη σκουπίσετε με ένα λαδωμένο χαρτί. Έχετε υπόψη ότι είναι πολύ πιο εύκολο να καθαρίσετε μια σχάρα όταν είναι ακόμα ζεστή, οπότε πριν αρχίσετε το μαγείρεμα θερμάνετέ τη και καθαρίστε τη. Εναλλακτικά καθαρίστε τη σχάρα μετά από κάθε ψήσιμο, όσο αυτή είναι ακόμα ζεστή.

Παίρνετε άπαχο κιμά

Το λίπος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για ένα ζουμερό αποτέλεσμα στα μπιφτέκια σας. Μην το αγνοείτε και μην το αποφεύγετε. Αγοράστε το καλύτερο κρέας που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά και να θυμάστε ότι η τέλεια αναλογία είναι 80% άπαχο κρέας και 20% λίπος. Ζητήστε μάλιστα από τον χασάπη σας, να αλέσει τον κιμά όσο εσείς θα περιμένετε. Αυτό θα κάνει επίσης μια σημαντική διαφορά.

Ζυμώνετε πολύ τον κιμά

Όσο λιγότερο ζυμώνετε τον κιμά σας, τόσο το καλύτερο. Όσο ζυμώνετε, τόσο επηρεάζετε το κρέας και το κάνετε πιο σκληρό. Πριν πλάσετε λοιπόν τα μπιφτέκια σας, φροντίστε να ζυμώσετε τον κιμά σας όσο χρειάζεται για να αναμιχθούν τα υλικά που προσθέσατε σε αυτόν και να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

Δεν κοιτάτε το μέγεθος του ψωμιού όταν φτιάχνετε το μπιφτέκι

Το κρέας του burger θα συρρικνωθεί καθώς θα μαγειρεύεται. Έτσι, το σχήμα κάθε μπιφτεκιού θα πρέπει να γίνει περίπου 2,5 εκατοστά φαρδύτερο από ό,τι είναι τα ψωμάκια του hamburger που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Όσο για το πάχος του, μην υπερβάλετε και το κάνετε πιο παχύ από 1,5 εκατοστό και φροντίστε να κάνετε τα μπιφτέκια ομοιόμορφα σε πάχος για να ψηθούν σωστά στον ίδιο χρόνο.

Τα κάνετε πολύ σφιχτά

Να είστε ευγενικοί με το μπιφτέκι σας. Αφήστε το κρέας να σφίξει από μόνο του στο ψήσιμο και μην το ζορίζετε. Εσείς κάντε την ελάχιστη προσπάθεια για να σχηματίσετε ένα μπιφτέκι στη σχάρα και θα διαπιστώσετε ότι η γεύση του θα είναι πολύ καλύτερη.

Προσθέτετε αλάτι στο κρέας πριν σχηματίσετε τα μπιφτέκια

Συνηθίζουμε να προσθέτουμε το αλάτι στον κιμά προτού φτιάξουμε τα μπιφτέκια μας. Αυτό στην πραγματικότητα είναι μεγάλο λάθος, μιας και το αλάτι αφυδατώνει το κρέας και αρχίζει να διαλύει τις πρωτεΐνες του, δημουργώντας ένα ο αποτέλεσμα λαστιχωτό. Μόλις λοιπόν, ετοιμάσετε τα μπιφτέκια σας, αλατοπιπερώστε τη μία πλευρά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Στη συνέχεια βάλτε τα στη σχάρα με την καρυκευμένη πλευρά προς τα κάτω και όταν γυρίσετε το μπιφτέκι σας, αλατοπιπερώστε και την άλλη του πλευρά.

Δεν λιώνετε το τυρί

Συνηθίζετε να βάζετε το τυρί στο burger ωμό, αλλά ένα σημαντικό μυστικό είναι να το αφήσετε για 1-2 λεπτά πάνω από το μπιφτέκι που ψήνεται στη σχάρα. Αφού ψήσετε το μπιφτέκι σας και από τις δύο πλευρές, 2 λεπτά πριν το βγάλετε από τη φωτιά, απλώστε τις φέτες του τυριού από πάνω του. Ένα-δύο λεπτά είναι αρκετά για να λιώσει ιδανικά το τυρί σας και να γεμίσει το burger σας.

Πιέζετε τα μπιφτέκια με τη σπάτουλα όσο ψήνονται

Κάπως έτσι τα μπιφτέκια σας καταστρέφονται και το όνειρο για ένα υπέροχο burger απομακρύνεται. Όσο πιέζετε το μπιφτέκι στην σχάρα, τόσο διώχνετε τους χυμούς από το εσωτερικό του και το αποτέλεσμα είναι ένα κακοφτιαγμένο και στεγνό μπιφτέκι.

Σκεπάζετε τη σχάρα κατά το ψήσιμο

Φροντίστε να τοποθετήσετε τα μπιφτέκια σας επάνω στο πιο καυτό σημείο της σχάρας, αλλά σε καμιά περίπτωση μην το σκεπάσετε. Αν κλείσετε τα μπιφτέκια σας με ένα καπάκι, δεν πρόκειται να μαγειρευτούν γρηγορότερα, όπως λανθασμένα νομίζετε, αλλά αντίθετα θα γίνουν σαν βραστά και θα μυρίζουν καπνό.