Το Noma επιστρέφει με μπέργκερ και κρασί

noma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΙΟΥ 2020

Το διάσημο εστιατόριο της Κοπεγχάγης ξανανοίγει με διαφορετικό concept προκαλώντας έκπληξη παγκοσμίως.

Το Noma του Rene Redzepi είναι σίγουρα ένα από αυτά τα εστιατόρια που δεν κάθεται... ήσυχο. Παρά τα αστέρια Michelin και το 500 δολαρίων μενού γευσιγνωσίας του, συνεχώς ανανεώνεται, ενώ το 2017 έκλεισε για να μετατραπεί σε μια αστική φάρμα, τηρώντας το «από την παραγωγή στην κατανάλωση».

Στην μετα-κορωνοϊού εποχή, το Noma φαίνεται πως χρειάζεται τον χρόνο του «να θεραπευτεί» όπως αναφέρει ο Rene Redzepi, σεφ και ιδιοκτήτης του, ο οποίος προσκαλεί τους πάντες για μπέργκερ, μπίρα και κρασί, αφού αυτά θα σερβίρει για το επόμενο διάστημα. Έχοντας παραμείνει κλειστό από τις 14 Μαρτίου, άνοιξε στις 21 Μαΐου σε υπαίθρια κατάσταση, χωρίς κρατήσεις, αντικαθιστώντας τα θαλασσινά, τα χορτοφαγικά και τα πιάτα με κυνήγι, με πιο απλές νοστιμιές.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο επιλογές του μενού, ένα τσίζμπεργκερ με τσένταρ, λάπα και σάλτσα garum που είναι σάλτσα ζύμωσης με ρίζες στην Αρχαία Ρώμη αλλά και ένα χορτοφαγικό μπέργκερ με κινόα και tempeh. Κι αν αναρωτιέστε για το κόστος τους, ανέρχεται στα 25 δολάρια για takeaway και 30 για παραμονή στο εστιατόριο. Όπως είναι αναμενόμενο, και τα δύο είναι ζουμερά, πλούσια σε umami και σερβίρονται σε φρεσκοψημμένο ψωμάκι πατάτας.

Το εξωτερικού χώρου wine bar είναι κάτι πολύ νέο για το εστιατόριο, έχοντας προκαλέσει τον ενθουσιασμό του προσωπικού του, ενώ η νέα αυτή κατάσταση θα διαρκέσει για περίπου 6 με 8 εβδομάδες και ο κόσμος που θα εξυπηρετείται θα είναι 60 άτομα τη φορά. Ο Redzepi, μάλιστα, αναφέρει ότι ενδεχομένως να προσθέσουν κι άλλα σνακ στο μενού με βάση τα νέα υλικά εποχής,

Όλη αυτή η κατάσταση ουσιαστικά κερδίζει χρόνο στο εστιατόριο ώστε να επανέλθει δυναμικά και να καινοτομήσει για ακόμη μια φορά όπως μόνο αυτό ξέρει, ετοιμάζοντας μεταξύ άλλων μαρινάδα με... μυρμήγκια και ωμά καρότα και άλλες δημιουργικές ιδέες.