Γιατί... φτύνουμε το κρασί της γευσιγνωσίας;

geusignosia
ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Είχατε αναρωτηθεί ποτέ;

Θα έχετε δει πολλές φορές σε επαγγελματικές γευσιγνωσίες, αλλά και σε εκθέσεις κρασιού, ανθρώπους να φτύνουν το κρασί σε δοχεία που μοιάζουν με -ή και είναι αρκετές φορές- σαμπανιέρες.

Σίγουρα όταν το πρωτοείδατε θα δημιουργήθηκε η εύλογη απορία, γιατί το κάνουν αυτό. Αυτή είναι μια καλή ερώτηση: Να φτύσετε ή να καταπιείτε το κρασί που δοκιμάσατε; Θα βρείτε πολλούς ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι το να φτύνετε το κρασί είναι «cool» και ξέρετε τι; Είναι. Και ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να φτύνετε το κρασί και γιατί πρέπει.

Ο πιο επιτακτικός λόγος για να αποβάλλετε το κρασί με αυτό τον τρόπο, είναι επειδή δεν μπορείτε να δοκιμάσετε κρασί ενώ πίνετε. Υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για τους οποίους το φτύσιμο (ή ακόμη και η κατάποση) μπορεί να βοηθήσει όταν δοκιμάσετε κρασί, αλλά αυτό που αρκεί να ξέρετε είναι ότι το φτύσιμο είναι μια ασφαλής επιλογή.

Σε μια τυπική εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιού δοκιμάζουμε το ελάχιστο 30-40 κρασιά, δηλαδή περίπου μιάμιση με δύο φιάλες κρασί μέσα σε λίγες ώρες, μια πόσότητα υπερβολική ποσότητα για κατανάλωση σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα.

Η διαδικασία βήμα προς βήμα
Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού βρίσκεται το πτυελοδοχείο. Στη συνέχεια, πάρτε μια μικρή γουλιά κρασί στο στόμα και γυρίστε την γύρω γύρω στη στοματική κοιλότητα, σαν να βάζετε στοματικό διάλυμα αλλά με λιγότερη επαφή στα δόντια σας. Επικεντρωθείτε σε αυτό που δοκιμάζετε καθώς καλύπτει τη γλώσσα σας. Σε αυτό το σημείο πιθανότατα θα θελήσετε να φτύσετε. Πιάστε τον κάδο και φτύστε διακριτικά.

Υπάρχουν άνθρωποι που θα ισχυριστούν ότι υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να το κάνουν. Αλλά αν μόλις ξεκινήσετε με το κρασί, τότε αυτό είναι το μόνο που πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε.

Πότε πρέπει να καταπιείτε το κρασί που δοκιμάσατε
Εάν το κρασί είναι πραγματικά εξαιρετικό, η κατάποση μπορεί να σας δώσει την αίσθηση του πώς θα ήταν αν πίνατε ένα γεμάτο ποτήρι. Επιτρέπει στο κρασί να καλύψει το πιο μακρινό πίσω σημείο του ουρανίσκου σας και να απελευθερώσει επιπλέον αρώματα κατά την εκπνοή. Άλλη μια αιτία είναι απλούστατα ότι το κρασί είναι πολύ νόστιμο για να το αφήσετε να χαθεί. Βέβαια αυτό θέλει μεγάλη προσοχή σε μεγάλα flight γιατί μπορεί να επηρεάσει την κρίση σας.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κρασί και έχετε κάποιον μαζί σας για να σας γυρίσει σπίτι, τότε εννοείται ότι μπορείτε να καταπιείτε το κρασί αν το απολαμβάνετε! Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα έχετε καλύτερη αίσθηση του κρασιού εάν το πίνετε πραγματικά. Απλώς θυμηθείτε ότι όσο πιο μεθυσμένοι είστε, τόσο λιγότερο θα μπορείτε να δοκιμάσετε νέα κρασιά και τόσο πιο πιθανό θα αγοράσετε κάτι που θα καταλήξετε να μετανιώσετε!

www.krasiagr.com