Αγιωργίτικο: Το κρασί με τα χίλια πρόσωπα

agiorgitiko-to-krasi-me-ta-xilia-prosopa

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα συναντάμε μερικούς από τους πιο όμορφους αμπελότοπους της Ευρώπης που ξεκινούν από την πεδιάδα της Αρχαίας Νεμέας και φτάνουν μέχρι τους πρόποδες του Κυλλήνιου όρους. Εικόνα που θα εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και θα τον κάνει να αγαπήσει αυτό τον τόπο… «η του Διονύσου θεοτίματος πόλις» σύμφωνα με τον Βακχυλίδη.

Ξεκινώντας απ’ την αρχαιότητα και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας η Νεμέα είναι γνωστή για τα αμπέλια της, τα κρασιά της, τις γεύσεις τους και τις τιμητικές γιορτές που είναι αφιερωμένες σ’ αυτά.

Ο ευλογημένος λοιπόν, τούτος τόπος, κάποτε ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος και αυτός είναι ο λόγος που η γνωστή ποικιλία Aγιωργίτικο ονομάστηκε έτσι, δίνοντας μια από τις σημαντικότερες ονομασίες προέλευσης ερυθρών κρασιών στην Ελλάδα, Νεμέα Π.Ο.Π. Οι αμπελώνες καλύπτουν 15.000 στρέμματα σε υψόμετρο από 200 μ. μέχρι τα 850 μ. γεγονός που διαφοροποιεί την πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών ανάλογα με το σημείο που αυτά φύονται.

Έτσι λοιπόν, αν το Αγιωργίτικο σταφύλι είναι πεδινό, ημιορεινό ή ορεινό συναντάμε αντίστοιχα κρασιά μαλακά ροζέ, γλυκά, ξηρά και σπάνια στιβαρά κόκκινα. Ακόμα και λευκό κρασί (blanc de noirs) μπορεί να παραχθεί απ’αυτήν, όπως για παράδειγμα είναι το εξαιρετικό δείγμα του Albino από τους αμπελώνες Ζαχαριά.

Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της περιοχής καθιστά αυτή την ποικιλία «πολυδυναμική», εξαιρετική οινοποιημένη μόνη της αλλά και σε blend με άλλες ερυθρές ποικιλίες. Τα γνωστότερα blends είναι αυτά με τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot. Τυπικά αρώματα που συναντάμε στα ερυθρά Αγιωργίτικα είναι εκείνα των κόκκινων φρούτων όπως κεράσι, δαμάσκηνο αλλά και μπαχαρικών, με κυρίαρχα την κανέλα και το γαρύφαλλο καθώς και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι στρογγυλά, βελούδινα με σχετικά μαλακές τανίνες χαρακτηριστικό που τα καθιστούν ιδανική συνοδεία των μαγειρευτών κρεάτων με κόκκινες σάλτσες, του ψητού γουρουνόπουλου αλλά και φρέσκων κίτρινων τυριών.

Στην περιοχή αυτή δραστηριοποιούνται πολλοί γνωστοί οινοπαραγωγοί όπως είναι οι Σεμέλη Οινοποιητική, Κτήμα Γαία, Οινοποιία Αΐβαλή, Κτήμα Παλυβού, Κτήμα Σκούρα, Αμπελώνες Ζαχαριά, Κτήμα Λαντίδη, Κτήμα Δρυόπη, Αμπελώνες Παπαϊωάννου, Οινοποιία Παπαντώνη, κ. ά.

Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα και η φιλική διάθεση των οινοπαραγωγών για να σας ξεναγήσουν στα οινοποιεία και τους αμπελώνες τους καθιστά τη Νεμέα εξαιρετική πρόταση για μία «οινική» μονοήμερη εκδρομή.

Από τον sommelier Γιώργο Λούκα

www.geniusingastronomy.gr

www.facebook.com/geniusingastronomy