10 γευστικά «λάθη» που κανένας Ιταλός δε συγχωρεί

10-geustika-lathi-pou-kanenas-italos-de-sugxorei

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Όπως εμείς οι Έλληνες, παραξενευόμαστε και ενίοτε θιγόμαστε κάθε φορά που βλέπουμε έναν ξένο να πίνει το ούζο με αναψυκτικό, παρόμοια αντίδραση έχουν και οι Ιταλοί με μια σειρά από λάθη, τα οποία συχνά διαπράττουν οι «επίδοξοι Ιταλοί» του εξωτερικού στον τομέα της γαστρονομίας.

Η Ακαδημία Barilla έβγαλε φιρμάνι, για τα όσα δεν πρέπει να κάνει κάποιος μη-Ιταλός ώστε να μην προσβάλει τους Ιταλούς συνδαιτυμόνες του σε ένα δείπνο και γενικά την ιταλική παράδοση απανταχού.

Για να μην σας κακοχαρακτηρίσουν λοιπόν, όταν θα φτάσετε στη Ρώμη και βγείτε στην πόλη για την πρώτη σας ιταλική μακαρονάδα, φτιαγμένη από ιταλικά χέρια, έχετε καρφιτσωμένη στον ταξιδιωτικό σας οδηγό επιβίωσης και την παρακάτω λίστα με όλα όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε και όλα θα πάνε καλά.

Ποτέ μην παραγγείλετε Cappuccino μετά το γεύμα σας

Ποτέ, μα ποτέ, μην πίνετε τον Cappuccino σας κατά τη διάρκεια ή μετά από το γεύμα σας. Οι Ιταλοί είναι περήφανοι για τον espresso και τον Cappuccino τους και το πρωτόκολλο ορίζει συγκεκριμένες ώρες για την κατανάλωση του ενός καφέ και του άλλου. Πιο συγκεκριμένα, ο espresso πίνεται μετά από το γεύμα, ενώ ο Cappuccino στο πρωινό και συνοδευόμενος συνήθως από κάτι γλυκό. Μπορείτε βέβαια να πιείτε έναν περιποιημένο Cappuccino μετά από ένα γεύμα, αλλά θα πρέπει να ξέρετε πως ένας Ιταλός δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο.

Το ριζότο και τα μακαρόνια δεν είναι συνοδευτικά

Το ριζότο και τα μακαρόνια δεν είναι συνοδευτικά άλλων πιάτων, πέραν ειδικών περιπτώσεων. Τα μακαρόνια σαν συνοδευτικό είναι κάτι που θα συναντήσετε μονάχα εκτός Ιταλίας, γιατί εντός Ιταλίας, όχι μόνο δεν συνηθίζεται, αλλά θεωρείται ιεροσυλία.

Σπαγγέτι Μπολονέζ: ένα πιάτο-φάντασμα

Ένα από τα διασημότερα ιταλικά πιάτα, τα Σπαγγέτι Μπολονέζ , μάλλον δεν θα το βρείτε –ως τέτοιο τουλάχιστον- πουθενά στη Μπολόνια, απλούστατα αφού η γνωστή σάλτσα Μπολονέζ, δεν σερβίρεται ποτέ με σπαγγέτι, αλλά πάντα με ταλιατέλες. Και μόνο έτσι θα σας το σερβίρουν στην περιοχή από την οποία πήρε το όνομά του το πιάτο και φυσικά και στην υπόλοιπη Ιταλία.

Μη βάζετε λάδι στο νερό για τα μακαρόνια

Μην βάζετε λάδι στο νερό που θα χρησιμοποιήσετε για να βράσετε τα μακαρόνια σας. Οποιαδήποτε προσθήκη, ακόμα και του λαδιού, θα πρέπει να γίνεται αφού έχουν μαγειρευτεί τα μακαρόνια.

Μακαρόνια με κοτόπουλο δεν θα βρείτε πουθενά στην Ιταλία

Ο αγαπητός αυτός συνδυασμός, δεν είναι κάτι που θα βρείτε στα ιταλικά μενού των εστιατορίων ή στα γεύματα σε σπίτια Ιταλών. Και αν και πολλοί θεωρούν τον συνδυασμό των ζυμαρικών με το παναρισμένο κοτόπουλο άκρως ιταλικό συνδυασμό, το πλησιέστερο σε αυτό το πιάτο που έχουν να επιδείξουν οι Ιταλοί, είναι μια σούπα από ζωμό κοτόπουλο, μέσα στον οποίο βράζονται μακαρόνια και τρώγεται σαν ορεκτικό όταν ακολουθεί κυρίως πιάτο με κοτόπουλο.

Κέτσαπ στα μακαρόνια; Ποτέ!

Η κέτσαπ στα μακαρόνια είναι μια ανεπίτρεπτη προσθήκη σύμφωνα με το ιταλικό γαστρονομικό πρωτόκολλο. Ο Gennaro Contaldo, συγγραφέας πολλών βιβλίων μαγειρικής, εκτιμά και τιμά μια καλή κέτσαπ, αλλά μόνο σε συνδυασμό με πατάτες τηγανητές και ποτέ μα ποτέ με μακαρόνια.

Η «άγνωστη» Σαλάτα του Καίσαρα

Μπορεί ο Caesar Cardini που πρωτοδημιούργησε τη συνταγή για τη γνωστή «σαλάτα του Καίσαρα» να ήταν Ιταλός, αλλά η σαλάτα δεν είναι ένα ιταλικό πιάτο που θα συναντήσετε στη χώρα. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν το συγκεκριμένο πιάτο και συνεπώς δεν θα φάτε ποτέ μια σαλάτα του Καίσαρα με θέα το Κολοσσαίο, αν κάπως έτσι φανταζόσασταν την επίσκεψή σας στη Ρώμη.

Φετουτσίνι αλφρέντο αλά ιταλικά

Το πιάτο που εφηύρε το 1920 στη Ρώμη ο chef Alfredo Di Lelio μπορεί να μην είχε πέραση στην Ιταλία, αλλά είχε μεγάλη επιτυχία στον υπόλοιπο κόσμο, που συνεχίζει και το μαγειρεύει ακόμα και σήμερα, θεωρώντας το παραδοσιακό ιταλικό πιάτο, που όμως δεν είναι.

Τα ανύπαρκτα καρό τραπεζομάντηλα

Τα κόκκινα και άσπρα καρό τραπεζομάντηλα που εμείς νομίζουμε ότι φυτρώνουν στα δέντρα της Ιταλίας, αφού κάθε παραδοσιακό ιταλικό εστιατόρια με αυτά στολίζει τα τραπέζια του, δεν θα τα συναντήσετε πουθενά στην Ιταλία. Θα τα δείτε μόνο στα ιταλικά εστιατόρια του... εξωτερικού, που νομίζουν ότι έτσι θα μοιάσουν στις αυθεντικές ιταλικές τρατορίες.

Μη μαγειρεύετε τίποτα σαν να κάνετε αγγαρεία

Αν θέλετε να σεβαστείτε ουσιαστικά και όπως της αρμόζει την γαστρονομική παράδοση των Ιταλών, φροντίστε να μοιραστείτε το τραπέζι σας με εκείνους που αγαπάτε και με περισσή αγάπη να μαγειρέψετε το δείπνο. Οι Ιταλοί είναι εγκάρδιοι άνθρωποι και το πρώτο πράγμα που χαρακτηρίζει την ιταλική παράδοση στην κουζίνα είναι το πάθος και το ιταλικό ταπεραμέντο. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες…