Τι πρέπει να γνωρίζετε για το φρέντο καπουτσίνο

frento-kapoutsino
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

O δημιουργός της Coffeexpert, Παναγιώτης Νίκας, κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Αν μη τι άλλο, το φρέντο καπουτσίνο είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού και ένα από τα πιο δημοφιλή παγωμένα ροφήματα στην Ελλάδα. Το φτιάχνουμε, όμως, όπως πρέπει; Είναι όντως φρέντο καπουτσίνο αυτό που πίνουμε; Ο Παναγιώτης Νίκας, δημιουργός της Coffeexpert και συγγραφέας του βιβλίου «Το εγχειρίδιο του Home Barista» μας... ανοίγει τα μάτια.

Για τον ειδικό, ο τίτλος «φρέντο καπουτσίνο» δεν είναι απόλυτα σωστός στο ρόφημα που όλοι απολαμβάνουμε και αποτελείται από εσπρέσο με αφρόγαλα. Ο λόγος είναι ότι ο καπουτσίνο στη ζεστή του εκδοχή απαρτίζεται από εσπρέσο, γάλα και κρέμα. Στο φρέντο καπουτσίνο, όμως, τα 2/3 του ποτηριού είναι καφές και το 1/3 κρέμα, χωρίς να υπάρχει γάλα μέσα στον καφέ. Συνεπώς υπάρχει ένα μικρό χάσμα μεταξύ του καπουτσίνο και του φρέντο καπουτσίνο, με τον εσπρέσο φρέντο macchiato (κρύος καφές εσπρέσο με μια δόση κρέμα από γάλα) να είναι πιο κοντά στην κρύα έκδοση του καπουτσίνο.

Μια ακόμη παρεξήγηση όσον αφορά το φρέντο καπουτσίνο είναι η δοσολογία του καφέ, που συχνά σε καφετέριες αγγίζουν τα 20 γραμμάρια χρησιμοποιώντας διπλές δόσεις, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καφέ στην Ιταλία πρέπει να είναι 7 γραμμάρια για ένα εσπρέσο (τα οποία μπορούν να μας παρασκευάσουν 28ml καφέ).

Η τρίτη παρεξήγηση που αναφέρει ο Παναγιώτης Νίκας είναι τα λιπαρά στο γάλα, καθώς επικρατεί η άποψη πως όσο χαμηλότερα λιπαρά έχει το γάλα, τόσο καλύτερη θα είναι η κρέμα που θα μας δώσει. Αυτό που ισχύει πραγματικά, όμως, για να έχουμε μια καλή κρέμα, είναι το γάλα να είναι κρύο, όχι να έχει χαμηλά λιπαρά. Χαμηλά λιπαρά, άλλωστε, σημαίνουν λιγότερη γεύση στην κρέμα, αλλά και δομή που εύκολα θα χαλάσει, κάτι που δεν το θέλουμε σε ένα λαχταριστό φρέντο. Για καλό αποτέλεσμα κρέμας, λοιπόν, φροντίστε να τοποθετήσετε το γάλα σας μέσα σε πάγο για να κατεβάσετε τη θερμοκρασία του. Προσοχή! Μην βάλετε ποτέ πάγο μέσα στο γάλα, γιατί θα λιώσει και θα σας δώσει ένα νερωμένο αποτέλεσμα.

Μην ξεχάσετε, οπωσδήποτε, να ανακατέψετε τον ζεστό σας καφέ με πάγο, ώστε να αποκτήσει μια ενιαία δροσερή γεύση. Θυμηθείτε: πρώτα ρίχνουμε στο σέικερ την ζάχαρη, έπειτα τον ζεστό καφέ που παρασκευάσαμε και πριν ρίξουμε τον πάγο (2-3 παγάκια), αναδεύουμε για λίγο ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα προσθέτουμε και τον πάγο και χτυπάμε μέχρι το χέρι μας να δροσίσει. Τέλος, σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο.

Αν θέλετε να προσθέσετε αφρόγαλα στο εσπρέσο σας, φροντίστε να μην χρησιμοποιήσετε πολύ γάλα, γιατί έχει την τάση να τριπλασιάζει τον όγκο του στην κρύα του εκδοχή με το χτύπημα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε γάλα στο ποτήρι σας, να το χτυπήσετε στο ποτήρι μέχρι να καλύψει σε επιφάνεια το μισό κι έπειτα να προσθέσετε το χτυπημένο με πάγο εσπρέσο, πάνω στο γάλα.

Η διαφορά της δεύτερης και της τρίτης εκδοχής καφέ είναι ότι ο ένας καφές έχει καφέ κατά 2/3 και του προσθέτουμε αφρόγαλα, δίνοντάς μας τον φρέντο καπουτσίνο που γνωρίζουμε, που κατά τον Παναγιώτη Νίκα θα έπρεπε να λέγεται Espresso Freddo Macchiato, αφού δεν περιέχει γάλα στον καφέ. Η τρίτη εκδοχή με το χτυπημένο γάλα στο ποτήρι μας δίνει το αποτέλεσμα που ταιριάζει πιο σωστά σε αυτό που λέμε φρέντο καπουτσίνο, καθώς όταν πέφτει ο καφές πάνω στην κρέμα, απογαλακτοποιεί μέρος της κι έτσι στο ποτήρι έχουμε καφέ και γάλα

Δείτε περισσότερα εδώ.