Βασίλαινας: Ελληνική κουζίνα... με εγγύηση 100 χρόνων

basilainas-elliniki-kouzina-me-egguisi-100-xronon

Η ταράτσα του Βασίλαινα

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Για 100 σχεδόν χρόνια, από το 1920 για την ακρίβεια, η ταβέρνα του Βασίλαινα αποτελεί σταθερό στέκι στη γειτονιά του Πειραιά.

Δεν είναι όμως, μόνο οι Πειραιώτες που μένουν πιστοί τόσα χρόνια στον Βασίλαινα και τον έχουν αναδείξει σε ένα διαχρονικό στέκι. Είναι κυρίως, η εξαιρετική του κουζίνα και η μοναδική σχέση ποιότητας-τιμής που κρατά τόσα χρόνια αυτό το πειραιώτικο στέκι, ψηλά στις προτιμήσεις Αθήνας και Πειραιά.

Ξεκίνησε σαν μπακάλικo από τον παππού Θανάση Βασίλαινα το 1920 και έγινε το πρώτο εστιατόριο που πρότεινε το fix μενού ή αλλιώς table d’hote στην ελληνική πραγματικότητα. Με πιάτα ημέρας που κάποιες φορές έφταναν ακόμα και τα 24, ο Βασίλαινας έδωσε ιδανική λύση στους εργάτες της γειτονιάς, που τον προτιμούσαν για το μεσημεριανό τους.

Τα χρόνια πέρασαν, η ιστορία εξελίχθηκε και ο Βασίλαινας αποκτούσε τη δική του ταυτότητα μέσα στον χρόνο. Προσαρμοζόμενος πάντα στις απαιτήσεις της εποχής, μετεξελίχθηκε από μπακάλικο σε μεζεδοπωλείο κι από εκεί σε ταβέρνα. Η ιδιοκτησία πέρασε από τον παππού στον γιό και μετά στον εγγονό Θανάση, ο οποίος από το 2004 που ανέλαβε τον Βασίλαινα, έκανε μια γερή στροφή στην ταυτότητα του εστιατορίου και από ταβέρνα τη μετέτρεψε σε ένα έξοχο εστιατόριο.

Πιστό στην ιστορία του και με τις αναμνήσεις διάχυτες στον χώρο, ο Βασίλαινας σήμερα μας υποδέχεται το καλοκαίρι στην μοντέρνα ταράτσα του, ενώ για τον χειμώνα ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές στο σκηνικό. Ο κλειστός ψηλοτάβανος χώρος του με πρωταγωνιστή το ξύλο καρυδιάς, με μπρούτζινες λεπτομέρειες κι εμφανές μπετό, θα θυμίζει πολύ περισσότερο πια το παλιό μπακάλικο του παππού, ενώ το κρασί θα έχει κι αυτό περίοπτη θέση στον κατάλογο. To concept είναι να δημιουργηθεί το πρώτο food bar της Αθήνας, που θα πλαισιώνεται υπέροχα με ελληνικές αλλά και διεθνείς οινικές ετικέτες.

Ο εσωτερικός χώρος όπως ήταν μέχρι πέρυσι

Επί του πρακτέου τώρα, τα πιάτα του ήταν όλα υπέροχα. Η κουζίνα του μοντέρνα ελληνική, κρατούσε τις ρίζες της πιστά και εξελισσόταν στον χρόνο, εντάσσοντας χωρίς παραφωνίες νέες τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας. Σε αυτό το κομμάτι, ο chef του Βασίλαινα, Renato Mecolli κάνει θαύματα. Το μενού degustation με τα 10 πιάτα στην υπέροχη τιμή των 30 ευρώ είναι μεγάλη πρόκληση για τον επισκέπτη, ενώ υπάρχουν θαμώνες από όλη την Αττική που φτάνουν μέχρι εδώ για αυτό το ομολογουμένως προνομιακό μενού.

Τα πιάτα ήταν μοιρασμένα ανάμεσα σε στεριά και θάλασσα και πάντα προσαρμοσμένα στα υλικά της εποχής. Η αρχή έγινε με μια κρύα σούπα gazpacho αρωματισμένη με βασιλικό (8€), που σε καλωσόριζε ιδανικά, δροσερή και φρέσκια. Η απίθανη ταραμοσαλάτα, κρεμώδης όπως πρέπει, γίνεται με την ίδια συνταγή από το 1920 και ήταν το κάτι άλλο, σερβιρισμένη μαζί με κομμένες αραβικές πιτούλες (6,80€), δεν χόρταινες να την απολαμβάνεις. Το ίδιο φυσικά ίσχυε και για τον μαρινάτο γαύρο που έφτασε σερβιρισμένος σε μπρουσκέτα με μαρμελάδα ντομάτας, με το άρωμα της κανέλας να μένει στο στόμα.

Το φιλέτο από μυλοκόπι με σως αρωματισμένη από άγριο μάραθο και πουρέ από καπνιστή μελιτζάνα (22€) ήταν υπέροχα ψημένο και άψογα σερβιρισμένο, ενώ η διλογία σολομού με ένα κομμάτι μαριναρισμένο σε σόγια κι ένα ψητό με κρούστα από μπαχαρικά ήταν αρκετά πικάντικο και ιδιαίτερο σε γεύση (12€).

Η ταραμοσαλάτα με την παραδοσιακή συνταγή του 1920

Στη συνέχεια, ο εξαιρετικά τηγανισμένος μπακαλιάρος με μαγιονέζα σκόρδου και παντζάρια (13,50€) μύριζε παράδοση και ήταν «όνειρο», ενώ το ψητό καλαμάρι στη σχάρα ταίριαζε υπέροχα με την καπνιστή μελιτζάνα (13€).

Το κριθαρότο με ποικιλία μανιταριών και λάδι τρούφας ήταν εξαιρετικά χυλωμένο και πολύ νόστιμο, αλλά η γευστική αποκάλυψη της βραδιάς ήταν σίγουρα τα μοσχαρίσια μάγουλα γάστρας με μπριάμ από λαχανικά εποχής (12€). Σιγομαγειρεμένα και όμορφα μελωμένα, τα μάγουλα είχαν μια μοναδική νοστιμιά και συνδυάζονταν εξαιρετικά με το μπριάμ εποχής.

Τέλος, τα γλυκά του ήταν ο τέλειος επίλογος. Μια φρουτοσαλάτα εποχής σε δρόσιζε ιδανικά μαζί με τη γλύκα από μια μπάλα σορμπέ λεμόνι και τη φρεσκάδα από το σιρόπι μέντας (7€), ενώ η μους σοκολάτας gyanaja με ζελέ από βατόμουρα και κρέμα καραμέλας (6,50€) έδωσε την λεπτομέρεια της σοκολάτας που κάποιοι αναζητούν επίμονα.

Στα συν, η προσεγμένη λίστα για κρασί, με εκλεκτές ελληνικές ετικέτες, όπως το Ξινμόμαυρο «Γη και Ουρανός» του Θυμιόπουλου ή το γερμανικό Riesling Molitor dry haus klosterberg, το Κτήμα Θεόπετρα του Τσιλιλή ή το Νάουσα του Καρυδά. Και ετοιμάζονται ακόμα περισσότερες εκπλήξεις σε αυτό τον τομέα από τον χειμώνα.

Μάγουλα στη γάστρα με τραχανά

Συμπέρασμα: αν δεν έχετε πάει ακόμα, σπεύσατε, τόσο για την εξαιρετική του κουζίνα, όσο και για τη φοβερή σχέση ποιότητας-τιμής που χρειάζεται να ενισχυθεί από το κοινό αυτή την εποχή.

Πληροφορίες: Βασίλαινας, Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612457, 210 4621064, www.vassilenas.gr , 25-40€/άτομο, menu degustation 30€.