Πώς να παραμείνετε ασφαλείς σε καφέ και εστιατόρια

estiatorio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Οι έξοδοι για καφέ και φαγητό έχουν πλέον επανέλθει κανονικά, ο ιός όμως συνεχίζει να υπάρχει εκεί έξω, δημιουργώντας και πάλι ανησυχία με τις αυξήσεις των κρουσμάτων. Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, λοιπόν, τις εξόδους μας με ασφάλεια;

Όταν ανοίγουμε την πόρτα ενός εστιατορίου, όταν πιάνουμε την πόρτα της τουαλέτας, όταν αγγίζουμε διάφορες επιφάνειες, το μενού, την καρέκλα, υπάρχει μια πιθανότητα να έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια που έχει ακουμπήσει πρόσφατα κάποιος που φέρει κορωνοϊό ή έχει μεταφέρει σταγονίδια πάνω της μέσω βήχα, ομιλίας κ.ο.κ. Αν μετά το άγγιγμα των παραπάνω επιφανειών, πιάσουμε το πρόσωπό μας, τότε είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουμε τον ιό στον οργανισμό μας και να μολυνθούμε.

Όταν ένας σερβιτόρος έρθει για παραγγελία, το πιθανότερο είναι επίσης να έρθει πιο κοντά από το 1,5 μέτρο που επιβάλλει το social distancing και αν ο ίδιος έχει μολυνθεί και δεν παρουσιάζει συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό να εκτεθείτε σε σταγονίδια που περιέχουν τον ιό.

Τα καλά νέα είναι ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από το φαγητό, οπότε από εκεί δεν διατρέχετε κίνδυνο. Τα κακά νέα είναι ότι πέρα από τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχει και η επικινδυνότητα του κλιματισμού, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τον ιό από ένα μολυσμένο άτομο που μόλις έβηξε στο διπλανό τραπέζι σε ένα άλλο.

Στην τουαλέτα, επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος μολυσμένων επιφανειών, αλλά και η δυσκολία να στεγνώσουμε καλά τα χέρια μας, τα οποία όσο παραμένουν υγρά, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρπάξουν μικρόβια. Καθώς ανοίγετε, λοιπόν, την πόρτα της τουαλέτας με υγρά χέρια, είναι πολύ πιθανό να τα ξαναμολύνετε.

Ακόμη, όταν πληρώνετε τον λογαριασμό σας με κάρτα και πρέπει να πληκτρολογήσετε το pin σας, ακουμπάτε κουμπιά που θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί από τον προηγούμενο, ενώ και τα χρήματα παραμένουν πηγή του κακού, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για περιπτώσεις μόλυνσης.

Πώς λοιπόν μπορείτε να προστατευτείτε από όλα τα παραπάνω;

Το πιο σημαντικό είναι να πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας, όπου κι αν βρίσκεστε. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό με αλκοόλ, κάθε φορά που ακουμπάτε μια επιφάνεια, χρήματα, την κάρτα σας, πριν φάτε και αφού επισκεφτείτε την τουαλέτα. Αποφύγετε να πιάνετε το πρόσωπό σας, τα μάτια σας και αν πρέπει να τα ακουμπήσετε, χρησιμοποιήστε πρώτα απολυμαντικό.

Πρέπει, επίσης, να φροντίσετε κι εσείς για τη διατήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου από τους υπόλοιπους, εκτός κι αν βρίσκονται στη δική σας παρέα, και επιλέξτε να καθίσετε σε εξωτερικό χώρο, καθώς στο εσωτερικό ή άμεση μετάδοση είναι πιο πιθανή, ενώ ο κλιματισμός μπορεί να προωθεί μικροσταγονίδια μέσω του αέρα. Αν διαπιστώσετε ότι το εστιατόριο ή η καφετέρια δεν εφαρμόζει αυτό το μέτρο απόστασης, προτιμήστε να μην καθίσετε ή ζητήστε κάποιο τραπέζι που να υπακούει στους κανόνες.

Επιλέξτε, επίσης, εστιατόρια που χρησιμοποιούν ατομικές συσκευασίες για σάλτσες κ.ο.κ. (π.χ. τη σάλτσα σόγιας στο σούσι) και που φροντίζουν να απολυμαίνουν τα τραπέζια, τις καρέκλες και όλες τις επιφάνειες που ακουμπά κόσμος, αλλά και να έχουν απολυμαντικό εύκαιρο για τους πελάτες. Οι σερβιτόροι πρέπει επίσης να κρατούν τις αποστάσεις και να κάνουν χρήση μάσκας.

Τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα καλό είναι να μην βρίσκονται έτοιμα στο τραπέζι, αλλά να τοποθετούνται τη στιγμή που κάθεστε, ώστε να παραμένουν αποθηκευμένα και προστατευμένα. Τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης πρέπει και πάλι να μην παραμένουν έξω για self-service αλλά να παρέχονται με το φαγητό ή όποτε ζητηθεί.

Τέλος, προτιμήστε να κάνετε χρήση της κάρτας σας ανέπαφα αν αυτό είναι δυνατό.

Τηρώντας όλα τα παραπάνω, κρατάτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας ασφαλείς, χωρίς να στερείστε την απόλαυση μιας εξόδου για φαγητό, που τόσο είχε λείψει το προηγούμενο διάστημα.