Ποιο θα είναι το μέλλον των εστιατορίων μετά τον Covid-19

estiatoria
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Η πιο συχνή φράση που ακούμε τελευταία τόσο για τα εστιατόρια, όσο και για όλους τους τομείς είναι ότι «Στο μέλλον τίποτε δεν θα είναι όπως πριν».

Η ελληνική εταιρία βοηθητικών γευστικών υλών και καρυκευμάτων PROVIL μελέτησε αναλυτικά τις εξελίξεις στον παγκόσμιο χώρο της εστίασης, ως εκ του αντικειμένου της, επιχειρώντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

  • Πώς θα είναι το μέλλον μετά από το άνοιγμα των εστιατορίων;
  • Ποιες είναι τώρα οι ανάγκες και ποιες είναι οι νέες ιδέες;

Πώς λειτούργησαν, όμως, στο Lockdown (ενδεικτικά) επιχειρηματίες και σεφ για να κρατήσουν τα εστιατόρια ζωντανά, με ενέργειες οι οποίες εν πολλοίς συνεχίζονται:

-Εφάρμοσαν το Take Away και το Delivery, ακόμη και στη γειτονιά τους, ακόμη και μόνοι, χωρίς προσωπικό.

-Δημιούργησαν Kit γεύματος με τα Μενού τους, με συσκευασμένα όλα τα απαραίτητα υλικά, το οποίο παραδίνεται στο σπίτι, με οδηγίες για όσους θέλουν να τα παρασκευάσουν στην κουζίνα τους.

-Διέθεσαν κουπόνια εκπτώσεων για μετά το άνοιγμα.

-Μια πιτσαρία στην Ιταλία άρχισε να στέλνει σε όλη τη χώρα τη βάση της (περίφημης) πίτσας της μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τις οδηγίες, για σύνθεση και ψήσιμο της πίτσας στο σπίτι.

-Ένα εστιατόριο, άρχισε να στέλνει επίσης όλα τα υλικά μιας διάσημης εδώ και 100 χρόνια σάλτσας του για να την παρασκευάσουν οι καταναλωτές στο σπίτι, παρακολουθώντας μάλιστα ένα ειδικό video στο site της.

-Ορεινά εστιατόρια και καταφύγια προσέφεραν προϊόντα τους σε καλάθι για όσους θέλουν να έχουν ένα πρωινό ή ένα γεύμα πικ-νικ.

 

Πώς θα λειτουργήσουν τώρα:

-Συνέχιση του Take Away του Delivery και των Kit γεύματος

-Προσαρμογή των μενού και των χώρων για τις παραπάνω λειτουργίες

-Νέα μενού, πιο οικονομικά, πιο παραδοσιακά

-Περισσότερα τοπικά προϊόντα

-Μεγαλύτερη σημασία στα υλικά

-Οικογενειακά μενού

-Ταχύτερη προσαρμογή σε θέματα βιοποικιλότητας και διαχείρισης των περισσευμάτων

-Διαδικασίες ευελιξίας και ευκολίας στην κουζίνα

-Προετοιμασία ακόμη και για πλήρη αλλαγή του μοντέλου τους, αν χρειαστεί

Η Δημιουργικότητα θα καθορίσει το μέλλον
Η πρόεδρος της IGCAT (international institute of gastronomy culture art and tourism) Diane Dodd εκτιμά ότι: «Τα επίπεδα τουρισμού, θα μειωθούν σημαντικά για τα επόμενα χρόνια και οι πελάτες στο F&B, τουρίστες και ντόπιοι, πιθανότατα να είναι σημαντικά λιγότεροι, με πολλούς ανθρώπους να έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν δημιουργικές. Ταυτόχρονα οι Περιφέρειες της Γαστρονομίας προετοιμάζονται για το μέλλον με προσπάθειες να συνδέσουν τους ντόπιους πολίτες με τους τοπικούς παραγωγούς τροφίμων, για να ωφελήσουν παράλληλα μια βιώσιμη στροφή στην επιχείρηση».

Ο διάσημος σεφ Ferran Adria, επίσης σημειώνει: «Θα πολεμήσουμε σε αυτό το νέο πλαίσιο με τη δημιουργικότητα. Οι σεφ θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να δημιουργήσουν έναν κατάλογο συνταγών ή θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την επιχείρησή τους εστιάζοντας περισσότερο στην ψηφιοποίηση ή σε μια υπηρεσία “φαγητό στο σπίτι”. Σε κάθε περίπτωση μόνο εκείνοι που έχουν ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο θα επιβιώσουν, όσο και εκείνοι που θα επικεντρωθούν στην καινοτομία, αλλάζοντας τα πρότυπα της οικονομικής τους δραστηριότητας».

© KMERON

Ο διάσημος βραζιλιάνος σεφ Alex Atala δεν φαίνεται και αυτός να έχει αμφιβολίες: «Η πολυτέλεια συνδέεται πια με τη δημιουργικότητα. Δεν μπορείτε πλέον για παράδειγμα, να σκεφτείτε ένα “Μενού γευσιγνωσίας” όπως ήταν πριν, με 20 μικρά πιάτα-μαθήματα, που συνεπάγονται συνεχή επαφή μεταξύ προσωπικού και πελατών. Η εναλλακτική λύση ίσως να βρίσκεται σε μια διαφορετική υπηρεσία: “οικογενειακό στιλ”, με το φαγητό στο κέντρο του τραπεζιού».

Βιοποικιλότητα, η νέα πολυτέλεια
Η νέα πραγματικότητα μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε την κουζίνα από μια νέα οπτική γωνία, τονίζει επίσης ο κ. Atala, η οποία έχει να κάνει με υπευθυνότητα: προς τον πλανήτη, τη βιοποικιλότητά του και προς τους παραγωγούς που τον διατηρούν. Η βιοποικιλότητα είναι μια τεράστια λέξη επειδή μιλά για διάφορα προϊόντα μικροκλίματος, για έναν πλούτο, γαστρονομικό, περιβαλλοντικό, ανθρώπινο. Με άλλα λόγια είναι μια πολυτέλεια.

www.krasiagr.com