7 ταξίδια με οδηγό... τον ουρανίσκο

7-taksidia-me-odigo-ton-ouranisko-taksidia-me-odigo-ton-ouranisko

ΤΡΙΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η κουζίνα και το φαγητό είναι συνυφασμένα με τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα κάθε λαού. Μαρτυρούν πολλά για τις συνήθειες, τις παραδόσεις και την καθημερινότητα των κατοίκων και συνδέονται πάντα με το κλίμα, τη γεωγραφική θέση και τις θρησκευτικές συνήθειες κάθε λαού.

Πολλοί είναι οι τουρίστες που επιλέγουν τον ταξιδιωτικό τους προορισμό με κριτήριο την κουζίνα του κάθε τόπου. Σίγουρα η κουζίνα κάθε χώρας έχει να αποκαλύψει πολλά και ταυτόχρονα, να προσφέρει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες στους επισκέπτες της.

Κάθε χώρα είναι και μια διαφορετική κουζίνα. Ανάλογα με το τι προτιμάτε επιλέξτε και τον προορισμό σας. Αν είστε λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας, αν αγαπάτε τα πικάντικά πιάτα ή τα εξωτικά εδέσματα, το CNN travel συγκέντρωσε μερικούς από τους χαρακτηριστικότερους προορισμούς για κάθε γούστο…

Ελλάδα

Η πατρίδα μας για κάθε τουρίστα, είναι η χώρα του ήλιου, της θάλασσας, των μνημείων και του αρχαίου πολιτισμού. Οι περισσότεροι από όσους την επισκέπτονται, επιλέγουν σαν προορισμό τους την Αθήνα ή κάποιο από τα όμορφα νησιά της χώρας μας. Ο επιβλητικός Παρθενώνας, ο ναός του Απόλλωνα και τα μουσεία της Αθήνας έλκουν τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να μάθουν για την ελληνική ιστορία.

Από την άλλη πλευρά, η κοσμοπολίτικη Σαντορίνη και η Μύκονος, η γραφική Αντίπαρος και πολλά άλλα ελληνικά νησιά, γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες πόλος έλξης. Μπορεί η ιστορία και η παράδοση να κυριαρχούν, αλλά και η ελληνική κουζίνα… έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στις καρδιές όσων επισκέπτονται τη μικρή χώρα του Νότου.

Τυπικό δείγμα μεσογειακής διατροφής, η χώρα μας επιλέγεται αρκετές φορές σαν ιδανικός προορισμός για εκείνους που θέλουν να γευτούν τα γνήσια εδέσματα και την ελληνική φιλοξενία. Το μέλι, το αγνό ελαιόλαδο, η φέτα και η γραβιέρα μας, είναι ιδιαίτερα «διάσημα» στα πέρατα της γης και δεν είναι λίγοι όσοι έρχονται στην Ελλάδα για να δοκιμάσουν τις αυθεντικές αυτές ελληνικές γεύσεις. Σε αρκετά μάλιστα μέρη οργανώνονται κατά την τουριστική περίοδο και μαθήματα ελληνικής κουζίνας, ώστε οι τουρίστες φεύγοντας να έχουν μάθει να φτιάχνουν από ρεβυθάδα και ντοματοκεφτέδες μέχρι τσίπουρο…

Βιετνάμ

Η περιήγηση στη χώρα, που μοιάζει στο χάρτη με «s», δεν περιορίζεται μόνο στα δημοφιλή τουριστικά της αξιοθέατα. Περιλαμβάνει επιπλέον και μοναδικές γαστρονομικές εξερευνήσεις. Ξεκινώντας από το Ανόι, οι επισκέπτες ξεναγούνται στην περίφημη αγορά της περιοχής, μαθαίνουν για την αποικιακή αρχιτεκτονική, επισκέπτονται τα τουριστικά αξιοθέατα αλλά και τα εστιατόρια με γαλλικές επιρροές.

Επόμενος σταθμός είναι η ακτή Halong, όπου μπορείτε να αλιεύσετε στρείδια, γαρίδες, μύδια, όλα τα βασικά συστατικά της τοπικής κουζίνας. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την παλιά αυτοκρατορική πόλη Hue και το βουδιστικό μοναστήρι, για να δείτε από κοντά πως είναι η αγροτική ζωή σε ένα μοναστήρι χορτοφάγων, με τα δικά τους μποστάνια και καλλιέργειες (προμηθευτείτε βασιλικό, κόλιανδρο και λεμονόχορτο) .

Τελευταίος γαστρονομικός προορισμός είναι η πόλη Ho Chi Minh, όπου οι σεφ της περιοχής θα αναλάβουν να σας αποκαλύψουν τα μυστικά της τοπικής τους κουζίνας, αλλά και θα προσφέρουν για δοκιμή μερικά από τα χαρακτηριστικότερα εδέσματα της χώρας, όπως τα banh mi (σάντουιτς), την πικάντικη σούπα pho, την πράσινη φυλλώδη σαλάτα goi du du και τις γευστικές τηγανίτες με χοιρινό και γαρίδες banh xeo.

Αίγυπτος

Όταν ακούμε για την Αίγυπτο, ο νους μας περιστρέφεται γύρω από τα συνηθισμένα: πυραμίδες, αινιγματικές σφίγγες, αμμώδεις εκτάσεις, πολύβουες και πολύχρωμες αγορές στο Κάιρο κτλ. Είχατε σκεφτεί όμως, ότι θα μπορούσατε να κάνετε άνετα ένα ταξίδι γευσιγνωσίας στην χώρα της Μέσης Ανατολής;

Η Αίγυπτος υπόσχεται μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία συνδυασμένη με επισκέψεις στα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, αξίζει να ξεναγηθείτε στα παραδοσιακά οινοποιεία, αλλά και να δοκιμάσετε- γιατί όχι και να μάθετε να φτιάχνετε- τις τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το χούμους και το ταμπουλέ, το mahshy,μια μορφή από γεμιστούς ντολμάδες ή το duqqa, καβουρδισμένα φουντούκια με μπαχαρικά. Στο απομακρυσμένο χωριό Siwa, πειραματιστείτε με την παραγωγή λαδιού και μελιού.

Τζαμάικα

Εκλεπτυσμένη και πολύ «ζωντανή» είναι και η κουζίνα των νησιών της Καραϊβικής. Τα περισσότερα από τα νησιά έχουν τη δική τους ξεχωριστή φυσιογνωμία στις μαγειρικές τους συνήθειες, όμως καμία από τις «εξωτικές» αυτές κουζίνες δεν συγκρίνεται με την τζαμαϊκανή.

Με επιρροές από την ευρωπαϊκή, την αφρικανική και την ασιατική κουζίνα, διαθέτει απολαυστικά πιάτα με πλούσια μπαχαρικά, κρέατα και θαλασσινά το εθνικό πιάτο με το φρούτο ackee ή τα καλοψημένα στρογγυλά ψωμάκια. Ακόμα και το jerk chicken με τα σκούρα μπαχαρικά θα σας ενθουσιάσει.

«Οδηγίες» μπορείτε να λάβετε από τους ντόπιους ή από καταξιωμένους σεφ, οι οποίοι παραδίδουν και ειδικά σεμινάρια. Παράλληλα με τα μπάνια και την ηλιοθεραπεία σας, χαζέψτε για λίγο την πραμάτεια στους πάγκους των αγροτών, δοκιμάστε διαφορετικές γεύσεις στα εστιατόρια της περιοχής και γιατί όχι, περάστε για μια βόλτα από τα αποστακτήρια όπου φτιάχνεται το ρούμι.

Περού

Φθάνοντας στη δυτική πλευρά των Άνδεων, πολλοί είναι εκείνοι που θα θελήσουν να εξερευνήσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Περού. Το οδοιπορικό μπορεί να ξεκινήσει από τη Λίμα -πρωτεύουσα του Περού- και να φθάσει μέχρι τις ανατολικές πλαγιές της οροσειράς Vilcanota, στους ογκώδεις κι επιβλητικούς βράχους του Μάτσου Πίτσου, που συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλής ομορφιάς.

Για όσους θέλουν πάντως να γνωρίσουν την περουβιανή κουζίνα, οι ευκαιρίες είναι πολλές. Τι θα λέγατε για αγριογούρουνο «carapulcra» ή κοτόπουλο «morada»; Ετοιμαστείτε ακόμα και για σύντομες περιηγήσεις στις αγορές της πόλης, στις ταβέρνες της Λίμα ή και στους πάγκους των παζαριών στο Cusco.

Ισλανδία

Τι μπορείτε να συνδυάσετε στην Ισλανδία; Περιπετειώδεις δράσεις και γευστική κουζίνα. Αν είστε τολμηροί μπορείτε να ανεβάσετε την αδρεναλίνη στα ύψη, με δραστηριότητες όπως βουτιές στα ζεστά νερά των λιμνών που σχηματίζουν φυσικό δαχτυλίδι στους πρόποδες των βουνών, ανάβαση κατά μήκος απότομων καταρρακτών, ψάρεμα σε απομακρυσμένα νησιά ή και μια απλή περιήγηση στα σπάνιας ομορφιάς φυσικά τοπία της χώρας.

Στο ενδιάμεσο των δραστηριοτήτων σας μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά καλλιεργητές και παραγωγούς τοπικών προϊόντων της Ισλανδίας, να μάθετε πως φτιάχνεται το παραδοσιακό γιαούρτι skyr, το καπνιστό ψάρι ή το γλυκό ψωμί σικάλεως, το καρπάτσιο ταράνδων ή τα λικέρ από σημύδα και κύμινο και πολλά πολλά ακόμα.

Ταϋλάνδη

Στην εξωτική μεγαλούπολη της Ταϋλάνδης, και στην πρωτεύουσά της, το Μπανγκόγκ η περιπλάνηση σας μπορεί να γίνει εξόχως «γευστική». Δοκιμάστε τις ομελέτες με στρείδια, τα πικάντικα ζυμαρικά ή τα καλαμάρια στα κάρβουνα. Αν θέλετε να εντρυφήσετε ακόμη περισσότερο στην τοπική κουζίνα, μπορείτε να κάνετε μαθήματα στις καλύτερες σχολές μαγειρικής της περιοχής και να γίνετε ειδικοί σε πιάτα όπως το «pla goong», μια πικάντικη γαριδοσαλάτα με βότανα από την Ταϋλάνδη, αλλά και να εξερευνήσετε την πλωτή αγορά Damnoen Saduak, τα παραδοσιακά ψαροχώρια, αλλά και τα οινοποιεία στη δυτική πλευρά της Μπανγκόγκ.