Πώς να φτιάξετε το τέλειο tiramisu

pos-na-ftiaksete-to-teleio-tiramisu

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα γλυκά είτε είναι σιροπιαστά, είτε ταψιού, είτε σοκολατένια, είτε παγωμένα, έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας και… στο ψυγείο μας. Τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι και σιγά-σιγά θα σταματήσουμε τα παγωτά, μια πολύ καλή εναλλακτική είναι το δροσερό ιταλικό tiramisu που είναι εύκολο στην παρασκευή του και με μεγάλη ιστορία.

Ακόμα και αγορασμένο, το tiramisu θα την κάνει τη δουλειά του και θα τελειώσει το δείπνο μας γλυκά. Tiramisu στα ιταλικά σημαίνει «σήκωσε με προς τα πάνω» και αυτή η ονομασία οφείλεται στο υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο του γλυκίσματος, που με τη σειρά του οφείλεται στα αυγά, τη ζάχαρη και τον εσπρέσο που χρησιμοποιείται στη συνταγή.

Ιστορία

Ο τόπος καταγωγής του tiramisu για κάποιους, είναι η Τοσκάνη, ενώ τα ιστορικά στοιχεία θέλουν η αληθινή πατρίδα του ιταλικού αυτού γλυκού να είναι η πόλη Τρεβίζο.

Πιο συγκεκριμένα, η Τοσκάνη είναι μια από τις επιλαχούσες πόλεις, κυρίως επειδή από εκεί κατάγεται ένα παρόμοιο γλυκό με το tiramisu -επίσης πολλαπλών στρώσεων- το «Zuppa Inglese», το οποίο αποτελείται από μπισκότα σαβαγιάρ (όπως και το tiramisu) ή κομμάτια κέικ, μουσκεμένα σε λικέρ, στρωμένα σε αλλεπάλληλα επίπεδα, καλυμμένα με κρέμα από σοκολάτα και αυγά. Οι ομοιότητες όμως, μεταξύ των δυο γλυκών, αν και είναι πολλές, δεν είναι αρκετές για να κατοχυρώσουν την Τοσκάνη ως την πόλη που γέννησε το αγαπητό tiramisu.

Οι ιστορικοί καταλήγουν ότι η πατρίδα του tiramisu είναι η πόλη του Τρεβίζο στη βόρεια Ιταλία. Για την ακρίβεια ο συγγραφέας Giovanni Capnist, στο βιβλίο του «I Dolci del Veneto» με πρώτη έκδοση το 1983, ισχυρίζεται πως το tiramisu γεννήθηκε στο Τρεβίζο και μάλιστα, ήταν επινόηση των εστιατόριων και όχι η οικογενειακή παράδοση μιας σκερτσόζας Ιταλίδας γιαγιάς. Πιο συγκεκριμένα, πρωτοπαρουσιάστηκε στο εστιατόριο «Le Beccherie» και από εκείνο το σημείο του κόσμου ξεκίνησε η διάδοση και εξάπλωση του θαύματος που ακούει στο όνομα tiramisu.

Επιπλέον, πρόδρομος του tiramisu θεωρείται το παραδοσιακό ιταλικό επιδόρπιο με κρέμα ζαμπαγιόνε, η οποία αποτελείται από κρόκους αυγών χτυπημένους με ζάχαρη και γλυκό ιταλικό λευκό κρασί. Η παράδοση μάλιστα, θέλει το ζαμπαγιόνε να είναι κομμάτι του γαμήλιου τελετουργικού και οι εργένηδες φίλοι του γαμπρού, να του προσφέρουν ένα μπολ ζαμπαγιόνε, πριν εκείνος αποχωρήσει από το γαμήλιο γλέντι και αποσυρθεί για την πρώτη νύχτα του γάμου, φροντίζοντας έτσι να έχει τις δυνάμεις να ανταποκριθεί επαρκώς στα συζυγικά του καθήκοντα.

Το ζαμπαγιόνε συχνά συνοδεύεται από τα βενετσιάνικα μπισκότα baicoli και αυτός ο συνδυασμός, της κρέμας με τα μπισκότα, οδήγησε σταδιακά στη σημερινή μορφή του tiramisu.

Εάν όμως, δεν είστε ιστορικός της γαστρονομίας και απλώς σας ενδιαφέρει η τέρψη του ουρανίσκου σας και το ενστικτώδες χαμόγελο μετά από κάθε κουταλιά tiramisu, το πιθανότερο είναι όλα αυτά περί καταγωγής και ιστορίας του γλυκίσματος να σας μοιάζουν περιττά. Αυτό που ενδιαφέρει όλους, ιστορικούς και μη, είναι που θα βρούμε το καλύτερο tiramisu και αν είναι εύκολο (που εύκολο είναι) να το φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι στο σπίτι μας.

Όλοι γνωρίζουν εν τέλει πως αυτό που κάνει το tiramisu τόσο αγαπητό, είναι τα συστατικά του και ο συνδυασμός αυτών και όχι τόσο η διαρρύθμιση των στρώσεων κρέμας και μπισκότων. Ο εσπρέσο μαζί με την κρέμα με μασκαρπόνε ανάμεσα στα σαβαγιάρ είναι οι βασικοί λόγοι που το tiramisu έχει τόσους θαυμαστές. Ακόμα και αν δεν σας πετύχει στην ψύξη το γλυκό και σας βγει στο σερβίρισμα ελαφρώς «στραβοχυμένο», μην απογοητευτείτε γιατί και πάλι επιτυχημένο θα είναι, ιδιαίτερα αν ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή.

Παραλλαγές

Το tiramisu σήμερα έχει πολλές παραλλαγές και μια από τις καλύτερες στην Αθήνα είναι στο La duree du gout στο Χαλάνδρι ( http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2292914 ). Εάν όμως δεν μένετε κοντά στην περιοχή, είναι μια ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσετε οι ίδιοι τις ικανότητές σας στη ζαχαροπλαστική και να φτιάξετε τη δική σας «παραδοσιακή ιταλική» εκδοχή του tiramisu, στο σπίτι σας.

Το τέλειο tiramisu

6 κρόκοι αυγών

1 κούπα ζάχαρη

1 1/4 κούπας τυρί μασκαρπόνε

1 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος (όχι light)

2 πακέτα σαβαγιάρ

1/2 κούπα καφέ εσπρέσο

1/4 κούπας λικέρ καφέ (προαιρετικό)

2-3 κ.γ. κακάο για το πασπάλισμα

• Λιώστε τη ζάχαρη και τους κρόκους μαζί σε μπεν μαρί. Αφού λιώσουν, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς το μίγμα. Αυτή θα είναι και η κρέμα ζαμπαγιόνε του γλυκού. Μετά από 10 λεπτά βγάλτε τη από τη φωτιά και χτυπήστε το μίγμα μέχρι να πάρει ένα πιο κιτρινωπό χρώμα. Στο μίγμα, προσθέστε το μασκαρπόνε και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

• Εν τω μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και αφού την ενώσετε με την κρέμα ζαμπαγιόνε και το μαρκαρπόνε, αφήστε το νέο μείγμα στην άκρη να «ξεκουραστεί».

• Στη συνέχεια, βάλτε σε ένα μπώλ τον κρύο εσπρέσσο μαζί με το λικέρ και μέσα σε αυτό βουτήξτε τα σαβαγιάρ. Προσέξτε να τα αφήσετε τόσο στον καφέ ώστε να μουσκέψουν και όχι να μουλιάσουν!

• Τοποθετήστε τα μουσκεμένα σαβαγιάρ στον πάτο μια φόρμας και καλύψτε τα με τη μισή ποσότητα της κρέμας. Επαναλάβετε τη διαδικασία φτιάχνοντας ακόμα μια στρώση από τα σαβαγιάρ και την υπόλοιπη κρέμα.

• Το γλυκό χρειάζεται τουλάχιστον 4 ώρες στο ψυγείο για να «σφίξει» και μην ξεχάσετε πριν το σερβίρετε να το πασπαλίσετε με το κακάο.