Τα κρητικά πιάτα που λιγουρευόμαστε το καλοκαίρι

xoxlioi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Ταξιδεύουμε γευστικά στην Κρήτη με τέσσερα πιάτα που αναπολούμε συνεχώς, πέρα από το γαμοπίλαφο.

Χοχλιοί
Τα γνωστά μας σαλιγκάρια, στην Κρήτη θα τα βρείτε ως χοχλιούς μπουμπουριστούς, σταφάδο, γιαχνί ή με τραχανά και είναι σίγουρα από τα πιο εκλεκτά εδέσματα του νησιού. Η πιο δημοφιλής εκτέλεσή τους, όμως, είναι μπουμπουριστοί, στο τηγάνι, με μπόλικο αλάτι και δεντρολίβανο, που ταιριάζουν άψογα με κρητική ρακή.

Αντικριστό
Γνωστό και ως «οφτό» κρέας, το αντικριστό είναι ουσιαστικά κρέας, συνήθως αρνί ή κατσίκι, που στερεώνεται σε βέργες περιμετρικά από έναν λάκκο με φωτιά και σιγοψήνεται για ώρες, με αυτόν τον παμπάλαιο τρόπο. Πλέον βέβαια εφαρμόζεται από λίγους ντόπιους, αν και μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι βοσκοί στις Μαδάρες και τον Ψηλορείτη τον χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά.

Μαραθόπιτα
Όσοι αγαπάτε τις πίτες, σίγουρα θα γνωρίζετε την ξακουστή μαραθόπιτα, μια πλακουτσωτή πίτα, με μαλακό φύλλο, με γέμιση φρέσκο μάραθο, που ψήνεται με ελάχιστο λάδι στο τηγάνι. Η πίτα αυτή είναι παραδοσιακή χανιώτικη, αλλά την αγαπούν και τη φτιάχνουν σε όλη την Κρήτη οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να τη βρείτε. Εκτός από μάραθο, στη γέμιση θα βρείτε συχνά και σπανάκι, όπως και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Καλιτσούνια
Τα πασίγνωστα καλιτσούνια είναι εκλεκτά κρητικά εδέσματα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα ανεβατά είναι εκείνα που έχουν μαγιά και φουσκώνουν, ενώ της στιγμής γίνονται με απλό φύλλο. Το αστεροειδές σχήμα των απλών είναι πολύ χαρακτηριστικό, ενώ τα ανεβατά μοιάζουν λίγο με τσουρέκι και φτιάχνονται πιο πολύ το Πάσχα. Η γέμισή τους είναι με μυζήθρα ή ανθότυρο, μέλι και κανέλα και όπως όλα τα κρητικά εδέσματα, συνοδεύουν ιδανικά τη ρακή.