Καλοκαιρινά πιάτα που λατρεύουμε στις διακοπές

gemista
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Ο καθένας σίγουρα έχει τα δικά του αγαπημένα, αλλά αν κλείνατε τώρα τα μάτια, τι φαντάζεστε ότι θα θέλατε να φάτε μετά το μπάνιο;

Γεμιστά
Ίσως το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο όπου ντομάτες, πιπεριές και κολοκύθια σερβίρονται με γέμιση ρυζιού και λαχανικών σε μια πανδαισία αρωμάτων και χρωμάτων, με το ελαιόλαδο και τη φέτα να συμπληρώνουν το πιάτο. Υπάρχουν σε παραλλαγές με σταφίδα, με κουκουνάρι,με κιμά, αλλά και με αντικατάσταση του ρυζιού με κεχρί, αμάρανθο, μπασμάτι, πλιγούρι… Εμείς θα προτιμήσουμε την αυθεντική βερσιόν, που θυμίζει γιαγιά.

Γαρίδες σαγανάκι
Γαρίδες μαγειρεμένες με σάλτσα ντομάτας, βότανα, μυρωδικά και φέτα, που δίνει μια πιο κρεμώδη υφή στο πιάτο, σε ένα αποτέλεσμα ό,τι πρέπει για συνοδεία με ούζο. Καμία ταβέρνα που σέβεται τον εαυτό της δεν πρόκειται να μην έχει γαρίδες σαγανάκι στο μενού της, ενώ πρόκειται για ένα ορεκτικό που αγαπούν ακόμη κι όσοι δεν προτιμούν συχνά τα θαλασσινά.

Ντάκος
Ο θρυλικός ντάκος, γνωστός και ως «κουκουβάγια», είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Κρήτη, που καταφτάνει στο τραπέζι «στη μέση» ως σαλάτα, αλλά μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει και πλήρες γεύμα. Φτιάχνεται με κριθαροκουλούρα ή παξιμάδι που μουσκεύεται και αποτελεί τη βάση του πιάτου, πάνω στην οποία προστίθεται ντομάτα και φέτα ή ξινομυζήθρα και φυσικά ελαιόλαδο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας εμπλουτίζει όπως επιθυμεί, με βασιλικό, κάππαρη, ρίγανη, κρίταμο, ελιές κ.ο.κ. σε ένα άκρως νόστιμο και χορταστικό αποτέλεσμα.

Φάβα
Αγαπημένος μεζές ή ορεκτικό με ένα από τα πιο παλιά προϊόντα της Σαντορίνης, με ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Έχει κίτρινο χρώμα και το μέγεθός της είναι τόσο όσο το ψιλό χαλικάκι, με την καλλιέργειά της να πραγματοποιείται σε λίγα στρέμματα στο νησί. Στα εστιατόρια της Σαντορίνης δεν λείπει ποτέ από το μενού και κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές. Το κρεμμύδι τη συνοδεύει πάντα ιδανικά, το ίδιο και λίγη κάππαρη, ενώ ταιριάζει και με ντομάτα ή ελιές, γαύρο, σαλάτα, σαρδέλες, χταπόδι κ.ο.κ. Εξαφανίζεται σε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να έρθει το κυρίως!

Αστακομακαρονάδα
Είστε κι εσείς από αυτούς που ψάχνουν πάντα παρέα στις διακοπές για να μοιραστούν μια γενναία και ακριβή μερίδα αστακομακαρονάδας; Αν και για μερικούς ο αστακός που πρωταγωνιστεί πάνω στα μακαρόνια δεν αποτελεί και το καλύτερο θέαμα, παρ’ όλ’ αυτά η ψίχα του είναι πεντανόστιμη, βγάζει μια θαλασσινή φρεσκάδα και απογειώνει τα μακαρόνια. Αν είναι να ξοδέψετε κάτι παραπάνω για ένα γεύμα διακοπών, ας είναι γι’ αυτό.

Καλαμαράκια
Τηγανητά και τραγανά ή στον φούρνο γεμιστά; Όπως κι αν το προτιμάτε, το καλαμάρι δεν γίνεται να λείπει από το τραπέζι των διακοπών. Γεμιστό συνδυάζεται με φέτα και ντομάτα, με λαχανικά και λαδολέμονο, με ρύζι ή ό,τι άλλο βάλει η φαντασία του σεφ, ενώ τα τηγανητά είναι η κλασική τραγανή θαλασσινή γεύση που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.

Κουτσομούρα
Λίγο ψάρι το τραβάει η όρεξη πάντα στις διακοπές και η κουτσομούρα είναι ό,τι πρέπει για να την απολαύσουμε φρέσκια και τηγανητή με μπόλικο λεμόνι και πιπέρι ή σε φιλέτο, ποσαρισμένη σε λευκό κρασί.