Πώς πρέπει να είναι το τέλειο αφρόγαλα στο φρέντο;

frento-kapoutsino
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Όσοι αγαπούν το φρέντο καπουτσίνο, ξέρουν καλά πως ένα αποτυχημένο αφρόγαλα μπορεί να καταστρέψει τα πάντα. Τι πρέπει, λοιπόν, να θυμάστε;

Έχετε τελειώσει με τον καφέ σας, έχετε βάλει παγάκια στο ποτήρι σας ώστε να πάρει ομοιόμορφη θερμοκρασία όλο το ρόφημα κι έχετε ακολουθήσει όλες τις οδηγίες για την παρασκευή του καφέ σας, με κάθε λεπτομέρεια. Για ένα σωστό φρέντο, όμως, η διαδικασία έχει ένα ακόμη βήμα, που παιδεύει πολλούς: το αφρόγαλα. 

Χρειάζεται να χειριστείτε με προσοχή και το αφρόγαλα, ώστε να έχετε τον τέλειο, απολαυστικό καφέ. Κάτι βασικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι καλά παγωμένο. Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να έχει και χαμηλά λιπαρά, αλλά οι απόψεις διίστανται, καθώς σύμφωνα με τον Παναγιώτη Νίκα, δημιουργό της Coffeexpert και συγγραφέα του βιβλίου «Το εγχειρίδιο του Home Barista», χαμηλά λιπαρά σημαίνουν λιγότερη γεύση στην κρέμα, αλλά και δομή που εύκολα θα χαλάσει, κάτι που δεν το θέλουμε σε ένα λαχταριστό φρέντο. Ο ίδιος εφιστά την προσοχή να μην βάλουμε ποτέ πάγο μέσα στο γάλα, γιατί θα λιώσει και θα δώσει ένα νερωμένο αποτέλεσμα.

Για να το φτιάξετε, λοιπόν, το μόνο που χρειάζεστε είναι παγωμένο γάλα και αναδευτήρα. Βάλτε το γάλα σε ένα κρύο μπρίκι (όχι παραπάνω από τη μέση του) και χτυπήστε το με τον αναδευτήρα, μέχρι ο όγκος του γάλακτος να αυξηθεί κατά 50% και να σχηματίσει πυκνό αφρό. 

Η σωστή τεχνική που χρειάζεται είναι να προκαλείτε στροβιλισμό. Μόλις τελειώσετε, προσθέστε το στο παγωμένο ποτήρι με τον καφέ σας κι είστε έτοιμοι!