Ένας καφές περιμένει κι εσένα...

enas-kafes-perimenei-ki-esena

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Αν και υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ο καφές που περιμένει έχει κατακτήσει πολλές χώρες τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν αυτή την τόσο απλή συνήθεια: μια γουλιά καφέ!

Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Από τη Νάπολη στη Μελβούρνη

Η ιστορία του «καφέ που περιμένει» ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολη, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά, η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα περίπου χρόνια.

Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, μετρώντας επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις.

Ο καφές της «σχεδίας»

Η πρωτοβουλία έφτασε και στην Ελλάδα πρόσφατα από το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», με απώτερο στόχο όλους εκείνους που πραγματικά στερούνται τις μικρές χαρές της ζωής, αλλά και την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων της χώρας.

Πώς αναγνωρίζουμε την καφετέρια

Στους χώρους που ανήκουν στο δίκτυο του «καφέ που περιμένει» υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που υποδηλώνει τη συμμετοχή σε αυτό το δίκτυο αλληλεγγύης. Για κάθε νέο μέλος που θα προστίθεται στο δίκτυο θα γίνεται και σχετική ανάρτηση στη σελίδα της «Σχεδίας» στο facebook, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της «Σχεδίας» ( www.shedia.gr/coffeenetworkmap ).

Έκπτωση 35%

Η μόνη προϋπόθεση για τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον «καφέ που θα περιμένει» (όχι για τον καφέ που πίνει ο ίδιος ο πελάτης, αλλά για τον κερασμένο).

Απόδειξη & πίνακας

Για κάθε «καφέ που περιμένει», ο καταστηματάρχης κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και την τοποθετεί σε εμφανές σημείο του μαγαζιού ή αναγράφει τη συναλλαγή σε έναν πίνακα. Έτσι, μπορούν όλοι να γνωρίζουν πόσοι «καφέδες περιμένουν».

Η αξία της καλής πίστης

Το εγχείρημα βασίζεται στην ειλικρινή διάθεση και επιθυμία συμπολιτών μας να σταθούν μέσα από μια τόση απλή διαδικασία (ένα κέρασμα) δίπλα σε εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με απόλυτο σεβασμό. Οι καταστηματάρχες στην πραγματικότητα είναι κοινωνοί της επιθυμίας κάποιων πελατών τους να κεράσουν έναν καφέ έναν ανώνυμο συμπολίτη τους.