Τι σνακ προτιμούν οι σινεφίλ ανά τον κόσμο;

ti-snak-protimoun-oi-sinefil-ana-ton-kosmo

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ένας απλός τρόπος να γνωρίσετε ακόμα περισσότερο την κουλτούρα μιας χώρας είναι μια επίσκεψη σε έναν τοπικό κινηματογράφο. Εκεί, θα ανακαλύψετε γευστικές προτιμήσεις του λαού που επισκέπτεστε, που ίσως να μην γνωρίζατε μέχρι τότε.

Γιατί μπορεί τα αμερικανικά αναψυκτικά και το pop corn να έχουν βρει το δρόμο τους σε όλους τους κινηματογράφους του κόσμου, αλλά μερικοί λαοί δεν αρκούνται μονάχα σε αυτά και καταφέρνουν να τηρούν τις παραδόσεις τους. Αρκετοί είναι εκείνοι που απορρίπτουν το pop corn και τα πατατάκια για μια σακούλα αποξηραμένη σουπιά, ένα μπολ χαβιάρι και δυο χοιρινά σουβλάκια, ακόμα και αν στην οθόνη παίζει… X-Men.

Ακολουθούν 8 σνακ που καταναλώνουν οι σινεφίλ ανά τον κόσμο και θα κάνουν το ποπ-κορν να μοιάζει τόσο βαρετό όσο πραγματικά είναι…

Χαβιάρι Μπελούγκα και σαμπάνια, Μόσχα

Μην ενθουσιάζεστε γιατί το χαβιάρι για σνακ το συνηθίζουν οι εύποροι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και όχι ο απλός λαός φυσικά. Στον κινηματογράφο με το τσαρικό όνομα Romanov, οι πελάτες μπορούν όσο παρακολουθούν την ταινία να απολαύσουν ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, συμπεριλαμβανομένου και του κρασιού ή της σαμπάνιας. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα -και αν είστε από εκείνους τους πολύ προνομιούχους της ρωσικής κοινωνίας, το γεύμα σας είναι πιθανό να αποτελείται αποκλειστικά από χαβιάρι Μπελούγκα. Το Σεβρούγκα δεν το προτιμάνε απ’ ότι φαίνεται. Μάλλον τους πέφτει βαρύ…

Αποξηραμένα μυρμήγκια, Κολομβία

Στην Κολομβία, ακόμα και αν η ταινία είναι κωμωδία, ο δυτικός θεατής, αφού ο ντόπιος έχει γνώση, θα ζήσει τη δική του ταινία τρόμου όταν του προσφέρουν το παραδοσιακό σνάκ. Αντί για λευκές νιφάδες καλαμποκιού θα έρθετε αντιμέτωποι με τραγανά τηγανισμένα μυρμήγκια. Τα μυρμήγκια είναι βρώσιμα και απολύτως ακίνδυνα για την υγεία σας. Απ’ ότι φαίνεται, εσείς είστε ο κίνδυνος για τη δική τους υγεία.

Samosas, Ινδία

Το να παρακολουθήσετε μια ταινία Bollywood, στην Ινδία, είναι από μόνο του μια εμπειρία αλλά η εμπειρία στους κινηματογράφους της Ινδίας δεν τελειώνει εκεί. Τα κυλικεία προσφέρουν την παραδοσιακή τοπική λιχουδιά που ουσιαστικά είναι πυραμιδοειδή πιτάκια γεμιστά συνήθως με πατάτες ή αρακά. Samosas μάλιστα μπορείτε να βρείτε στις ινδικές αίθουσες της Αμερικής. Σε αυτή την περίπτωση είχαμε ανταλλαγή εθίμων και όχι πλήρη επικράτηση της αμερικανικής κουλτούρας.

Αποξηραμένη σουπιά, Κορέα

Μπορεί να μην ήταν κάτι που θα επιλέγατε εσείς για να συνοδεύσετε την προβολή της νέας ταινίας του Woody Allen, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας είναι κάτι συνηθισμένο. Αντί για ένα σακουλάκι πατατάκια στα σινεμά της Κορέας θα βρείτε, σακουλάκια με αποξηραμένη σουπιά. Για την ακρίβεια θα βρείτε περισσότερα σακουλάκια με σουπιά παρά με φιστίκια.

Σουβλάκι, Ελλάδα

Στα θερινά σινεμά των Αθηνών και της επικράτειας έχεις σίγουρα τα αστέρια να τα χαζεύεις λίγο πάνω από τη μεγάλη οθόνη, την παγωμένη μπύρα σου στο τραπεζάκι και το νυχτερινό αεράκι να σου δροσίζει το πρόσωπο. Αλλά το καλύτερο από όλα όμως, είναι το σουβλάκι που ψήνεται και μοσχομυρίζει λίγο πριν κάνει διάλειμμα η ταινία και σε περιμένει να το «περιποιηθείς»...

Iwashi Senbei ή αποξηραμένες σαρδέλες, Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες είναι περίεργοι στα σνακ του σινεμά. Το iwashi senbei, ουσιαστικά είναι αποξηραμένες σαρδέλες, ψημένες σε σάλτσα σόγιας και ζάχαρη, πασπαλισμένες με σουσάμι, ενώ ιδανικά τρώγονται σε μια μπουκιά, χωρίς πολλές σκέψεις...

Ψαροκεφτέδες με κάρυ, Χονγκ-Κονγκ

Στη μεγαλούπολη του Χονγκ-Κονγκ, που οι μεγάλοι κινηματογράφοι έχουν καταπιεί τους συνοικιακούς και η αμερικανική κουλτούρα έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της, υπάρχει ένα πράγμα που έχει μείνει αλώβητο και αυτό είναι οι ψαροκεφτέδες. Ψαροκεφτέδες με κάρυ πωλούνται στους δρόμους του Χονγκ-Κονγκ και στα κυλικεία των κινηματογράφων, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχοι μεζέδες από γαρίδα και χοιρινό ή αλλιώς siu mai.

«Ανάμεικτες γλυκές λιχουδιές», Φινλανδία

Στα σινεμά της Φινλανδίας, θα βρείτε το πιο γλυκό σνακ από όλα τα προηγούμενα της λίστας. Οι «ανάμεικτες λιχουδιές» είναι μια ποικιλία από καραμέλες και διάφορα γλυκίσματα, τα οποία επιλέγει και συνδυάζει ο πελάτης και πληρώνει ανάλογα με το βάρος τους. Πολύ κακό για τα δόντια. Ο παράδεισος για τα μικρά παιδιά.