Πάμε για μεζεδάκια σε πέντε όμορφα μέρη της Αθήνας

mezedes-orektika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Είναι μια καλή εποχή για μεζεδάκια και ούζο, για να πάνε τα φαρμάκια κάτω και να διώξουμε το άγχος της πανδημίας. Πάρτε, λοιπόν, 2-3 φιλαράκια -για να μην δημιουργήσετε συγχρωτισμό- και κατευθυνθείτε στα παρακάτω προσεγμένα μεζεδοπωλεία της Αθήνας.

Αρισμαρί & Αβάρσαμο, Γαλάτσι
Σε έναν συμπαθητικό χώρο στο Γαλάτσι, το Αρισμαρί & Αβάρσαμο, σερβίρει ελληνική μοντέρνα κουζίνα με πολλές γεύσεις από την Κρήτη, που είναι και το νησί καταγωγής των ιδιοκτητών του, Σάββα Μπάρκουλα και Ζαχαρία Μαυρομανωλάκη. Οι μεζέδες του είναι πιο εκπλεπτυσμένοι από το συνηθισμένο, γι’ αυτό και στο μενού του θα βρείτε απάκι Κρήτης καρπάτσιο με χυμούς εσπεριδοειδών, λάδι γύρης και σχοινόπρασο, γραβιέρα Κρήτης κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης και σος μελιού, χοχλιούς μπουμπουριστούς με αρισμαρί και παλαιωμένο ξίδι, αλλά και πιο κλασικές επιλογές όπως κολοκυθοκεφτέδες σπιτικούς με ξινόκρεμα, φάβα με κρεμμύδι, κάππαρη και ντοματίνια και πολλά άλλα. Για όσους είναι δυνατά πιρούνια, δεν λείπουν και τα κρεατοφαγικά κυρίως, όπως και δυο επιλογές ζυμαρικών. Info: Σύρου 13-15, Γαλάτσι.

Λεμονανθός, Πετράλωνα
Στο όμορφο μεζεδοπωλείο των Πετραλώνων, τα πιάτα μοσχοβολούν λεμονάκι –κι όχι μόνο- και οι επιλογές του είναι πολλές και λιγουρευτές, πάντα από την ελληνική κουζίνα, με αρκετό μεράκι και νοστιμιά. Από φέτα ψητή με μπούκοβο, μέχρι στριφτή τυρόπιτα Σκοπέλου με μέλι και σουσάμι κι από καλαμαράκια τηγανητά και σαρδέλα ψητή μέχρι παραδοσιακά κεφτεδάκια της γιαγιάς, όλα είναι καμωμένα με αγάπη και ποιοτική πρώτη ύλη. Δεν λείπουν και οι επιλογές του… μερακλή, με χοιρινή τηγανιά με λουκάνικο και γραβιέρα Νάξου, γιαπράκια ντολμάδες με αμπελόφυλλο, ρύζι και κιμά μοσχαρίσιο και αρκετά πιάτα με αυγά. Info: Τρώων 34 και Κυδαντιδών, Πετράλωνα.

Καραβαϊκή, Νέα Πεντέλη
Μπορεί οι περισσότεροι να την αποκαλούν λανθασμένα Καραϊβική, αλλά η Καραβαϊκή έχει τη δική της εμπνευσμένη ονομασία με έναν μικρό αναγραμματισμό, διατηρώντας όμως την τροπική αίσθηση στην αυλή της. Εκεί μπορείτε να βολευτείτε στις φερ φορζέ, να απολαύσετε παρεΐστικα πιάτα τόσο ελληνικής κουζίνας, όσο και με αέρα εξωτικό, και να παρατείνετε το καλοκαίρι, όσο ακόμη «τραβάει». Info: 25ης Μαρτίου 3, Νέα Πεντέλη.

Σεϋχέλλες, Κεραμεικός
Παραμένουμε σε εξωτική διάθεση, προς Κεραμεικό μεριά αυτή τη φορά, όπου οι Σεϋχέλλες (πρώην καφενείο Μπαχάμες) σας περιμένουν με τη δική τους παρεΐστική πρόταση, με μεζεδάκια καμωμένα με υλικά από όλη την Ελλάδα. Γεμίστε το ποτήρι σας με τσίπουρο ή ούζο και απολαύστε μοσχαρίσιο συκώτι με παντζάρι και κρεμμύδι, καλτσούνια, βλήτα με κολοκυθάκι και αγκινάρα, σουτζουκάκια σχάρας, θράψαλο με μαυρομάτικα και… έχει ο Θεός. Info: Κεραμεικού 49, Αθήνα.

Μυστικός Κήπος, Χαλάνδρι
Ανάμεσα σε λεμονιές, γιασεμιά και αναρριχητικά φυτά, στο κέντρο του Χαλανδρίου, ο Μυστικός Κήπος είναι όνομα και πράγμα και υπόσχεται να σας κάνει να «ξεφύγετε» γευστικά. Οι μεζέδες του, αν μη τι άλλο είναι ευφάνταστοι και ποικίλλουν από γαύρο μαρινάτο πάνω σε μους ταραμά, μέχρι τηγανητούς γίγαντες με σκορδαλιά ντομάτας και από κοκάκια από παντζάρι γεμιστά με ελληνικό κατσικίσιο ροκφόρ, μέχρι μπακαλιάρο χουνκιάρ μπεγεντί. Info: Καραολή Δημητρίου 21, Χαλάνδρι.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ