Η ιστορία του (κοκτέιλ) Μανχάταν

manxatan-kokteil
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Γνωρίζουμε λίγο καλύτερα το θρυλικό κλασικό κοκτέιλ και το απολαμβάνουμε σε τρεις διαφορετικές εκδοχές που ταιριάζουν στο φθινόπωρο.

Όπως συμβαίνει με πολλά κοκτέιλ, η προέλευση του Μανχάταν χάνεται στο χρόνο. Σε δημοσίευμα εφημερίδας των ΗΠΑ διαβάζουμε το 1882 ότι, «Πριν από λίγο καιρό ένα μείγμα ουίσκι, βερμούτ και bitters ήρθε στη μόδα» – ανέφερε ότι ήταν γνωστό ως κοκτέιλ Turf Club, κοκτέιλ Jockey Club ή κοκτέιλ του Μανχάταν .

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς δημιουργήθηκε το Μανχάταν. Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή στις αρχές της δεκαετίας του 1880, ο Δρ Iain Marshall δημιούργησε αυτή τη συνταγή για ένα πάρτι που πραγματοποιήθηκε στο Manhattan Club στη Νέα Υόρκη από την Lady Randolph την μητέρα του Winston Churchill. Σήμερα, οι περισσότεροι πιστεύουν πλέον ότι αυτή η ιστορία είναι μύθος και ότι εκείνη τη περίοδο η Lady Randolph Churchill ήταν έγκυος (με τον Winston!) και παρέμενε στο σπίτι στην Αγγλία, επομένως δεν είναι πιθανό να διοργάνωσε πάρτι στη Νέα Υόρκη.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν ένας άντρας με το όνομα «Black» που εφηύρε το κοκτέιλ στο φημισμένο Hoffman House στη Νέα Υόρκη. Όποια ιστορία κι αν επιλέξετε να πιστέψετε, το Manhattan Club εξακολουθεί να διεκδικεί την ιδιοκτησία της συνταγής μέχρι σήμερα. Το κοκτέιλ είναι ακόμα πολύ δημοφιλές σε μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες παγκοσμίως και θεωρείται από πολλούς μπάρμαν ως ένα από τα καλύτερα κοκτέιλ να έχουν σερβιριστεί ποτέ.

Μια από τις πρώτες καταγεγραμμένες συνταγές του κοκτέιλ  Μανχάταν βρίσκεται στο βιβλίο του William Schmidts, “The Flowing Bowl” που δημοσιεύθηκε το 1891. Η συνταγή αναφέρεται εδώ με τα ακόλουθα συστατικά:

2 dashes gum (σιρόπι gomme)

2 dashes bitters

1 dash αψέντι

2/3 μερίδας ουίσκι

1/3 μερίδα βερμούτ

Οι άνθρωποι από το μικρό North Frisian island  του Fohr είναι παθιασμένοι με το κοκτέιλ Μανχάταν, γι’ αυτό και βρίσκεται στο μενού των περισσότερων μπαρ και εστιατορίων. Πιστεύεται ότι πολλοί άνθρωποι από το Fohr μετανάστευσαν στο Μανχάταν πριν από πολλά χρόνια και πήραν τη συνταγή μαζί τους για να τη μοιραστούν με τους ανθρώπους πίσω στο σπίτι τους επειδή τους άρεσε το ποτό.

Εάν θέλετε να είστε παραδοσιακοί, το Μανχάταν πρέπει να φτιαχτεί με αμερικανικό ουίσκι σίκαλης, αν και συνήθως δημιουργείται με μπέρμπον ή καναδικό ουίσκι. Πολλοί πιστεύουν ακράδαντα ότι ένα Μανχάταν θα πρέπει να αναδεύεται και να μην ανακινείται ποτέ λόγω του αφρού του κοκτέιλ.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές για Μανχάταν κοκτέιλ. Όλες οι παρακάτω συνταγές αναμειγνύονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά η μικρή διαφορά στα συστατικά δημιουργεί 3 πολύ διαφορετικά ποτά.

  • Ψύξτε ένα ποτήρι μαρτίνι στην κατάψυξη ή γεμίστε μέχρι πάνω το ποτήρι με πάγο
  • Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα shaker ή ένα ποτήρι ανάμιξης (mixing glass)
  • Γεμίστε το μισό ποτήρι με παγάκια
  • Ανακατέψτε με ένα κουτάλι για 30-45 δευτερόλεπτα
  • Σουρώστε στο ποτήρι
  • Γαρνίρετε και σερβίρετε

DRY MANHATTAN

2½ δόσεις ή 50ml Bourbon ή Rye Whisky

1 δόση ή 20ml Dry Vermouth

2-3 dashes Angostura Bitters

Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού

SWEET MANHATTAN

2½ δόσεις ή 50ml Bourbon ή Rye Whisky

1 δόση ή 20ml Sweet Red Vermouth

“Πιτσίλισμα” (2-3 ml) με σιρόπι μαρασκίνο (από το βάζο)

2-3 dashes Angostura Bitters

Γαρνίρουμε με ένα κεράσι μαρασκίνο

PERFECT MANHATTAN

2½ δόσεις ή 50ml Bourbon ή Rye Whisky

½ δόση ή 10ml Dry Vermouth

½ δόση ή 10ml Sweet Red Vermouth

2-3 dashes Angostura Bitters

Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού ή κεράσι

Μπορείτε επίσης να σερβίρετε ένα Μανχάταν «on the rocks» (πάνω από πάγο σε ένα old fashioned ποτήρι) αν προτιμάτε, αλλά να γνωρίζετε ότι θα αραιωθεί λόγω του νερού όσο περνάει η ώρα και λιώνουν τα παγάκια. Αν το πρώτο κοκτέιλ σας φανεί λίγο δυνατό, κάντε το επόμενο με πάγο και ανακατέψτε το για ένα λεπτό πριν το πιείτε.

www.krasiagr.com