Πώς γίνεται η απόσταξη τσίπουρου;

o-biologikos-ampelonas-tou-gianni-ntamati-ston-bitouma-trikalon
ΤΡΙΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Σε κανονικές συνθήκες προ Covid-19, οι γιορτές τσίπουρου και τσιπουροκατάνυξης κατέκλυζαν τη χώρα τέτοια εποχή. Γι’ αυτό και τιμής ένεκεν, πάμε μια βόλτα μέχρι τα Τρίκαλα για να δούμε από κοντά την απόσταξη τσίπουρου και το κέφι που γεννά, με τον φακό του Sooc και του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / Sooc www.sooc.gr

Το διάφανο απόσταγμα της ελληνικής γης δεν λείπει από παρεΐστικες καταστάσεις, αποτελώντας πολλές φορές τον πρωταγωνιστή. Η ιστορία του είναι μακρά και ξεκινά από τον 7ο αιώνα π.Χ., ενώ σήμερα παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, από διάφορες ποικιλίες σταφυλιών, με ή χωρίς σπόρους από αρωματικά, όπως γλυκάνισο, μάραθο κ.ο.κ.

Ο φακός του Sooc ταξίδεψε και μας πήρε μαζί του ως τα Τρίκαλα για να δούμε από κοντά πώς παρασκευάζεται αυτό το ιδιαίτερο απόσταγμα που ταιριάζει καλά με τηγανητά και παστά μεζεδάκια και μπορεί να… στείλει τα φαρμάκια κάτω σε χρόνο ρεκόρ!

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Στην Θεόπετρα Τρικάλων

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ο βιολογικός αμπελώνας του Γιάννη Νταμάτη στον Βιτουμά Τρικάλων

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ο Γιάννης Νταμάτης επιθεωρεί τα στέμφυλα πριν την απόσταξη και ο παππούς του Γιάννης Γκουντόπουλος βρίσκεται πάντα στο πλευρό του

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Η απόσταξη ξεκινά στο καζάνι του Χρήστου Γάτσια στη Θεόπετρα Τρικάλων

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ευωδιές και υψηλές θερμοκρασίες

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Στην υγειά μας!