Πώς να φτιάξετε κρέμα για καπουτσίνο στο σπίτι με 5 τρόπους

kapoutsino-krema
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο ειδικός του καφέ, Παναγιώτης Νίκας, μας γεμίζει το φλιτζάνι μας ζεστό, σπιτικό καπουτσίνο, δίνοντάς μας απλές συμβουλές για να τον «πετύχουμε», με έμφαση στο γάλα.

Έχετε σκεφτεί ποτέ με πόσους τρόπους μπορούμε να φτιάξουμε γάλα για καπουτσίνο; Τώρα που ο καιρός αρχίζει να δείχνει τα δόντια του και ένας ζεστός καφές είναι πάντα ταιριαστός, ο Υπεύθυνο Εκπαίδευσης στην Barista Academy και
Συγγραφέας των βιβλίων «Το εγχειρίδιο του Home Barista» και «Οδοιπορικό στην Αιθιοπία», Παναγιώτης Νίκας, μας δίνει τα φώτα του για να φτιάξουμε καλό σπιτικό καπουτσίνο με το σωστό γάλα, μέσα από ένα πολύ επεξηγηματικό βίντεο.

Σίγουρα, ο πιο απλός τρόπος είναι να ζεστάνουμε γάλα στο μπρίκι και στη συνέχεια να το χτυπήσουμε με μιξεράκι χειρός για να γίνει η κρέμα που θέλουμε να προσθέσουμε στον καφέ μας. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι.

Αν διαθέτετε φούρνο μικροκυμάτων, μπορείτε να βάλετε το γάλα σας για να το ζεστάνετε και να το αναδεύσετε είτε πριν, είτε μετά το ζέσταμα. Εναλλακτικά, μια πιο παραδοσιακή μέθοδος είναι αυτή με το δίχτυ, με την οποία έπαιρναν παλιότερα το βούτυρο από το γάλα στα χωριά. Και πάλι ζεσταίνετε το γάλα σας και τοποθετώντας τον αναδευτήρα, ανεβοκατεβάζετε με ταχύτητα και δύναμη ώστε η κρούση να δώσει την επιθυμητή κρέμα.

Αν είστε πιο πολύ της τεχνολογίας και των ηλεκτρικών συσκευών, μπορείτε να προμηθευτείτε μια αυτόματη συσκευή που είναι για κρύο ή ζεστό γάλα και για σοκολάτα.

Μια ακόμη επιλογή, η οποία δυσκολεύει τους περισσότερους, είναι η παρασκευή του γάλακτος από τη συσκευή του εσπρέσο, αν φυσικά έχει επιλογή ατμού, και με την δύναμη του ατμού να φτιάξετε την κρέμα σας, όπως γίνεται και με τις επαγγελματικές μηχανές.

Θα πρέπει βέβαια πάντα να προσέχετε στο γάλα να μην περάσει την κατάλληλη θερμοκρασία (65-70 βαθμούς Κελσίου) γιατί αλλιώς θα αρχίσει να μυρίζει.

Πώς είναι το αποτέλεσμα με καθεμιά από αυτές τις μεθόδους; Σε γενικές γραμμές το γάλα που θα χτυπήσετε με οριζόντιο/επίπεδο αναδευτήρα (όχι με αναδευτήρα με πλέγμα) θα «σταθεί» για περισσότερη ώρα σε σχέση με το γάλα από τον φούρνο μικροκυμάτων που θα χτυπηθεί με αναδευτήρα με πλέγμα. Το κλασικό δίχτυ δίνει ωραία πυκνότητα και όγκο στο γάλα, σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ενώ η αυτόματη συσκευή δίνει βελούδινη κρέμα, αν και μπορείτε να διακόπτετε πιο νωρίς την ανάδευση, για να μην δημιουργήσετε υπερβολική ποσότητα. Με τον ατμό, πρέπει να θυμάστε να βρίσκεστε πάντα στην επιφάνεια για να κάνετε κρέμα κι όχι να βυθίζετε το ακροφύσιο. Το αποτέλεσμα, αν το κάνετε σωστά, θα είναι αυτό που πρέπει.

Δείτε όλη τη διαδικασία από τον ειδικό εδώ και πειραματιστείτε.  

Info
https://www.panagiotisnikas.com/?lang=en