9 από τα ομορφότερα και πιο κλασικά παριζιάνικα μπιστρό

9-apo-ta-omorfotera-kai-pio-klasika-parizianika-mpistro-apo-ta-omorfotera-kai-pio-klasika-parizianika-mpistro

Benoit, φωτογραφία: http://www.benoit-paris.com/

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το click@Life συγκέντρωσε 9 από τα ομορφότερα και πιο κλασικά μπιστρό του Παρισιού, που ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να χαλάσετε πολλά στο ταξίδι σας στη γαλλική πρωτεύουσα, φροντίστε έστω να κάνετε δώρο στον εαυτό σας, ένα γεύμα σε ένα από αυτά, προκειμένου να νιώσετε για δυο ώρες… Παριζιάνος.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 20 χρόνια -από τις αρχές της δεκαετίας του ’90- τα «σύγχρονα» μπιστρό δίνουν μια εναλλακτική πρόταση σε όσους αγαπούν τη γαλλική κουζίνα αλλά δεν θέλουν να σπαταλήσουν μια περιουσία στα κλασικά πολυτελή εστιατόρια του Παρισιού. Αυτό το κίνημα των νέο-μπιστρό και όλες αυτές οι μοντέρνες προσθήκες στον γαστρονομικό ορίζοντα του Παρισιού, αναβάθμισαν ακόμα περισσότερο την Πόλη του Φωτός, ενώ αυτό που κυρίως λανσάρουν είναι οι χαμηλές τιμές (συγκριτικά με τις τιμές του Παρισιού πάντα) και το κοσμοπολίτικο ύφος.

Η παραδοσιακή γαλλική κουζίνα ζωντανεύει μέσα στα μικρά μπιστρό –παραδοσιακά και μοντέρνα- που όχι μόνο οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, αλλά και η προσεγμένη διακόσμηση, προσφέρουν σε ντόπιους και τουρίστες μικρές γεύσεις επίγειου παραδείσου.

Ακολουθούν 9 από τα ομορφότερα και πιο κλασικά μπιστρό του Παρισιού που πρέπει να επισκεφθείτε –νοερά ή κυριολεκτικά.

Benoit

Αν θέλετε, και μπορείτε, να δειπνήσετε σαν πλούσιοι τότε το μπιστρό Benoit με το αστέρι Michelin και την επιμέλεια του γνωστού Γάλλου chef Alain Ducasse, είναι το εστιατόριο που θα θέλατε να τρώτε κάθε μέρα. Μπορεί οι chef να μοιάζουν τύποι εναλλακτικοί και ο μετρ να θυμίζει επαναστάτη, αλλά μην θορυβηθείτε καθώς το μόνο που εσείς καλείστε να κάνετε, είναι να παραδοθείτε άνευ όρων στη θεσπέσια κουζίνα του μαγαζιού. Τα λευκά τραπεζομάντηλα και το πολυτελές περιβάλλον, σας προδιαθέτουν για πλούσιες γαστρονομικές εμπειρίες. Δοκιμάστε τα σαλιγκάρια με το σκόρδο, το βραστό κατσαρόλας και την ανάποδη μηλόπιτα. Πληροφορίες: http://www.benoit-paris.com/

φωτογραφία: http://www.benoit-paris.com/

Chez Georges

Ένα από τα πιο παλιά και πιο καλοδιατηρημένα μπιστρό της πόλης είναι του Chez Georges και έχει καταφέρει να παραμείνει ίδιο από την εποχή που σύχναζε σε αυτό η αμερικανίδα chef Julia Child. Οι καθρέφτες έχουν παραμείνει στη θέση τους, οι σερβιτόροι ακόμα φορούν τις στολές τους και το μενού έχει διατηρήσει την παράδοση τόσο ώστε να βρίσκετε στο μενού του πιάτα που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού στο Παρίσι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γλυκάδια με μανιτάρια, τη σαλάτα με τις φακές, το πιάτο με το στήθος πάπιας και μια tarte tatin για το τέλος. Κλείστε το δείπνο σας με ένα κονιάκ και θα ανακαλύψετε πως τελικά η ζωή είναι ωραία.

Le Pantruche

Το ιδανικό παράδειγμα των συνοικιακών μπιστρό που έχουν καταστήσει το Παρίσι, τη Μέκκα της γαστρονομίας είναι και το νέο Le Pantruche. Η διακόσμηση είναι απολύτως λιτή, το προσωπικό είναι φιλικό, ενώ η κουζίνα του πολύπειρου chef πάντα πετυχημένη και νοστιμότατη. Πληροφορίες: https://www.facebook.com/pages/Le-Pantruche-Bistrot-Gourmand/178830805482904 .

φωτογραφία: https://www.facebook.com/pages/Le-Pantruche-Bistrot-Gourmand/178830805482904

Le Bistrot Paul Bert

Ένα από τα πιο αγαπημένα, κριτικών και κοινού, γαλλικά μπιστρό είναι το Paul Bert, στο οποίο εκτός από παριζιάνικη ατμόσφαιρα θα απολαύσετε και μια από τις καλύτερες κουζίνες, στον τομέα της γαστρονομίας των μπιστρό. Όταν το 1997, ο Bertrand Aboyneau, ξεκινούσε μια νέα τάση στη ρετρό μόδα των μπιστρό, το πιθανότερο είναι να μην φανταζόταν την επιτυχία που θα ακολουθούσε και θα αναβάθμιζε ολόκληρη την –τότε παραμελημένη- περιοχή πίσω από τη Βαστίλη. Δοκιμάστε τα βυθισμένα στην κρέμα γάλακτος αυγά και ένα από τα καλύτερα και πιο περιποιημένα γεύματα με μπριζόλα και τραγανές τηγανιτές πατάτες. Μην φύγετε από το μαγαζί, αν δεν δοκιμάσετε την πάστα πραλίνα και ένα από τα υπέροχα κρασιά του καταλόγου.

Les Bistronomes

Τα δοκάρια στο ταβάνι, οι γκρι τοίχοι του Les Bistronomes και ο βραβευμένος chef κάνουν το μαγαζί -αν και αποτελεί μια από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο χάρτη των παρισινών μπιστρό- ένα από τα μέρη που αξίζουν την επίσκεψή σας και εσείς σίγουρα αξίζετε να δοκιμάσετε την κουζίνα του. Τα πολυτελή σημεία στο μενού δεν το βαραίνουν, ενώ το καλά οργανωμένο service και η οικονομική λίστα κρασιών, προσθέτουν πολλούς πόντους. Πληροφορίες: http://www.lesbistronomes.fr/

φωτογραφία: http://www.lesbistronomes.fr/

Le Voltaire

Στην πρωτεύουσα της μόδας, σίγουρα θα υπήρχε και ένα μπιστρό που τρώνε όλοι οι fashionistas και αυτό είναι το Le Voltaire. Το μαγαζί μοιάζει με κοσμηματοθήκη αφημένη στις όχθες του Σηκουάνα, ενώ αν παρευρεθείτε στην πόλη τις ημέρες που εκτυλίσσεται η εβδομάδα μόδας, τότε πολύ πιθανό είναι να γευματίσετε δίπλα σε σχεδιαστές μόδας και τη διευθύντρια της αμερικανικής Vogue. Το πιθανότερο όμως, είναι να εστιάσετε περισσότερο στο περιεχόμενο του πιάτου σας, παρά στις παρακείμενες προσωπικότητες. Τουλάχιστον, δοκιμάστε τα αυγά με τη μαγιονέζα, που διατηρούν τη συνταγή και την τιμή τους (!) από τότε που πρωτολειτούργησε το μπιστρό. Πληροφορίες: https://www.facebook.com/pages/Restaurant-Le-Voltaire/103437023055736

A la Biche au Bois

Είναι αξιοπερίεργο πως ένα τόσο καλό γαλλικό μπιστρό όπως το A la Biche au Bois, δεν έχει εξελιχθεί σε ακόμα ένα τουριστικό αξιοθέατο, αλλά αν λάβει κανείς υπόψη του τη γεωγραφική του θέση και τους «ιδιότροπους» θαμώνες του, τότε εξηγείται και η διάσωσή του από τις αγέλες των τουριστών. Οι σικάτοι θαμώνες του μπιστρό είναι πάντα πιστοί στο καθημερινό τους ραντεβού και έχουν αποκτήσει την εμπειρία και τη γνώση να εντοπίζουν την παραμικρή αλλαγή στην κουζίνα του μαγαζιού. Οι τιμές είναι λογικές και θα βρείτε και τις παραδοσιακές συνταγές όπως είναι τα αυγά με τη μαγιονέζα και ο κόκορας κρασάτος. Πληροφορίες: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.444384612343608.1073741826.189297591185646&type=3#!/alabicheaubois

φωτογραφία:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.444384612343608.1073741826.189297591185646&type=3#!/alabicheaubois

Josephine «Chez Dumonet»

Στα στενά του Saint Germain, θα βρείτε το πανέμορφο προπολεμικό art-nouveau μπιστρό που σε κάθε περίπτωση αξίζει τα λεφτά του. Η παραδοσιακή κουζίνα των μπιστρό, έχει γίνει τόσο σπάνια πια στο Παρίσι, όσο και ακριβή, γι’ αυτό αν είστε προετοιμασμένοι να ξοδευτείτε στο ταξίδι σας, τότε μη χάσετε την εμπειρία του δείπνου σε vintage περιβάλλον, τρώγοντας μανιτάρια γεμιστά με φουά γκρά και τρούφα με ζαμπόν. Έχετε στα υπόψη ότι μπορείτε να παραγγείλετε μισή μερίδα ενώ το οικονομικό Bordeaux, είναι το κρασί που όλοι οι θαμώνες πίνουν. Πληροφορίες: https://www.facebook.com/pages/Josephine-Chez-Dumonet/189297591185646

Christophe

φωτογραφία: http://www.christopherestaurant.fr/

Όσοι συχνάζουν στου Christophe το επιλέγουν για δυο λόγους: για την πεντανόστιμη κουζίνα του και επειδή, εν αντιθέσει με τα περισσότερα μπιστρό του Παρισιού, παραμένει ανοιχτό για μεσημεριανό και δείπνο και τα σαββατοκύριακα. Ο chef φέρνει τον αέρα του Νότου στην κουζίνα του, καταγόμενος από τη Menton, ενώ συχνά πυκνά, χρησιμοποιεί τα λεμόνια που του στέλνει η μητέρα του από την ιδιαίτερη πατρίδα του, για να φτιάξει ένα υπέροχο μιλφέιγ εσπεριδοειδών. Αν χαθείτε στο μενού, δοκιμάστε τα πολύ νόστιμα σαλιγκάρια, τη μπριζόλα με τον πουρέ πατάτας και τη βελούδινη μους σοκολάτας. Πληροφορίες: http://www.christopherestaurant.fr/