Αυτά τα ξέρατε για το ταϊλανδέζικο;

pad-thai-tailandeziko
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Πόσο καιρό έχετε να πάτε σε ταϊλανδέζικο εστιατόριο; Σίγουρα τουλάχιστον δυο μήνες. Αν σας έχει λείψει και σκέφτεστε να παραγγείλετε, γιατί να μην ενισχύσετε και τις γνώσεις σας τρώγοντας;

Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ανθρώπους. Για τους Ταϊλανδούς, όμως, είναι λίγο παραπάνω, αφού όποτε συναντούν κάποιον ομοεθνή τους, η πρώτη ερώτησή τους είναι «Gin Khao Yung» που σημαίνει «έχεις φάει;».

Η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι πολύ δημοφιλής στον δυτικό κόσμο. Για την ακρίβεια, δυο ταϊλανδέζικα πιάτα, το Pad Thai που είναι stir-fry νουντλς και το Tom Yum Goong, δηλαδή πικάντικη σούπα με γαρίδες, υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ο τρόπος που τρώνε οι Ταϊλανδοί στα εστιατόρια είναι πολύ διαφορετικός από τα συνηθισμένα. Προτιμούν να παραγγέλνουν τόσα πιάτα όσα και τα άτομα του τραπεζιού, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι το κάθε άτομο τρώει μόνο το δικό του πιάτο. Στην ταϊλανδέζικη κουλτούρα, το να τρώει κάποιος μόνος του θεωρείται γρουσουζιά, γι’ αυτό όλα τα πιάτα μοιράζονται με όλους.

Η ταϊλανδέζικη κουζίνα αποτελεί την τέλεια μίξη τεσσάρων γεύσεων και καρυκευμάτων: αλμυρού, γλυκού, ξινού και πικάντικου. Σχεδόν κάθε ταϊλανδέζικο πιάτο συνδυάζει και τις τέσσερις γεύσεις, δίνοντας μεγάλη σημασία στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι εμφανή στα curry τους και στα επιδόρπιά τους.

Συνηθίζεται στην Ταϊλάνδη να παίρνουν πλήρες πρωινό, το οποίο περιλαμβάνει Jok, δηλαδή πουτίγκα ρυζιού με χοιρινό. Άλλες δημοφιλείς επιλογές είναι το Kow Kai Jee-o που είναι η ομελέτα και το Khao Mun Kai δηλαδή κοτόπουλο με ρύζι.

Όλοι γνωρίζουν το Pad Thai, αλλά όχι και το Pad Mama το οποίο είναι τηγανητά νουντλ με μοσχάρι και λαχανικά.

Στο top 3 αγαπημένων ταϊλανδέζικων πιάτων των τουριστών είναι τα Tom Yam Kung (σούπα), Kaeng Khiao Wan Kai (πράσινο curry με κοτόπουλο) και το Pad Thai, σύμφωνα με έρευνα από το Office of the National Culture Commission.

Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, οι Ταϊλανδοί δεν προτιμούν τα chopsticks, αλλά το παραδοσιακό πιρούνι και κουτάλι.

Τα ταϊλανδέζικα επιδόρπια είναι πολύ ιδιαίτερα και συχνά παρασκευάζονται από σάρκα και κρέμα καρύδας και αλεύρι ρυζιού, αντί για συμβατική κρέμα και αλεύρι.