Ζεσταινόμαστε με τέσσερις δημοφιλείς σούπες της Ευρώπης

minestrone-soupa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Αν όχι τώρα, πότε;

Μπισκ, Γαλλία
Αυτή η παχύρρευστη, κρεμώδης και πλούσια σούπα, παραδοσιακά περιλαμβάνει υλικά όπως κρέμα, θαλασσινά, κονιάκ ή κρασί και έναν συνδυασμό μπαχαρικών. Η προέλευση της ονομασίας της αποτελεί σημείο διαφωνιών, με κάποιους να θεωρούν ότι αναφέρεται σε μια σούπα που μαγειρεύεται δυο φορές (bis cuits), αφού ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος της σούπας περιλαμβάνει το ψήσιμο των θαλασσινών κι έπειτα το βράσιμό τους ξανά σε ζωμό. Μια άλλη θεωρία, όμως, τη συνδέει με το Bay of Biscay στη δυτική ακτή της Γαλλίας. Η τοπική κουζίνα χρησιμοποιεί παραδοσιακά πικάντικα μπαχαρικά, παρόμοια με αυτή της μπισκ, η οποία πρωτοαναφέρθηκε ως σούπα θαλασσινών τον 17ο αιώνα. Αυτό οδήγησε τους ειδήμονες να θεωρήσουν ότι επρόκειτο αρχικά για ένα θαλασσινό πιάτο που σχεδιάστηκε να παίρνει τη γεύση του από οποιαδήποτε διαθέσιμα υλικά. Σήμερα, η πιο διάσημη μπισκ είναι με αστακό.

Μπορς, Ουκρανία
Η μπορς είναι το πιο διάσημο πιάτο της Ουκρανίας και πρόκειται για μια απλή σούπα από ζωμό κόκαλου ή κρέατος, σωταρισμένα λαχανικά και χυμό παντζαριού υπό ζύμωση. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της, με τον ζωμό να είναι ακόμη και ψαριού ή λαχανικών, αλλά το βασικό της υλικό είναι το παντζάρι και ο χυμός του. Η ρουμάνικη μπορς, ωστόσο, διαφοροποιείται, αφού ένα υγρό από κριθάρι ή σιτάρι που έχει υποστεί ζύμωση και της δίνει μια χαρακτηριστική οξύτητα, ενώ ως σούπα μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους και να περιλαμβάνει πλήθος υλικών, όπως κρέας, λαχανικά ή ψάρι. Η πιο δημοφιλής εκτέλεσή της περιλαμβάνει χοιρινά κεφτεδάκια και συνήθως γαρνίρεται με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και λίγη ξινόκρεμα.

Μινεστρόνε, Ιταλία
Η διάσημη μινεστρόνε είναι μια παχύρρευστη σούπα της ιταλικής κουζίνας, η οποία φτιάχνεται με όποια λαχανικά βρίσκονται στην εποχή τους. Ιστορικά ήταν η σούπα του... φτωχού και μαγειρευόταν με φασόλια πουρέ και απομεινάρια από διάφορα συνοδευτικά. Σήμερα, αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, με κάθε περιοχή να έχει τη δική της, τα πιο συνηθισμένα υλικά είναι ο ζωμός, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, τα καρότα, το σέλερι και οι φακές. Τα λαχανικά κόβονται και σιγοβράζονται για αρκετή ώρα, ενώ μπορούν να προστεθούν και ζυμαρικά ή ρύζι. Υπάρχουν, επίσης, δυο κατηγορίες, αναλόγως με τη μέθοδο μαγειρέματος: minestrone a crudo και minestrone col soffritto, με την πρώτη να περιλαμβάνει ωμά λαχανικά και ελαιόλαδο με άρωμα σκόρδου και τη δεύτερη να περιέχει λαχανικά που σωτάρονται σε βούτυρο, λάδι, χοιρινό λίπος ή λαρδί, μαζί με πανσέτα.

Γκούλας, Ουγγαρία
Η ουγγρική αυτή νοστιμιά παρασκευάζεται με κρέας, παραδοσιακά μοσχάρι, το οποίο σιγοβράζεται σε ζωμό με πάπρικα, συνήθως μαζί με κρεμμύδια, πιπεριές, λαχανικά, μπόλικα μπαχαρικά και περιστασιακά ντομάτες. Σε πολλές χώρες, η ονομασία της είναι συνώνυμο ενός παχύρρευστου ζωμού, αλλά στην Ουγγαρία είναι πιο ρευστή και παραδοσιακά σερβίρεται με τη συνοδεία ζυμαρικών csipetke ή ψωμιού και απολαμβάνεται ως ένα ζεστό comfort πιάτο.