Πώς να κάνετε τη σαλάτα σας τόσο καλή όσο του εστιατορίου

salata
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Υπάρχουν εστιατόρια που μας έχουν σερβίρει σαλάτες που δεν πιστεύουμε στα μάτια μας –και στη γεύση μας! Τι θα λέγατε να αποπειραθούμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα και στη σπιτική μας σαλάτα; Δείτε μερικά βασικά «μυστικά».

Προσέχετε τα λαχανικά σας
Κάντε προσεγμένες επιλογές λαχανικών, όσο γίνεται βιολογικών και τοπικών και μην παραλείπετε τα τρυφερά βότανα όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός, το κόλιαντρο, ο μαϊντανός, ο άνηθος που δίνουν έξτρα άρωμα και γεύση. Βασική προϋπόθεση να τα πλένετε και να τα στεγνώνετε καλά, ταμπονάροντάς τα με χαρτί κουζίνας.

Μην ξεχνάτε το αλάτι
Πώς μπορεί ένα μπολ με ωμό λάχανο να αποτελέσει την απορροφητική βάση για μια πικάντικη σαλάτα; Το μυστικό είναι το αλάτι. Σεφ ανά τον κόσμο συστήνουν πασπάλισμα και καλό… μασάζ στα σκληρά λαχανικά, ούτως ώστε να μαλακώσουν, αλλά να παραμείνουν τραγανά.

Μην μένετε μόνο στα ωμά λαχανικά
Μια σαλάτα δεν είναι απαραίτητο να περιέχει μόνο ωμά λαχανικά, αλλά και ψητά και τουρσί, τα οποία θα δώσουν ένα πιο δυναμικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε να ψήσετε καρότα, μανιτάρια, μπρόκολο, παστινάκι, ακόμη και χουρμάδες σε υψηλή θερμοκρασία για να καραμελώσουν και προσθέστε τα για έξτρα γλυκύτητα. Το τουρσί είναι επίσης μια καλή προσθήκη, με καλές επιλογές τα σπαράγγια, το κόκκινο κρεμμύδι, το αγγουράκι, τα μανιτάρια, ακόμη και τις σταφίδες τουρσί.

Δημιουργήστε αντιθέσεις
Κάθε υλικό που προσθέτετε στη σαλάτα σας, πρέπει να δημιουργεί αντίθεση με τη γεύση και την υφή της. Αν η σαλάτα σας είναι για παράδειγμα τραγανή, προσθέστε κάτι μαλακό και τρυφερό κι αν είναι γλυκιά, προσθέστε κάτι αλμυρό ή πικρό. Μην ξεχνάτε, επίσης την οξύτητα.

Προσθέστε καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς
Οι καβουρντισμένοι ξηροί καρποί μπορούν να απογειώσουν οποιαδήποτε σαλάτα και να της χαρίσουν τραγανή υφή. Δοκιμάστε να τους καβουρντίσετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας 1 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ½ κ.γ. αλάτι. Ψήστε τους στους 160 βαθμούς Κελσίου μέχρι να βγάλουν άρωμα και να πάρουν χρώμα και θυμηθείτε ότι τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης θέλουν περίπου 9 λεπτά, τα κάσιους 15 και τα φουντούκια 17. Κι αν θέλετε, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα προσθέσετε στη βινεγκρέτ σας.

Εκσυγχρονίστε τη βινεγκρέτ σας
Η παλιά φόρμουλα για βινεγκρέτ που ήθελε τρία μέρη λιπαρών και ένα μέρος οξύτητας φαίνεται να μην ισχύει πια, με τους σεφ να μειώνουν τα λιπαρά σε δύο μέρη, την οξύτητα σε ένα και να προσθέτουν έξτρα γεύσεις. Δοκιμάστε συνδυασμούς όπως γιαούρτι με lime και πάστα τσίλι, μαγιονέζα με ξίδι ρυζιού και τριμμένο σκόρδο, ελαιόλαδο με ξίδι μηλίτη και σιρόπι σφενδάμου ή κάποιο ουδέτερο λάδι με ξίδι ρυζιού, miso και τριμμένο τζίντζερ. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αναμείξετε διαφορετικά είδη ξιδιού σε ένα ντρέσινγκ, ένα όξινο κι ένα πιο γλυκό.

Μην ξεχνάτε να δοκιμάζετε τις δημιουργίες σας πριν τις παρουσιάσετε, ειδικά όταν αισθάνεστε… έξτρα δημιουργικοί. Καλή επιτυχία!