Φτιάξτε τέλειο σεβίτσε στο σπίτι

sebitse-ceviche
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Είναι απλό, νόστιμο, εξωτικό και μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό πιάτο αν θέλετε αν ξεφύγετε από τα κλασικά, απολαμβάνοντας τις ηλιόλουστες ημέρες.

Το σεβίτσε είναι ένα άκρως αρωματικό και δροσερό πιάτο από την περουβιανή κουζίνα και ουσιαστικά αφορά τη μέθοδο «μαγειρέματος» του ψαριού, η οποία δεν είναι άλλη από ένα πιο εξεζητημένο μαρινάρισμα. Στο σεβίτσε χρησιμοποιούνται χυμοί των εσπεριδοειδών και ένα πολύ φρέσκο ψάρι (συνήθως λαβράκι), μαζί με διάφορα μυρωδικά. Ουσιαστικά το ψάρι φιλετάρεται, κόβεται σε μικρά κομμάτια σε σχήμα κύβου και οι χυμοί εσπεριδοειδών (χυμού, πορτοκαλιού ή ό,τι άλλο σας αρέσει), χάρη στην οξύτητά τους αλλάζουν τη δομή των πρωτεϊνών του ψαριού, με παρόμοιο τρόπο με τη μαγειρική με θερμότητα, σε ένα «πάρτι» χημικών αντιδράσεων. Εδώ να τονίσουμε ότι το γεγονός ότι το ψάρι δεν μαγειρεύεται σε θερμότητα σημαίνει ότι δεν καταστρέφονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορεί να περιέχει, γι’ αυτό πρέπει να επιλέγετε απολύτως φρέσκο ψάρι, από μέρος που εμπιστεύεστε, καθώς στην ουσία θα το φάτε ωμό.

Το μυστικό, άλλωστε, για να πετύχει το πιάτο είναι το ίδιο το ψάρι και η φρεσκάδα του –σκεφτείτε ότι οι μεγάλοι σεφ συστήνουν το ψάρι να είναι τόσο φρέσκο, σαν να το είχαμε ψαρέψει εμείς. Αφού εξασφαλίσετε τη φρεσκάδα του ψαριού, χρειάζεται έπειτα ένα καλό φιλετάρισμα και το κόψιμό του σε κύβους. Για το φιλετάρισμα, ξεκολλάτε την πέτσα κι έπειτα παράλληλα με τη σπονδυλική στήλη κόβετε το φιλέτο. Αφαιρέστε τα κόκαλα με τσιμπιδάκι και κόψτε το φιλέτο σε 4 λωρίδες, παράλληλα με τους μυς του ψαριού. Τις λωρίδες αυτές τις κόβετε στη συνέχεια σε κυβάκια.

Στη συνέχεια θα χρειαστείτε χυμό λεμονιών, αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα. Σκεφτείτε ότι για μισό κιλό ψάρι θα χρειαστείτε τον χυμό περίπου 5 λεμονιών, γιατί αν βάλετε περισσότερο, υπάρχει πιθανότητα να καταστραφεί το ψάρι. Να θυμάστε, επίσης, ότι ο σωστός χρόνος για το μαρινάρισμα του ψαριού στον χυμό εσπεριδοειδών είναι γύρω στα 15 λεπτά, καθώς ο λιγότερος χρόνος θα αφήσει το ψάρι ωμό και ο περισσότερος θα αρχίσει να το διαλύει. Εξασφαλίστε ότι ο χυμός καλύπτει το ψάρι και πάει παντού και αφήστε το. Ελέγξτε πριν αφαιρέσετε τον χυμό, ότι το ψάρι σας δεν έχει ωμά σημεία. Στη μαρινάδα σας μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σκόρδο, τσίλι, αλάτι, πιπέρι για έξτρα γεύση ή να τα προσθέσετε στη συνέχεια, μετά το μαρινάρισμα.

Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, σουρώστε τον χυμό λεμονιού, βάλτε το ψάρι σας σε ένα μπολ, αλατοπιπερώστε και προσθέστε ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριά, λίγο κόλιαντρο ή μαϊντανό, αγγούρι, αβοκάντο κ.ο.κ., πάντα κομμένα σε μικρά κυβάκια. Ανακατέψτε, περιχύστε με λίγο πορτοκαλιού και απολαύστε.