Φτιάχνουμε ζεστό ρόφημα σοκολάτας με τον Παναγιώτη Νίκα

sokolata
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Μπορεί ο καφές να είναι το απαραίτητο διεγερτικό μας το πρωί, αλλά το απόγευμα μια ζεστή σοκολάτα πάντα μας φτιάχνει τη διάθεση, ειδικά τις κρύες ημέρες του χειμώνα που διανύουμε. Ο Coffee Expert, Παναγιώτης Νίκας, μας βοηθά να την πάμε σε άλλο επίπεδο.

Μας έχει δείξει στο παρελθόν πώς να φτιάχνουμε βελούδινη κρέμα για καπουτσίνο, πώς να φτιάξουμε κρύο ελληνικό καφέ, μας έχει εξηγήσει όσα πρέπει να ξέρουμε για το φρέντο καπουτσίνο και πολλά ακόμη. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να αφήσουμε τον καφέ για λίγο στην άκρη και να μάθουμε από τον Υπεύθυνο Εκπαίδευσης στην Barista Academy και Συγγραφέα των βιβλίων «Το εγχειρίδιο του Home Barista» και «Οδοιπορικό στην Αιθιοπία», Παναγιώτη Νίκα, πώς να φτιάξουμε σοκολάτα στο σπίτι με μείγμα εμπορίου ή με δικά μας υλικά.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι περισσότερες σοκολάτες του ηλεκτρονικού εμπορίου ή από καφεκοπτείο δεν είναι υδατοδιαλυτές. Η αναλογία που χρειάζεται είναι 20 γρ. ανά 100 ml γάλα και για να ομογενοποιηθούν ιδανικά τα υλικά σας, είναι καλύτερα την ώρα που τα ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι, ταυτόχρονα να τα αναδεύεται με ένα μιξεράκι χειρός. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόματη συσκευή για αφρόγαλα που έχει επιλογή και για παρασκευή σοκολάτας.

Συνταγή με κακάο
200 ml γάλα ή ρόφημα της επιλογής σας
13 γρ. κακάο (1 μεζούρα)
2 γρ. άνθος αραβοσίτου (1/2 κουτάλι του γλυκού) -μην βάλετε πολύ θα πήξει υπερβολικά
20 γρ. ζάχαρη (1 μεζούρα) ή γλυκαντικό της επιλογής σας.
Εκτέλεση: Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπρίκι, τοποθετήστε στην εστία και όσο ζεσταίνεται, αναδεύστε με ένα μιξεράκι χειρός. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα σταματήστε την ανάδευση. Περιμένετε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να φουσκώνει στα άκρα του σκεύους.
 
Συνταγή με κουβερτούρα
125 γρ. κουβερτούρα (συνήθως μια συσκευασία) 125 ml γάλα ή ρόφημα της επιλογής σας.
Εκτέλεση: Τοποθετήστε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια μέσα σε ένα μπεν-μαρί (ένα μικρό μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο που περιέχει ζεστό νερό). Ανακατεύετε την κουβερτούρα μέχρι να λιώσει και προσθέτετε το γάλα. Συνεχίστε να ανακατεύετε ώστε να ομογενοποιηθεί και με το γάλα. Αφήστε λίγη ώρα για να πάρει θερμοκρασία το μείγμα και σερβίρετε.

Δείτε το αναλυτικό βίντεο εδώ και πειραματιστείτε!