Πόσα ξέρετε για το ελαιόλαδο;

elaiolado
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Οι ειδικοί του wineplus.gr αφήνουν για λίγο το κρασί στην άκρη και μας μιλούν για το αγαπημένο μας ελαιόλαδο και το… λεξικό του.

Το προσθέτουμε σε όλα μας τα φαγητά, είναι αναπόσπαστο μέρος της κουζίνας μας και ταυτόχρονα κάνει καλό στην καρδιά, χάρη στα καλά λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά του. Τι άλλο, όμως, χρειάζεται να ξέρετε γι’ αυτό;

Καταρχάς υπάρχουν δεκάδες ελληνικές ποικιλίες, όπως η Κορωνέικη, η Αγγουρομανακολιά, η Αδραμυτηνή, η Κασδαλλίτισσα, η Μυτηλινιά, η Φραγκολιά, η Βαλανολιά, η Κολοβή, η Λιανολιά Κέρκυρας, η Βαλάνα κ.ά.

Όσον αφορά τις κατηγορίες του, πρέπει να ξέρετε τα εξής:
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο. Εκλεκτής ποιότητας, με ευχάριστο άρωμα, γεμάτη γεύση και οξύτητα που κυμαίνεται από 0.1-0.8%.
Παρθένο ελαιόλαδο, εκλεκτό. Ελαιόλαδο, με πιο δυνατή γεύση.  Η οξύτητά του μπορεί να φτάνει το 1,5%.
Παρθένο ελαιόλαδο. Είναι παρθένο ελαιόλαδο, με στιβαρή γεύση και έντονη οσμή. Η οξύτητά του μπορεί να φτάσει μέχρι και το 3,3%.
Ελαιόλαδο. Μείγμα παρθένου ελαιολάδου και επεξεργασμένου ελαιολάδου του οποίου τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά έχουν αμβλυνθεί, έτσι ώστε να έχουμε ένα τελικό προϊόν με βελτιωμένη, ηπιότερη γεύση. Η οξύτητά του μπορεί να είναι μέχρι 1.5%.

Τι είναι η οξύτητα;
Η οξύτητα είναι ένας από τους δείκτες αξιολόγησης και κατάταξης ενός ελαιολάδου. Εκφράζεται συνήθως επί τοις εκατό και αντιπροσωπεύει το ποσοστό ελεύθερων λιπαρών οξέων. Οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης του καρπού, το στάδιο ωρίμανσής του κ.ά. Η αύξηση της οξύτητας ενός ελαιολάδου προκαλεί σημαντική αλλοίωση της γεύσης του η οποία εμφανίζεται «τσουχτερή» και με δυσάρεστη επίγευση. Λάβετε υπόψη σας επίσης πως τα ελαιόλαδα με υψηλή οξύτητα αλλοιώνονται ευκολότερα και γρηγορότερα από τα άλλα.

www.wineplus.gr