Φτιάχνουμε στιγμιαίο καφέ στο σπίτι με τον ειδικό

stigmiaios-kafes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Για ακόμη μια φορά, ο μαιτρ του καφέ, Παναγιώτης Νίκας, μας ετοιμάζει στιγμιαίο καφέ, όπως πρέπει να είναι.

Οι λάτρεις του καφέ σίγουρα μεγάλωσαν με στιγμιαίο, που αποτελεί αναμφίβολα μια διαχρονική «παρέα». Γι’ αυτό και ο Παναγιώτης Νίκας, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης στην Barista Academy και Συγγραφέας των βιβλίων «Το εγχειρίδιο του Home Barista» και «Οδοιπορικό στην Αιθιοπία», μας δείχνει τέσσερις διαφορετικούς τρόπους να τον απολαύσουμε ζεστό και λαχταριστό.

Ο πρώτος τρόπος είναι αυτός που χρησιμοποιούν και σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή με ζεστό νερό, τα υλικά (καφές και ζάχαρη) και απλή ανάδευση. Χρησιμοποιώντας μία μεζούρα, αδειάζουμε τον καφέ στο ποτήρι και προσθέτουμε δύο μεζούρες ζάχαρη για να βγει γλυκός (οι ίδιες αναλογίες χρησιμοποιούνται και στους 4 τρόπους). Προσοχή χρειάζεται στη θερμοκρασία του νερού, καθώς θα πρέπει να περιμένετε 6-7 λεπτά πριν ρίξετε το νερό από τον βραστήρα. Ρίχνετε στη συνέχεια όλο το νερό γεμίζοντας το ποτήρι, ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά

Ο δεύτερος στιγμιαίος γίνεται με τον κλασικό τρόπο όπως σερβιριζόταν μέχρι και τη δεκαετία του ’90 στις καφετέριες, δηλαδή με το παραδοσιακό χτύπημα με το κουτάλι και λίγο νερό. Ο στιγμιαίος καφές τότε, δεν σερβιριζόταν έτοιμος, αλλά τον φτιάχναμε μόνοι μας με ένα φακελάκι καφέ, δυο φακελάκια ζάχαρη και ένα τσαγερό με ζεστό νερό για να τον χτυπήσουμε. Ρίχνουμε, λοιπόν, και πάλι τη ζάχαρη και τον καφέ, προσθέτουμε μια μεζούρα νερό και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια άσπρη, παχύρρευστη κρέμα. Έπειτα συμπληρώνουμε νερό και ο καφές μας είναι έτοιμος.

Ο τρίτος τρόπος παρασκευής στιγμιαίου καφέ γίνεται με μια αυτόματη μηχανή. Μετράμε το νερό, το προσθέτουμε στη μηχανή μαζί με τον καφέ και τη ζάχαρη και την αφήνουμε να ανακατέψει τα υλικά.

Ο τέταρτος και τελευταίος γίνεται με ατμό από μια μηχανή εσπρέσο, τον οποίο χρησιμοποιούμε στο ποτήρι με τον καφέ τη ζάχαρη και το νερό, βάζοντάς τον σε ένα σημείο ώστε να δημιουργηθεί μια δίνη.

Από τους τέσσερις τρόπους, την πιο ωραία κρέμα ο ειδικός την πετυχαίνει με τον ατμό, ενώ την πιο «αδύναμη» με τον πρώτο, ευρωπαϊκό τρόπο.

Δείτε το αναλυτικό βίντεο εδώ.