Πέντε vegan friendly εθνικές κουζίνες

kik-alicha-faba
ΤΡΙΤΗ, 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Οι κουζίνες διαφορετικής κουλτούρας μπορούν πολύ εύκολα να «σπάσουν» τη μονοτονία σε όσους αγαπούν το φαγητό. Οι παρακάτω, όμως, έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα: έχουν πολλές επιλογές για όσους έχουν vegan φιλοσοφία και απέχουν από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Αιθιοπική κουζίνα
Το φαγητό της κουζίνας της Αιθιοπίας είναι σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία, πλούσιο, αρωματικό και σχετικά υγιεινό. Τα περισσότερα πιάτα έχουν παχύρρευστη σύσταση ζωμού και συνήθως συνοδεύονται από injera, ένα μαλακό flatbread από αλεύρι teff, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές. Το injera, όπως πολλά από τα παραδοσιακά πιάτα της αιθιοπικής κουλτούρας είναι vegan και μπορείτε να δοκιμάσετε πιάτα όπως το Atakilt Wat (πατάτες, καρότα και λάχανο), το Misir Wot (ζωμός με κόκκινες φακές), το Gomen (ζωμός λαχανικών), τα Fossolia (που θυμίζουν φασολάκια), το Kik Alicha με φάβα και πολλά ακόμη.

Νότια ινδική κουζίνα
Αφήστε για λίγο στην άκρη το ghee και το κρέας και πιάστε το ρύζι και τα dosas! Το φαγητό της Νότιας Ινδίας δεν βασίζεται τόσο σε ζωικά παράγωγα, σε σχέση με το βόρειο τμήμα της χώρας κι έτσι όσοι θέλουν να απέχουν, μπορούν πιο εύκολα. Τα πιο δημοφιλή πιάτα της περιοχής είναι το sambar (φακές με ταμάρινδο –ασιατικό φρούτο- και ζωμό λαχανικών), dosas (κάτι σαν κρέπα ή λεπτή τηγανίτα που σερβίρονται γεμιστά), Idli ( κεκάκια με ρύζι στον ατμό και φακές) και πολλά είδη curry και chutney.

Μεσογειακή κουζίνα
Αποτελεί την κορυφαία διατροφή για υγεία και πρόληψη ασθενειών και ο λόγος είναι ότι είναι κυρίως plant-based, παρ’ όλο που εμείς την έχουμε παρερμηνεύσει. Κολοκυθάκια, χωριάτικη, μελιτζάνες, ψητές πιπεριές, ελιές, είναι μερικά από τα βασικά της υλικά, ενώ γενικά τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το ελαιόλαδο είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν. Το κόκκινο κρέας δεν προτιμάται, παρά μόνο 2 φορές τον μήνα σε μικρές ποσότητες.

Νότια ιταλική κουζίνα
Μπορεί να έχουμε συνδυάσει την ιταλική κουζίνα με κρέμες γάλακτος, τυριά και αλλαντικά, αλλά η αλήθεια είναι πως το ιταλικό φαγητό έχει τεράστια ποικιλία και κάθε περιοχή διαφέρει πολύ γαστρονομικά από την άλλη. Ο Νότος, όμως, έχει μια διαφορετική προσέγγιση, με vegan-friendly επιλογές και απλά, κλασικά plant-based πιάτα. Εκεί σερβίρεται η Ciambotta (ζωμός λαχανικών), η Pasta e Fagioli (ζυμαρικά και φασόλια), η Minestra (λάχανο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φασόλια) και το ορεκτικό με ψητή κόκκινη πιπεριά.

Μεξικάνικη κουζίνα
Φασόλια, λαχανικά, ρύζι, salsa, γουακαμόλε… Αν το καλοσκεφτείτε, η μεξικάνικη κουζίνα έχει πολλές επιλογές χωρίς ζωικά παράγωγα και πάντα ένας vegan θα βρει επιλογές, ενώ πολλά παραδοσιακά πιάτα «βιγκανοποιούνται».