Ρατατούι: τι γνωρίζετε για το χρωματιστό πιάτο;

ratatoui
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Αν το ακούσατε πρώτη φορά στην ταινία «Ο Ρατατούης», μάλλον ήρθε η ώρα να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας.

Το ρατατούι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της γαλλικής κουζίνας που προέρχεται από τη Νίκαια του 18ου αιώνα και ουσιαστικά περιλαμβάνει ντομάτα, κρεμμύδι, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριά και μυρωδικά, μαγειρεμένα στο φούρνο. Τα λαχανικά κόβονται σε ροδέλες και συνήθως τοποθετούνται σε μορφή… ντόμινο, το ένα πίσω από το άλλο, όρθια, δημιουργώντας μια όμορφη εικόνα, ενώ μαγειρεύονται σε σάλτσα ντομάτας.

Μπορούν, ωστόσο, τα διαφορετικά λαχανικά να ψηθούν αρχικά ξεχωριστά και στη συνέχεια μαζί, μέχρι να μαλακώσουν. Έτσι θεωρείται ότι αποφεύγεται η σπογγώδης υφή.

Λέγεται ότι δημιουργήθηκε από φτωχούς αγρότες, οι οποίοι έπρεπε να αξιοποιήσουν τα λαχανικά της σοδειάς τους που είχαν ωριμάσει ταυτόχρονα και ήταν έτοιμα να καταναλωθούν από το χωράφι.

Η ονομασία του προέρχεται από το γαλλικό ρήμα “touiller”, που σημαίνει ανακατεύω.

Το ρατατούι είναι ένα από τα πιάτα που μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή κυρίως, ενώ συχνά συνοδεύεται από ρύζι ή κους κους. Τα λαχανικά μπορεί να είναι χοντροκομμένα ή κομμένα σε λεπτές φέτες, ενώ ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει λαχανικά της αρεσκείας του. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί κολοκύθα, μανιτάρια, ακόμη και πατάτες. Επίσης, μπορεί να φαγωθεί κρύο ζεστό, κάτι σαν τα γεμιστά.

Όσον αφορά τα μυρωδικά, στη διαδικασία του μαγειρέματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί θυμάρι ή μαντζουράνα και ως γαρνιτούρα μαϊντανός ή βασιλικός.

Για να πετύχει το αποτέλεσμα, η επιλογή των λαχανικών πρέπει να γίνει προσεκτικά. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα. Αν κυριαρχήσει η φρεσκάδα των λαχανικών, το πιάτο δύσκολα θα αποτύχει.