Πόσα θα έδινες για ένα κρασί που πέρασε τη διαδικασία της ωρίμανσης εκτός Γης;

petrus
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2021

Ένα μπουκάλι γαλλικό κρασί το οποίο ήταν σε τροχιά γύρω από τη Γη για περισσότερο από ένα χρόνο διατέθηκε προς πώληση.

Το μπουκάλι Pétrus 2000, φτιαγμένο από σταφύλια Μερλό στην περιοχή του Μπορντό, πέρασε 14 μήνες σε κίνηση γύρω από τη Γη.

Το εγχείρημα αποτελεί μέρος μιας ιδιωτικής χρηματοδοτούμενης ερευνητικής μελέτης για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

Την Τρίτη ο οίκος Christie's ανακοίνωσε ότι το κρασί είναι πλέον διαθέσιμο μέσω των ιδιωτικών πωλήσεών του, για τους περίεργους λάτρεις των κρασιών και με ακριβά γούστα.

Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά την τιμή πώλησης στο 1 εκατ. δολάρια.

Μιλώντας στο BBC, ο Tim Triptree, master του κρασιού στον οίκο Christie's, δήλωσε ότι παράλληλα με το διαστημικής ωρίμανσης κρασί θα πουληθεί επίσης ένα κανονικό μπουκάλι Pétrus 2000.

«Έτσι ο τυχερός αγοραστής θα είναι σε θέση να συγκρίνει και τα δύο», είπε χαρακτηριστικά.

Περιπλάνηση στο διάστημα

Η Space Cargo Unlimited έστειλε 12 μπουκάλια κρασί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το Νοέμβριο του 2019.

Μετά από περισσότερες από 400 ημέρες στο διάστημα, ταξιδεύοντας περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα (186 εκατομμύρια μίλια) σε μηδενική βαρύτητα, το κρασί επέστρεψε στη Γη τον Ιανουάριο 2021.

Οι επιστήμονες το ανέλυσαν και μια ομάδα γευσιγνωστών έπρεπε να δοκιμάσουν μια παρτίδα στο ινστιτούτου του κρασιού του Πανεπιστημίου του Μπορντό τον Μάρτιο, για να το συγκρίνουν με τα κρασιά «γήινης» ωρίμανσης. 

Η Jane Anson, δημοσιογράφος και συγγραφέας του Inside Bordeaux, ήταν μια από τις λίγες τυχερές. «Είναι δύσκολο για μένα να πω αν ήταν καλύτερο ή χειρότερο. Αλλά ήταν σίγουρα διαφορετικό», είπε στο BBC. «Οι αρωματικές ουσίες ήταν πιο λουλουδάτες και πιο καπνιστές, τα χαρακτηριστικά που θα συμβούν ούτως ή άλλως στο Petrus καθώς ωριμάζει».

Η κ. Anson πρόσθεσε επίσης ότι ήταν μια έξυπνη επιλογή να σταλεί το κρασί σε τροχιά, τόσο λόγω της φήμης του όσο και της ικανότητάς του να ωριμάζει.

«Δεν υπάρχουν τόσα πολλά κρασιά που να ωριμάζουν πραγματικά για 60, 70, περισσότερα χρόνια, και το Petrus είναι ένα από αυτά», είπε.

Επίσης δεν ήταν σίγουρη αν η μηδενική βαρύτητα είχε επίδραση στο κρασί ή εάν επηρέασε το ταξίδι προς, από και γύρω από τη Γη. «Αλλά υπήρχε μια σαφής διαφορά», όπως είπε.

Τα μπουκάλια στάλθηκαν στο διάστημα ως μέρος του Mission WISE, ενός ιδιωτικού χρηματοδοτούμενου διαστημικού ερευνητικού προγράμματος που διαχειρίζεται η Space Cargo Unlimited.

Ο Nicolas Gaume, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι το σχέδιο είχε ως στόχο να «συνεισφέρει στην επινόηση της γεωργίας και των τροφίμων που χρειαζόμαστε αύριο στη Γη» εξετάζοντας τα αποτελέσματα της μηδενικής βαρύτητας και του χώρου.

Τα έσοδα από την πώληση του οίκοι Christie's  θα χρηματοδοτήσουν περαιτέρω πειραμάτα της Space Cargo Unlimited στο διάστημα. Ο κ. Triptree υποστήριξε ότι η έρευνα έδειξε ότι «το κρασί ωριμάζει στο διάστημα».

«Ποιος ξέρει, ίσως οι επόμενοι αστροναύτες να κάνουν λαθρεμπόριο κρασιού!», αστειεύτηκε.

Αυτό είναι το μόνο μπουκάλι που πρόκειται να πουληθεί. Τρία ανοίχτηκαν για τις δοκιμές και τα υπόλοιπα οκτώ θα διατηρηθούν για μελλοντική έρευνα.

Το κτήμα Château Pétrus, στο Μπορντό, παράγει μόνο περίπου 30.000 μπουκάλια κρασί το χρόνο και το προϊόν του κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πιο ακριβών στον κόσμο.

Ένα εκλεκτής ποιότητας μπουκάλι Pétrus 2000 κοστίζει συνήθως για περίπου 6.000 δολάρια.

Με πληροφορίες από BBC