Ποιοι σεφ έχουν τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο;

michelin-gkoume
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΜΑΙΟΥ 2021

Τα αστέρια Michelin, όπως λένε οι περισσότεροι, είναι κάτι σαν τα Όσκαρ της γαστρονομίας, η μεγαλύτερη τιμή στην παγκόσμια μαγειρική βιομηχανία. Ας δούμε ποιοι είχαν τη χαρά Και την τιμή να μαζέψουν τα περισσότερα και να ξεχωρίσουν παγκοσμίως.

Reuters / Eric Gaillard
Alain Ducasse- 19 αστέρια Michelin
O Alain Ducasse είναι ο σεφ που έχει σπάσει τα ρεκόρ, κερδίζοντας τον τίτλο του σεφ εν ζωή με τα περισσότερα αστέρια. Έχει χτίσει τη δική του αυτοκρατορία με 36 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο και είναι ένας από τους σεφ που έχει φτάσει τα 21 αστέρια στην καριέρα του και ο πρώτος ιδιοκτήτης εστιατορίων με 3 αστέρια Michelin σε τρεις πόλεις. Εκτός του ότι είναι διάσημος για τη γαλλική κουζίνα του, ο Ducasse είναι επίσης ο μοναδικός σεφ της λίστας που έχει στείλει φαγητό στο… διάστημα. Συγκεκριμένα, έστειλε γεύματα σε αστροναύτες σε τροχιά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

flickr
Pierre Gagnaire – 14 αστέρια Michelin
Άλλος ένας γάλλος σεφ, ο Pierre Gagnaire, στην 40χρονη καριέρα του συνέλλεξε αρκετά αστέρια Michelin, με το πρώτο του, μάλιστα, να έρχεται στην ηλικία των 26 κι έκτοτε να μη σταματά ποτέ. Ο ίδιος έγινε διάσημος ως ο σεφ που πέρασε πέρα από τις συμβατικές φόρμες της κλασικής γαλλικής κουζίνας και το εστιατόριό του στο Παρίσι έχει διατηρήσει τα 3 αστέρια για πάνω από 2 δεκαετίες. Σήμερα έχει 18 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Martin Berasategui – 12 αστέρια Michelin
Ξεπερνώντας με τα 12 αστέρια του κάθε ισπανό σεφ, ο Martin Berasategui είναι από τους λίγους που έχουν δύο εστιατόρια με τρία αστέρια το καθένα. Το πρώτο του αστέρι ήρθε στην ηλικία των 25 για το πρώτο του εστιατόριο, το Restaurante Martin Berasategui, το οποίο πήρε το τρίοτ του αστέρι το 2001 και ήταν στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για 6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της 44χρονης καριέρας του άνοιξε τρία ακόμη εστιατόρια που κέρδισαν Michelin στην Τενερίφη και τη Βαρκελώνη, ενώ συνολικά έχει 6 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται, μάλιστα, ο θρύλος της παραδοσιακής βάσκικης κουζίνας κι ένας από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου.

*Joël Robuchon – 31 αστέρια Michelin
Ο σεφ Joël Robuchon, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «Σεφ του Αιώνα», πέθανε στις 6 Αυγούστου 2018. Την εποχή του θανάτου του είχε 28 αστέρια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο σεφ του κόσμου και ήταν γνωστός ως ο πρωτοπόρος της μεταμοντέρνας εποχής στη γαλλική κουζίνα, με την τελειομανία του να μεταφράζεται σε ένα αυθεντικό και διαχρονικό αποτέλεσμα. Ιδιοκτήτης 12 εστιατορίων σε όλο τον κόσμο, ο Robuchon υπήρξε μέντορας ενός ακόμη ταλαντούχου σεφ στη λίστα, του Gordon Ramsay, έχοντας κι αυτός την ίδια… ένταση μέσα στην κουζίνα.

Ιδού η λίστα
·  Alain Ducasse – 19 Michelin
·  Pierre Gagnaire – 14 Michelin
·  Martin Berasategui – 12 Michelin
·  Yannick Alleno – 10 Michelin
·  Anne-Sophie Pic – 8 Michelin
·  Gordon Ramsay – 7 Michelin
·  Thomas Keller – 7 Michelin
·  Yoshihiro Murata – 7 Michelin
·  Seiji Yamamoto – 7 Michelin
·  Andreas Caminada – 7 Michelin
·  Heston Blumenthal – 6 Michelin
·  Masahiro Yoshitake – 6 Michelin
·  Heinz Beck – 5 Michelin
·  Jordi Cruz – 5 Michelin
·  Paco Perez – 5 Michelin
·  Quique Dacosta – 5 Michelin
·  *Ειδική μνεία: Joël Robuchon – 31 Michelin