3 ισπανικά πιάτα που μοσχοβολούν καλοκαίρι

paegia
ΤΡΙΤΗ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Μεσογειακά αρώματα με ισπανική δεξιοτεχνία, τα παρακάτω πιάτα δεν γίνεται να μην τα λατρέψουμε και να μην τα αναζητήσουμε αυτή την εποχή.

Παέγια
Ίσως το πιο δημοφιλές πιάτο της ισπανικής κουζίνας, η παέγια είναι ένα πιάτο που συνδυάζει συνήθως ρύζι, θαλασσινά και κοτόπουλο, αν και για την ιστορία πρέπει να σας πούμε ότι συνήθιζαν να το τρώνε οι εργάτες και οι αγρότες και μάλιστα δεν περιείχε θαλασσινά, αλλά κοτόπουλο, πάπια, σαλιγκάρια ή λαγό. Στην περιοχή της Βαλένθια η παέγια εξακολουθεί να μαγειρεύεται στην αυθεντική της εκδοχή. Η παέγια θαλασσινών λέγεται paella marisco και περιλαμβάνει καλαμάρια, γαρίδες και μύδια, ενώ η paella mixta είναι ανάμεικτη με κρέας και θαλασσινά μαζί. Υπάρχει φυσικά επιλογή και για τους χορτοφάγους εκεί έξω, με την paella vegetal ή vegetarianna με λαχανικά, ενώ οι παραλλαγές συνεχίζονται με μελάνι σουπιάς, με νουντλς αντί για ρύζι κ.ο.κ.

Γκασπάτσο
Το λατρεύουμε κάθε καλοκαίρι, καθώς περιέχει ντομάτα που βρίσκεται στην εποχή της και πρόκειται ουσιαστικά για μια κρύα σούπα, από την Ανδαλουσία, άκρως αρωματική και θρεπτική. Εκτός από τη βάση της που είναι η ντομάτα, περιέχει και αγγούρι, πράσινη πιπεριά, σκόρδο, ελαιόλαδο και αλάτι. 

Pulpo a la Gallega
Η ακριβής του μετάφραση είναι γαλικιανό χταπόδι και είναι ένα πιάτο με θαλασσινή φρεσκάδα, όπου το χταπόδι σερβίρεται βραστό και γαρνίρεται με πάπρικα, χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο, παρουσιάζοντας μια διαφορετική υφή στον ουρανίσκο. Μπορεί να το συναντήσετε και με πατάτες, αν και συνήθως αν σερβιριστεί με πατάτες και λαχανικά, τότε η ονομασία του αλλάζει σε Pulpo a la plancha ή pulpo a la parilla.