Fish sauce: τι ακριβώς είναι;

fish-sauce
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Πιθανόν να την έχετε ακούσει από διάφορους σεφ, αλλά να μην την έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ. Τι είναι τελικά αυτή η fish sauce που δίνει γεύση στο φαγητό;

Η έντονη μυρωδιά της ίσως προκαλέσει… σοκ σε κάποιον αρχάριο, αν, όμως, δοκιμάσει να την προσθέσει στο φαγητό του, τότε δύσκολα θα τη σταματήσει. Ο λόγος για τη fish sauce, μια βασική σάλτσα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, που χρησιμοποιείται ευρέως στη νοτιοανατολική Ασία και παρασκευάζεται κυρίως από αντσούγιες υπό ζύμωση, αλάτι και νερό. Μπορεί, ωστόσο, να προκύψει και από άλλα ψάρια, ενώ αν είναι καλής ποιότητας, η ζύμωση μπορεί να έχει κρατήσει και 18 μήνες. Πολλοί σεφ, μάλιστα, την έχουν αγαπήσει, μεταξύ των οποίων και ο σεφ του Nolan, Σωτήρης Κοντιζάς, όπως μας είχε εκμυστηρευτεί στο παρελθόν

Χρησιμεύει στο να κάνει πιο έντονη τη γεύση των υλικών ενός φαγητού και όταν αναμειγνύεται με ζάχαρη, τσίλι, χυμό lime και σκόρδο, δίνει το nam pla prik, το κλασικό πικάντικο ταϊλανδέζικο ντιπ. Συνήθως αξιοποιείται επίσης ως μαρινάδα για τα ψάρια και θα τη βρείτε είτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε ασιατικές αγορές.