Πώς θα κρατήσετε το κρασί σας δροσερό το καλοκαίρι;

krasi-drosero
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου, είναι όλο το καλοκαίρι σε μια φράση. Κι αν το κρασί είναι και δροσερό, τι άλλο θέλουμε;

Για τους λάτρεις του κρασιού, υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση κάθε καλοκαίρι. Ο ζεστός καιρός καθιστά δύσκολο να επιτευχθεί η πιο ευχάριστη-κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος για το κρασί. Όπως κάθε θέμα, η διατήρηση της δροσιάς του κρασιού απαιτεί τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνογνωσία. Οι ειδικοί του krasiagr.com μας δείχνουν τους τρόπους και τις συμβουλές ώστε να λύσουμε αυτό το καλοκαιρινό πρόβλημα και το κρασί μας να είναι πάντα απολαυστικό.

Το καλό παλιό ψυγείο
Μπορεί να είναι προφανές, αλλά το καλό παλιό σας ψυγείο είναι ο καλύτερος φίλος του κρασιού το καλοκαίρι -ναι, ακόμη και για τα κόκκινα. Αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στους 21ºC, ψύξτε το για 15 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε για να το κατεβάσετε σε ένα πιο ευχάριστο επίπεδο των 18ºC. Εάν το κόκκινο σας είναι θερμότερο (π.χ. 25ºC), δώστε του μισή ώρα. Τα λευκά και ροζέ θα χρειαστούν μια ολόκληρη ώρα για να φτάσουν σε μια καλή θερμοκρασία σερβιρίσματος, περίπου 8-10ºC. Αν σας αρέσει το κρασί σας πιο κρύο (6ºC), θα χρειαστούν δύο ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.

Σαμπανιέρα/cooler
Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί με τον τρόπο που σερβίρουμε το κρασί στην καλοκαιρινή περίοδο, πρέπει να έχουμε δίπλα μια παγωνιέρα. Θα χρειαστείτε έναν απλό κουβά, δροσερό νερό και παγάκια. Με αυτό τον τρόπο θα κρατηθεί το κρασί σε χαμηλότερη θερμοκρασία για λίγο. Οι κάδοι πάγου λειτουργούν ακόμα καλύτερα αν προσθέσετε αλάτι. Προσθέτοντας λίγο αλάτι το νερό θα φτάσει γρηγορότερα σε χαμηλή θερμοκρασία και το κρασί θα παγώσει γρηγορότερα.

Ψυκτικά «μανίκια»
Πρόκειται για παγωμένα υλικά σε ένα μανίκι που περιβάλλει το μπουκάλι. Λειτουργούν καλύτερα αν το κρασί σας είναι ήδη δροσερό – αν το κρασί είναι ζεστό δεν πρόκειται να κρυώσει πολύ.

Αυτοματοποιημένοι ψύκτες κρασιού
Οι πιο εξελιγμένες εκδόσεις των κάδων πάγου είναι αυτοματοποιημένοι ψύκτες κρασιού. Πρόκειται για μικρά ψυγεία σε σχήμα κάδου, που συνήθως μπορούν να χωρέσουν ένα μπουκάλι ή δύο. Είναι λίγο ακριβά, αλλά πολύ χρήσιμα, καθώς μπορείτε να ελέγξετε με ακρίβεια και να διατηρήσετε την επιθυμητή θερμοκρασία στο κρασί σας.

Cooling pour spouts
Υπάρχουν διάφορες καινοτομίες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια όπως αυτές που ψύχουν το κρασί σας ενώ το σερβίρετε! Αυτά τα στόμια ψύξης εισάγονται στο άνοιγμα της φιάλης, με συστήματα όπως Corkcicle, Host και ένα νέο σύστημα που ονομάζεται ψυγείο κρασιού RAVI Instant.

Παγάκια τα αμφιλεγόμενα
Αν δεν προλαβαίνετε με κανένα από τους παραπάνω τρόπους να παγώσετε το κρασί σας, αλλά θέλετε να το καταναλώσετε όπως του αξίζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα σταφύλια ως παγάκια ή μεταλλικά ανοξείδωτα παγάκια που είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και θα κρατήσει το ποτό σας παγωμένο χωρίς να το αραιώνει και να αλλοιώνει τη γεύση του. Η χρήση πάγου, ωστόσο, στο κρασί είναι κάτι αμφιλεγόμενο για τους οινόφιλους.

Κατάψυξη
Μερικοί λένε ότι αυτό είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει όσο ελέγχετε το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Χρησιμοποιήστε ένα χρονομετρητή: χρειάζονται ακριβώς 15 λεπτά για ήπια ψύξη και μισή ώρα για πιο έντονη ψύξη.  Αυτό δεν είναι επίσης ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για πολύ ποιοτικά κρασιά, αλλά είναι καλό για καθημερινές επιλογές.

www.krasiagr.com