Τα πιο δημοφιλή φαγητά του κόσμου

pitsa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Ποια θα βάζατε εσείς στις πρώτες θέσεις; Προτού συνεχίσετε να διαβάζετε, κάντε τις δικές σας προβλέψεις και δείτε πόσο μέσα (ή έξω) έχετε πέσει, με βάση τη λίστα του tasteatlas. com.

Πίτσα
Αν το μαντέψατε σωστά, συγχαρητήρια, καθώς η πίτσα είναι αυτή που φιγουράρει στην πρώτη θέση με τα πιο δημοφιλή φαγητά του… πλανήτη. Η πίτσα που γνωρίζουμε όλοι σήμερα, με τη σάλτσα ντομάτας, το τυρί και τα υπόλοιπα τόπινγκ μας έρχεται από τη Νάπολη και τον 18ο αιώνα, όπου αποτελούσε ένα οικονομικό φαγητό που κατανάλωναν κυρίως οι φτωχοί. Ωστόσο αν θεωρήσουμε την πίτσα ένα flatbread που ψήνεται στον φούρνο, τότε οι ρίζες του είναι από τη Μέση Ανατολή. Όπως και να’χει, κάνει θραύση παγκοσμίως.

Σούσι
Ίσως περιμένατε κάτι πιο «εύκολο» στην δεύτερη θέση, αλλά το σούσι πράγματι είναι μια αγαπητή ιαπωνική λιχουδιά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Φτιάχνεται με ρύζι, φύκια, ωμό ψάρι και λαχανικά και αν και πολύ το ταυτίζουν με το ωμό ψάρι, στην πραγματικότητα το βασικό του συστατικό είναι το ρύζι σε ξίδι. Αρχικά, μάλιστα, το σούσι ήταν μια μέθοδος συντήρησης του ψαριού που αναπτύχθηκε αρχικά στη νοτιοανατολική Ασία, αλλά έφτασε στην Ιαπωνία τον 8ο αιώνα.

Μπέργκερ
Το μπέργκερ ταυτίζεται με την αμερικάνικη κουζίνα, αλλά προήλθε από τα γερμανικά μπιφτέκια, σύμφωνα με την κριτικό γεύσης των New York Times, Mimi Sheraton. Η πλήρης ονομασία του, hamburger, μάλιστα, είναι αποτέλεσμα του ότι πολλοί γερμανοί μετανάστες που διέδωσαν αυτά τα μπιφτέκια προέρχονταν από το λιμάνι του Αμβούργου (Hamburger). Στην κλασική του μορφή απαρτίζεται από ένα μοσχαρίσιο medium-rare μπιφτέκι, κρεμμύδι, κέτσαπ, μουστάρδα, ντομάτα, μαρούλι, ανάμεσα σε δυο λαχταριστά, μαλακά ψωμάκια.

Τάκος
Το εθνικό πιάτο του Μεξικού έχει ρίζες από τα μεταλλωρυχία του 18ου αιώνα, όπου η λέξη τάκο αναφερόταν τότε στην πυρίτιδα που τυλιγόταν σε ένα κομμάτι χαρτί και τοποθετούνταν μέσα στους βράχους. Χρησιμοποιούνταν για την εύρεση πολύτιμων ορυκτών και ονομαζόταν tacos de minero ή miner's tacos (τάκος του μεταλλωρύχου). Σήμερα, ωστόσο, η λέξη αυτή έχει «βαφτίσει» το δημοφιλές αυτό street food από το Μεξικό και είναι ουσιαστικά μια λεπτή, τυλιχτή τορτίγια με διάφορα είδη γέμισης, που τρώγεται στο χέρι. Μπορεί να περιέχει κρέας, salsa, κρεμμύδια, γουακαμόλε αλλά υπάρχει σε διάφορες εκδοχές και για όλα τα γούστα.

Ράμεν
Το ράμεν είναι μια σούπα με νουντλς που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία το 1910, όταν οι κινέζοι μάγειρες συνδύασαν νουντλς με έναν αλμυρό ζωμό. Τα σγουρά αυτά νουντλς είχαν ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα και ήταν πιο ελαστικά από τα γιαπωνέζικα νουντλς που χρησιμοποιούνταν τότε, αφού ζυμώνονταν με μεταλλικό νερό με ανθρακικό νάτριο, το λεγόμενο kansui. Το 1958, η ονομασία του προήλθε από την κινέζικη λέξη lamian και την ίδια χρονιά η Nissin Foods παρήγαγε την πρώτη άμεση εκδοχή νουντλς με ζωμό κοτόπουλου, το Chickin Ramen.

Cupcakes και κρουασάν
Κι αν αναρωτιέστε για επιδόρπια, στην πρώτη δεκάδα με τις πιο δημοφιλείς τροφές συναντάμε τα cupcakes στης θέση 9 και τα κρουασάν στη θέση 10. Η πρώτη αναφορά σε cupcakes έγινε το 1796 στο βιβλίο μαγειρικής American Cookery της Amelia Simmons, ενώ η ονομασία “cupcake” χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1828 στο βιβλίο μαγειρικής Receipts της Eliza Leslie. Για τα κρουασάν, οι ειδικοί συμφωνούν ότι έχουν επηρεαστεί από τα αυστριακά kipfels. Το επιδόρπιο αυτό έχει ρίζες στο 1683 στο πλαίσιο των εορτασμών των Αυστριακών απέναντι στην Οθωμανική  Αυτοκρατορία. Το σχήμα του, μάλιστα, υποτίθεται ότι μιμείται το φεγγάρι που φιγουράρει και στην τουρκική σημαία.