Τελικά ποια κρασιά πρέπει να μπαίνουν ψυγείο;

roze-krasi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Οι ειδικοί του krasiagr.com απαντούν σε ένα καίριο ερώτημα: «Πρέπει να βάζω στο ψυγείο το κρασί μου, αφού το έχω ανοίξει;».

Το ερώτημα αυτό χωρίζεται σε δύο υποερωτήματα: Ήταν το κρασί στο ψυγείο πριν το ανοίξετε; Θέλετε το κρασί να είναι κρύο την επόμενη φορά που θα το πιείτε; Αν η απάντηση είναι και στα δύο ναι, τότε φύγατε για το ψυγείο!

Αυτό οδηγεί,  σε ένα πιο σημαντικό ερώτημα: Ποια κρασιά θα πρέπει μπαίνουν στο ψυγείο πριν τα πιούμε; Τα λευκά, τα ροζέ και τα αφρώδη πρέπει πάντα να σερβίρονται δροσερά, αλλά υπάρχουν πολλά κόκκινα και πορτοκαλί κρασιά, που θα πρέπει να ψύχονται πριν το σερβίρισμα, επίσης.

Αρχικά, γιατί πρέπει να παγώνουμε ένα κρασί; Ρίχνοντας τη θερμοκρασία του κρασιού, βελτιώνουμε τις γευστικές του αποχρώσεις. Η οξύτητα λειτουργεί σαν λέιζερ, τα φρούτα είναι πιο φωτεινά, οι τανίνες γίνονται πιο εύγευστες και το κρασί συνοδεύει καλύτερα τα φαγητά. Αλλά, προσοχή: αν το κρασί παγώσει πάρα πολύ όλες αυτές οι αποχρώσεις θα μειωθούν! Ένα πολύ συχνό φαινόμενο, είναι ο κόσμος να πίνει λευκό κρασί υπερβολικά κρύο ή κόκκινο κρασί πολύ ζεστό.

Ας ξαναγυρίσουμε στα κρασιά που θα πρέπει να είναι διατηρημένα στο ψυγείο, αλλά συνήθως δεν είναι. Στο εστιατόριο Pleasantry, ο ιδιοκτήτης και σομελιέ Daniel Souder σερβίρει όλα τα κρασιά που είναι φυσικά και με ελάχιστη παρέμβαση. Αυτά επειδή είναι φρέσκα, είναι έτοιμα για κατανάλωση άμεσα. Πολλά από τα κόκκινα είναι ελαφρύτερου στυλ, περισσότερο φιλικά με τα φαγητά, με μικρή έως μηδαμινή επεξεργασία δρυός και μειωμένη αλκοόλη. Αυτά τα κρασιά απαιτούν, σχεδόν, να ψύχονται. Πολλοί παραγωγοί στην Καλιφόρνια, φτιάχνουν κρασιά σε αυτό το πιο προσιτό και λεπτό στυλ -ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Amplify Carignane 2015 (23 δολάρια). Κατασκευασμένο από ένα αντρόγυνο, αυτό το κρασί πραγματικά κελαηδάει με την ψύξη. Έχει ένα χρώμα σχεδόν διαφανές κόκκινο, και γεύση φρέσκου χυμού φραγκοστάφυλου. Αν προσθέσουμε σε αυτό μια επιπλέον στρώση ψύξης, τότε έχουμε ένα «τραγανό» κρασί, αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν «Glou Glou».  Επιλέξτε το σε αυγουστιάτικο μπάρμπεκιου και οι φίλοι σας θα σας λατρέψουν.

Από τον Παλαιό Κόσμο, η ποικιλία gamay από την περιοχή Beaujolais της Γαλλίας και οι ποικιλίες ploussard και trousseau από το Jura, είναι σταφύλια που παραδοσιακά αγαπούν επίσης την ψύξη. Το Overnoy-Crinquand Arbois-Pupillin Ploussard 2014 (29 δολάρια) είναι ένα από τα αγαπημένα φέτος το καλοκαίρι. Αυτές οι οικογένειες, ως πραγματικοί κυρίαρχοι στο παιχνίδι του κρασιού, το κάνουν με το σωστό τρόπο εδώ και χρόνια. Με αυτό τον πολύ ξινό χυμό cranberry, με μόνο έναν υπαινιγμό τανίνης θα βρίσκεστε στα ουράνια όταν, αναπόφευκτα, τελειώσετε αυτό το μπουκάλι με τη μία.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν συμπεριλαμβάναμε εδώ και τα πορτοκαλί κρασιά. Τα λευκά κρασιά με παρατεταμένο χρόνο παρασκευής με τη φλούδα, είναι μια εμπειρία που μας ανοίγει τα μάτια. Απαλό πορτοκαλί χρώμα, με όλη τη φωτεινή φρουτώδη εμφάνιση και την οξύτητα του λευκού, συνδυασμένο με την υφή και την αίσθηση, στο στόμα, ενός κόκκινου. Αυτά τα κρασιά είναι ο ορισμός των φιλικών-προς-τα φαγητά κρασιών. Το Donkey & Goat Skin Ferment Roussanne 2014(32 δολάρια) είναι ένα απ αυτά. Αυτό το κρασί γίνεται από σταφύλια roussane, που πέρασαν 12 ημέρες με τη φλούδα τους κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και θα μπορούσε να συνδυάζεται με κάθε πιάτο στο μενού μας. Σερβίρεται αυστηρά σε θερμοκρασία κελαριού (την κρατάμε σταθερή στους 14Ο C) και συνιστούμε στους πελάτες να το αφήσουν για λίγο στο τραπέζι και θα είναι απλά τέλειο.

Κάντε λοιπόν μια χάρη στον εαυτό σας και δοκιμάστε κάτι καινούργιο: Παγώστε λίγο τα κόκκινα, πιείτε ένα πορτοκάλι κρασί και σταματήστε να πίνετε λευκό κρασί κάτω από τους 8οC!

www.krasiagr.com