Οι Νεοϋορκέζοι λένε «ναι» στη vegan κουζίνα

eleven-madison-park
ΤΡΙΤΗ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Αυτό δείχνει η λίστα αναμονής του Eleven Madison Park που έκανε μετάβαση σε vegan μενού μετά το lockdown.

Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στην περίπτωση του Eleven Madison Park, του βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin εστιατορίου της Νέας Υόρκης, το οποίο ανακοίνωσε με το άνοιγμα των εστιατορίων ότι θα σερβίρει πλέον μόνο vegan πιάτα για λόγους βιωσιμότητας. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Daniel Humm, συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο website του εστιατορίου είχε αναφέρει ότι το σύγχρονο φαγητό, απλώς δεν είναι πλέον βιώσιμο.

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, όπως και πολλοί άνθρωποι της εστίασης περίμεναν να δουν την εξέλιξη αυτής της μεταστροφής και τα στοιχεία φαίνεται πως είναι αρκετά ελπιδοφόρα μέχρι στιγμής, αφού η λίστα αναμονής του συγκεκριμένου εστιατορίου, που άνοιξε στις 10 Ιουνίου, έφτασε και ξεπέρασε τα 15 χιλιάδες άτομα, φτάνοντας μέχρι και τον Ιούλιο.  

Με μενού με βάση τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα μανιτάρια και τα δημητριακά, ο σεφ Daniel Humm αναφέρει ότι δημιουργεί πιάτα στο ίδιο επίπεδο γεύσης με πριν, αποδεικνύοντας ότι όλα μπορούν να συμβούν και χωρίς την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων.

Ο ίδιος ο σεφ, μάλιστα, τόνισε ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε την πολυτέλεια, ως εμπειρία που εξυπηρετεί έναν απώτερο σκοπό και διατηρεί μια αυθεντική σύνδεση με την κοινότητα. Όπως λέει ο ίδιος, η εμπειρία ενός εστιατορίου είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που βάζουμε μέσα στο πιάτο.

Το εστιατόριο μετά το άνοιγμά του προσφέρει μενού γευσιγνωσίας 335 δολαρίων το άτομο, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και μενού bar tasting με 175 δολάρια το άτομο, όλα plant-based. Τα πιάτα του περιλαμβάνουν πιάτα όπως tonburi με αρακά και baby μαρούλι, μελιτζάνα με ντομάτα και κόλιαντρο σερβιρισμένα με φασόλια και καλαμπόκι, καλοκαιρινή κολοκύθα με μαριναρισμένο τόφου και διάφορα άλλα.