Τα dos και τα don’ts της (craft) μπίρας

mpira
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Οι χειροποίητες μπίρες είναι η αδυναμία πολλών εκεί έξω, κι όχι άδικα, αφού θεωρούνται πιο «αγνές» και ποιοτικές μπίρες, με βάση τα 4 βασικά συστατικά: το νερό, το κριθάρι με βύνη, ο λυκίσκος και η μαγιά. Τι πρέπει, όμως, να ξέρουμε, για να τις απολαύσουμε όπως τους αρμόζει;

Dos
Δοκιμάστε σωστά

Τα αρώματα μπορεί να μας βάζουν σε πειρασμό, οι γεύσεις να είναι πολύπλοκες και η επίγευση μιας μπίρας να αρχίζει να μπερδεύει. Γι’ αυτό χρειάζεται χρόνος. Πιείτε περισσότερες από μια γουλιά όταν δοκιμάζετε μια νέα μπίρα και δώστε λίγο χρόνο πριν αποφασίσετε ότι σας αρέσει ή δεν σας αρέσει.

Απολαύστε στη σωστή θερμοκρασία
Η μπίρα, παρά το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν σημαίνει πάντα παγωμένη. Η παγωμένη αίσθηση εμποδίζει του γευστικούς κάλυκες της γλώσσας να τη νιώσουν και έτσι χάνεται μεγάλο μέρος της γεύσης. Υπάρχουν πολλές μπίρες εκεί έξω που πρέπει να σερβίρονται ελαφρώς κρύες, γι’ αυτό μην βιάζεστε να τις παγώσετε.

Επιλέξτε τα σωστά ποτήρια
Υπάρχουν διάφορα είδη ποτηριού τόσο για το κρασί, όσο και για την μπίρα, τα οποία δεν εξυπηρετούν μόνο την αισθητική, αλλά βοηθούν στη μεγιστοποίηση της γεύσης, με διάφορους τρόπους. Μπορεί, για παράδειγμα, να βοηθούν στη διατήρηση της δροσιάς της ή να παρέχουν περισσότερη επιφάνεια προκειμένου η μπίρα σας να «αναπνεύσει» και να αποδίδει τα μέγιστα στους γευστικούς σας κάλυκες. 

Δώστε σημασία στο ABV
Πρόκειται για το alcohol by volume ή αλλιώς αλκοολικό βαθμό και χρειάζεται να δώσετε προσοχή, ώστε να κάνετε κράτει στις μπίρες που έχετε σκοπό να καταναλώσετε. Κάποιες IPA και Imperial Stouts έχουν διψήφιο ABV, που σημαίνει ότι 2-3 μπορεί να σας προκαλέσουν περισσότερη… χαλάρωση απ’ όση θα περιμένατε. Γι’ αυτό πιείτε υπεύθυνα και αν έχετε σκοπό να δοκιμάσετε μπίρες, ξεκινήστε από τις πιο ελαφριές με το χαμηλότερο ABV, συνεχίζοντας με τις πιο βαριές, ώστε η γευστική σας παλέτα να μην πέσει στα… βαθιά από την αρχή.

Don’ts
Μην αποθηκεύετε τις μπίρες σας στο φως

Το φως είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που μπορεί να κάνει μια μπίρα να χαλάσει. Όταν το φως έρθει σε επαφή με ένα γυάλινο μπουκάλι μπίρας, τότε διασπώνται τα άλφα-οξέα στον λυκίσκο και έπειτα αντιδρούν με το θείο, κάτι που δεν το θέλουμε. Γι’ αυτό το λόγο, πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν σκουρόχρωμα καφέ μπουκάλια, καθώς μπλοκάρουν σε μεγαλύτερο βαθμό το φως και προστατεύουν καλύτερα την μπίρα.

Μην τις αποθηκεύετε σε ζεστά μέρη
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η θερμοκρασία δωματίου και λίγο χαμηλότερη, γι’ αυτό όταν αγοράζετε την μπίρα σας από κατάστημα, επιλέξτε αυτές που βρίσκονται σε δροσερό σημείο, ακόμη κι αν δεν σκοπεύετε να την καταναλώσετε άμεσα. Η ζέστη, να θυμάστε, ότι επιταχύνει τη διαδικασία όπου μια μπίρα χάνει τη φρεσκάδα της.

Μην πίνετε με άδειο στομάχι
Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν συνήθως οι νεότεροι και καλό είναι να το αποφεύγετε. Η κατανάλωση φαγητού πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης μπίρας αλλάζει τον τρόπο που το σώμα μας μεταβολίζει το αλκοόλ. Με απλά λόγια, αντί να νιώσετε ζαλισμένοι έπειτα από μια μπίρα, αν έχετε φάει θα μπορέσετε να την απολαύσετε καλύτερα και να δοκιμάσετε κι άλλες.

Μην φοράτε άρωμα
Οι έντονες μυρωδιές μπλέκονται με τη μυρωδιά της μπίρας, ειδικά με μπίρες craft που έχουν πιο απαλή μυρωδιά και γεύση και μπορεί να σας αλλοιώσουν την εμπειρία. Όταν δοκιμάζετε μπίρες, προτιμήστε να βρίσκεστε σε περιβάλλον χωρίς έντονες οσμές.

Μην πίνετε αν πρόκειται να οδηγήσετε
Απλό και σωτήριο.

Στην υγειά σας!